Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Festivalul Ivan Patzaichin 2024. Moment emoţionant la proiecţia filmului "Ivan, omul cu rădăcini în ape"

Moştenirea celui care a fost pentru noi Zeul Apelor merge mai departe. Festivalul Ivan Patzaichin – Rowmania a adus la Tulcea muzică lipovenească, mâncare tradiţională, concursuri de vâslit şi proiecţii de film. Cei care vor să guste din frumuseţea Deltei se pot bucura de evenimente până marţi. 

de Redactia Observator

la 08.09.2024 , 20:43

Festivalul s-a lansat... pe apă. Corul Rusalka şi-a început concertul pe barcă, iar mii de oameni au ascultat cântecele tradiționale lipovenești pe malul Dunării, mai exact pe Faleza care poartă, acum, numele marelui canoist, Ivan Patzaichin. Un moment emoţionant a fost proiecţia filmului, recent lansat la Paris, "Ivan, omul cu rădăcini în ape". "Simt că tata este în continuare cu noi şi lucru ăsta ne motivează şi ne dă forţă în tot ceea ce facem, şi perseverenţă", a declarat Ivona Patzaichin, fiica lui Ivan Patzaichin.

Micile afaceri în care oamenii gătesc tradițional, sprijinite de marele sportiv

În apropiere, Târgul Punctelor Gastronomice Locale a lăsat gura apă celor prezenţi. Marelui sportiv i s-a părut mereu ciudat ca în Delta Dunării turiştii să primească peşte congelat de la supermarket, aşa că unul dintre visurile lui a fost să sprijine acele mici afaceri în care oamenii gătesc tradițional, în propria gospodărie.

Vezi și

"Anul asta am adus punctele de gastronomie locală, care a pornit de la idee din curte de la Lucica în 2013. Suntem in 2024 vedem cum în toată ţara 420 de puncte de gastronomie locale, uite şi pe Lucica...", a spus Teodor Frolu, vicepreședinte la Asociația Ivan Patzaichin.

Lucica este chiar unul dintre fondatorii corului lipovenesc Rusalka. Îmbină perfect cele două mari pasiuni, cântatul şi gătitul. "Nu avem suficienţi voluntari, nu putem face faţă la vânzare", a declarat Lucica Buhaev, administrator la Muzeul Ivan Patzaichin. Activități au fost și pe lacul Ciuperca, unde se țin competiţiile de vâslit. Peste 20 de echipe s-au înscris anul acesta la concurs. 

Traseu de aproape 54 de kilometri între Tulcea şi Mila 23, omologat

Anul acesta a fost omologat şi un traseu de aproape 54 de kilometri între Tulcea şi Mila 23, numit simbolic Delta lui Ivan. Astăzi, caravana "Apele Unite ale României" a pornit pe traseul ce va dura trei zile, de la Ansamblul Memorial Ivan Patzaichin din Tulcea la Muzeul dedicat marelui sportiv, din satul natal, Mila 23. Festivalul se încheie marţi, la Mila 23, cu muzică, film şi bunătăţi locale. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Festivalul Ivan Patzaichin 2024. Moment emoţionant la proiecţia filmului "Ivan, omul cu rădăcini în ape"