Un arădean și-a făcut mașina praf ca să însceneze un furt. Polițiștii vorbesc deja despre un fenomen prin care escrocii speră să se îmbogățească
Hoţul strigă hoţii! Poliţiştii încep să aibă tot mai multe cazuri de furturi inventate. Şoferii fac reclamaţii pentru dispariţia oglinzilor sau chiar a unor părţi din caroseria maşinii, dar ancheta duce chiar la ei. Încearcă, de fapt, să primească despăgubiri de la companiile care le-au asigurat automobilele fără să ştie că riscă să ajungă la închisoare
De Bogdan Dinu la 14.10.2024, 19:45Un bărbat din Arad şi-a făcut singur maşina praf ca să însceneze un furt. I-a demontat roţile şi bucăţi din caroserie, apoi i-a spart un geam şi a mers la Poliţie să facă reclamaţie. Agenţii au găsit, însă, acasă la el piesele lipsă. Brokerii de asigurări spun că asemenea tentative de fraudă s-au înmulţit anul acesta.
"La nivel de țară sunt destule, în special la mărcile scumpe. Există și o piață neagră a acestor subansamble, care apar pe diverse platforme online de vânzare", spune Marius Constantinescu, broker asigurări.
Un bărbat din Arad şi-a făcut singur maşina praf ca să însceneze un furt
Polițiștii încep să vorbească despre un fenomen. În unele județe nu trece o săptămână fără astfel de reclamaţii. Şoferii speră să obţină de la agenţi constatarea unui furt - inexistent, dar care le-ar aduce o sumă consistentă de la compania la care au poliţa CASCO.
- Mercedes de peste un milion de lei, căutat de autoritățile din Suedia, descoperit în Constanța. La volan era un...
- Cum ar fi acţionat cele trei femei care au delapidat Teatrul Bulandra cu 4 milioane de lei. Contabila-şefă...
- Furt la Teatrul Bulandra: Trei femei sunt acuzate că au delapidat instituţia cu 4 milioane de lei. Printre acestea,...
"Îi achită asiguratului despăgubirea, cu condiția ca poliția să confirme furtul și cum spuneam, asiguratul să declare la poliție acest furt", spune Marius Constantinescu, broker asigurări.
Şoferii care încearcă să păcălească poliţiştii şi firmele de asigurări sunt atenţi la „scenariile“ lor. Nu înscenează furturi care aduc despăgubiri prea mari şi atrag atenţia brokerilor, dar nici nu îşi asumă riscurile pentru câștiguri mici.
Vizate sunt, de cele mai multe ori, piesele auto nu foarte scumpe, dar care pot fi demontate ușor: oglinzile laterale, antenele radio sau GPS, emblemele mașinii sau chiar catalizatoarele.
Polițiștii încep să vorbească despre un fenomen
Fabricate din metale preţioase, acestea sunt scumpe - ajung la câteva sute de euro. Cine raportează un astfel de furt inventat ca să obţină despăgubiri riscă, însă mult.
"Încadrarea juridică este cea de înșelăciune, dar evident acest atribuit îi revine organului de urmărire penală. Pedepsele, în forma simplă, sunt destul de reduse. Însă în forma agravată pot ajunge până la 5 ani de închisoare. În cazul în care vorbim de săvârșirea unei infracțiuni de fals, pedepsele pot fi până la trei ani cu executare", explică Daniel Manolache.
Mulți dintre așa-zișii păgubiți sunt prinși după ce încearcă să vândă piesele pe care declarat furate.