Un chef francez care a gătit pentru Preşedintele Macron aduce savoarea Parisului la Bucureşti
Un chef francez aduce savoarea Parisului la Bucureşti. Medaliat cu o stea Michelin, a gătit pentru sir Elton John, Celine Dion şi preşedintele Emmanuel Macron.
De Redactia Observator la 24.09.2017, 11:20Un chef francez aduce savoarea Parisului la Bucureşti. Medaliat cu o stea Michelin, el a gătit pentru sir Elton John, Celine Dion şi chiar pentru preşedintele Emmanuel Macron. Zilele acestea e în România, la invitaţia Ambasadei Franţei, şi ne răsfaţă şi pe noi cu delicatese una şi una.
În bucătăria unui hotel bucureştean, chef Giraud a pregătit un ospăț franțuzesc de cinci stele folosind produse exclusiv românești. La două mii de kilometri de casă, nu a adus cu el niciun ingredient. Pentru excelenţă, tot ce îi trebuie, spune el, este pasiune. Iubeşte bucătăria de mic copil.
Chef FABRICE GIRAUD:
Bunica mea gătea simplu, dar foarte bine. Când eram la şcoală, în loc să mănânc la cantină, fugeam de la ore ca să merg la ea, la masa de prânz. Şi mereu eram urechiat de mama.
La 49 de ani, chef Giraud conduce unul dintre cele mai renumite restaurante pariziene/ Maison Blanche. L-a avut invitat acolo chiar pe președintele Franței, Emmanuel Macron, dar și vedete de la Hollywood şi cântăreți de renume internațional.
Chef FABRICE GIRAUD:
Anul trecut a venit Zidane, îl ştiţi, Zinedine Zidane, fotbalistul. Sharon Stone... Celine Dion, da, cred ca a fost şi ea! Dacă mi se cere, mă duc bucuros să îi cunosc, dar dacă nu, sunt timid, prefer să rămân în bucătăria mea.
În realitate, Fabrice Giraud este... un aventurier. A lucrat în Shanghai, Istanbul sau Bruxelles. Iubeşte să călătorească, iar preparatele lui au "împrumutat" câte puţină savoare din toate colţurile lumii. În România, a fost cucerit de parfumul legumelor de toamnă. Și de... arhitectură.
Chef FABRICE GIRAUD:
A fost foarte bun pateul de ficat, salata de vinete, cred că avea puţină maioneză, da, mi-au plăcut mult, la fel şi românii pe care îi găsesc foarte simpatici.
Pentru români a avut și câteva sfaturi culinare. Savuroase și, mai ales, rapide.
Chef FABRICE GIRAUD:
O mică salată cu vinegretă şi gata. Cu puţin sos de soia. O vinegretă care îmi place mie foarte mult este din puţin sos de soia, puţin zahăr, putin ulei de susan. Asta e o vinegretă pe care o ştiu de la un bucătar japonez cu care am lucrat. Amesteci totul şi gata, peste o salată verde e foarte bună. Pentru a rămâne slabe, vouă, fetelor, o să vă placă. Iar daca ne este frig, iarna, risotto.
Francezul a venit în România ca invitat de onoare al Săptămânii Gastronomiei Franceze. Ajuns la a patra ediţie, evenimentul se desfășoară zilele acestea în Capitală, dar și în Brașov.