Un italian îndrăgostit de România de când şi-a cunoscut soţia a ales ţara noastră ca destinaţie pentru Revelion: "Linişte, pace şi se mănâncă foarte bine"
Revelionul este întâmpinat în Gorj cu mese îmbelşugate şi hrană pentru suflet. În timp ce colindătorii încântă oaspeţii pensiunilor şi povestesc despre datinile care sunt păstrate cu sfinţenie din generaţie în generaţie, bucătarii îşi arată talentul în această seară specială.
De Diana Speretoiu la 31.12.2022, 19:23Cristi, bucătar: În seara asta, pe un bufet suedez care se vrea foarte elegant, vom avea nişte tarte făcute cu unt. Vom pune în această tartă spuma de burduf, aici vom lua o bucăţică de şuncă, un pic de ceapă verde.
E belşug pe mese şi multă nerăbdare la Baia de Fier cu doar câteva ore înainte de miezul nopţii.
Bucătarii pun la punct ultimele detalii ale meniului sofisticat.
A ales România ca destinaţie de Revelion
- Tradiţii şi superstiţii de Revelion. Ce trebuie să faci în ultima seara a anului ca să atragi norocul de partea ta
- 6.000 de români au ales să îşi petreacă Revelionul în staţiunile turistice din Gorj. Cum vor fi aşteptaţi...
- Un nou "Ignat", în prag de Revelion. Turiștii nu se mai pot sătura de bucatele tradiționale din carne de porc
Cristi, bucătar: Peştele nostru nu mai seamănă a peşte. L-am transformat într-un fel de ruladă. Avem legume înăuntru. Vor regăsi în farfurii şi un pic de crevete, un pic de caracatiţă, calamari făcuţi pane. Am scos câteva mezeluri făcute într-un atelier de mezelărie. Un salam cu şuncă. Mai avem pastramă din piept de raţă. Uitaţi ce culori splendide, muşchiuleţ de porc.
Mihai Olaru, administrator pensiune: Au venit oaspeţii. I-am aşteptat, aşa cum se cuvine, cu o masă copioasă, cu produse tradiţionale din zonă, cu multe poveşti, legendele locale.
La doar câţiva kilometri mai departe, în Polovragi, gazdele au grijă ca totul să fie perfect.
Şi, înainte de a trece la dans şi degustat, este hrănit şi spiritul. Cu toţii, aşteaptă colindătorii. Tradiţia spune că tinerii trebuie să meargă la urat îmbrăcaţi în haine populare şi cojoace, vechi de sute de ani.
Gheorghe Epure: Dacă avem ceva de adus în faţă, sunt numai aceste obiceiuri vechi, care au fost ale înaintaşilor noştri şi îi cinstim şi aşa grăim către copiii şi nepoţii noştri.
Străinii apreciază originalitatea obiceiurilor noastre. Massimo e italian, dar s-a îndrăgostit de România când şi-a cunoscut soţia. Cei doi au ales să vină de Revelion în Cheile Olteţului pentru al doilea an la rând.
Massimo, turist: Linişte, pace şi se mănâncă foarte bine.
Reporter: Ce v-a plăcut cel mai mult?
Massimo, turist: Colindătorii de iarnă şi peisajul de vară.
Reporter: De unde veniţi?
Ioana, turist: De la Mangalia.
Reporter: De la mare, petreceţi Revelionul la munte. Mâncarea cum e aici?
Ioana, turist: Uf! Va trebui să ţinem o dietă după. Mâncarea este foarte bună, sunt produse tradiţionale foarte gustoase.
În hoteluri, la pensiuni sau acasă, românii se pregătesc cum se cuvine de sărbătoare şi privesc cu speranţă spre anul care va veni.