Care este diferenţa dintre sarmalele ungureşti şi cele româneşti. Preţurile sunt piperate: o porţie costă 30 de lei
Începutul toamnei este sinonim cu începutul festivalurilor. În Praid există festivalul internaţional al sarmalelor, care este unul cu tradiţie pentru că a ajuns deja la a 17-a ediţie.
Treziţi de sunetul fanfarei, rând pe rând, localnicii din Praid au urmat mirosul îmbietor al preparatelor tradiţionale. Iar pentru masa îmbeşugată, zeci de bucătari iscusiţi au lucrat la foc continuu pentru a scoate bucate alese.
Dacă majoritatea bucătarilor au refuzat să dezvăluie curioşilor secretul care face diferenţa dintre cele două sarmale - ungureşti şi româneşti, aceştia ne-au spus totuşi că preparatele sunt unele cu tradiţie.
"Am pregătit sarmalele cu o reţetă originală secuiască. Cu carne proaspătă, de casă, cât se poate, cu cimbru, cu mărar. Bucătăria ungurească întotdeauna foloseşte mai multă boia şi ardei iute, dar bucătăria românescă preferă să pună viţă de vie şi sunt mai mici".
Piperate au fost şi preţurile. Pentru o porţie cu trei sarmale, vizitatorii au trebuit să scoată din buzunar 30 de lei. Şi pentru că gusturile nu se discută niciodată, degustarea a fost la fel de inedită ca preparatul în sine.
"Afumătură şi eu mănânc cu muştar. Ne place cu muştar e diferit faţă de smântână. Rog pe toată lume să încerce". Cu toate astea alţii au rămas fideli gusturilor din copilărie. Festivalul internaţional al sarmalelor a ajuns în acest an la a 17-a ediţie.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰