Turiştii s-au înghesuit să guste deliciile pescăreşti de la Jurilovca. Cât a ajuns să coste o porţie de borş lipovenesc
Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, ajuns la cea de-a 15-a ediţie, şi-a întâmpinat ieri primii vizitatori, iar numărul acestora a fost unul impresionant. Comercianţii au pregătit zeci de mii de porţii cu numeroase delicii pescăreşti, dar şi deserturi dobrogene. Muzica nu a lipsit, iar pe scenă, aseară au concertat cei de la Gipsy Kings şi Tonino Baliardo, dar şi Direcţia 5.
De Redactia Observator la 22.09.2024, 09:42Timpul parcă a stat în loc ieri la Jurilovca, unde a început Festivalul Borșului Lipovenesc. Comercianţii de la cel mai mare eveniment din Dobrogea de Nord au pregătit numeroase surprize culinare, însă, evident, vedeta a fost borşul de peşte lipovenesc. "Suntem din Constanţa, venim în fiecare an. Şi la Constanţa e peşte, e tot, dar aici e festivalul şi ne place foarte mult borşul de aici, cum îl fac lipovenii. Şi celelalte produse".
Întrebaţi despre secretele deliciilor pescăreşti, toţi bucătarii au avut acelaşi răspuns. "Cum să vă spun eu., secretul: să pui suflet", dezvăluie bucătarul Gheorghe Cârstea. Dacă în anii trecuţi, un bol cu borş lipovenesc era gratuit şi se formau cozi uriaşe, anul acesta, turiştii au fost nevoiţi să plătească. O porţie i-a costat 25 de lei. "De cinci ani ne-a dat borş gratuit şi acum?! Ai bani, mănânci, n-ai bani, nu mănânci. S-a scumpit apa".
Cât cheltuie turiştii pe preparatele din peşte
Reporter: Preţurile cum sunt?
- Care este diferenţa dintre sarmalele ungureşti şi cele româneşti. Preţurile sunt piperate: o porţie costă 30...
- Festivalul Asia Fest aduce savoarea orientală la Arena Naţională. Experienţe inedite la standul Asia Express
- Festivalul Ivan Patzaichin 2024. Moment emoţionant la proiecţia filmului "Ivan, omul cu rădăcini în ape"
Nicolae Chiolan, bucătar: 25 - ciorba. carasul - 35, şalăul - 40. Cam astea sunt preţurile.
Reporter: Cât aţi plătit pentru porţii?
Turişti: Păi, ciorba, 50 şi şalăul cu mămăligă, 40.
Reporter: Vi se pare scump?
Turişti: Nu mi se pare scump, având în vedere ce este aici.
Pentru preparate mai sofisticate, unii dintre turişti au plătit şi peste 100 de lei. "Vă recomand un Aligote de Babadag. Aligote-ul e cel mai bun vin servit la mâncarea de peşte. la fructele de mare".
Deserturile specifice zonei şi spectacolele de muzică nu au lipsit. Iar turiştii care au vrut să plece acasă cu obiecte tradiţionale au avut de unde alege. "Turiştii care au venit din toate zonele ţării sunt foarte foarte încântaţi de super organizarea de aici, de la Jurilovca, Festivalul Borşului de Peşte, după cum ştiţi".
Aseară, pe scena din Portul Nou din Jurilovca au concertat soliştii formaţiei Gipsy Kings featuring Tonino Baliardo. Diseară, în ultima seară a Festivalul Borșului Lipovenesc de Jurilovca, responsabili pentru voia bună vor fi Damian & Brothers, dar şi Irina Rimes.