Tradiţii şi superstiţii de Revelion. Ce trebuie să faci în ultima seara a anului ca să atragi norocul de partea ta
Cu toţii ne dorim ca în noul an să ne meargă mai bine decât în cel care tocmai s-a încheiat. Aşa că pornim cu multă speranţă şi dorinţe noi la cumpăna dintre ani.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Ce este bine să facem pentru a atrage norocul de partea noastră, dar şi ce este strict interzis în această perioadă, aflaţi în rândurile ce urmează.
Obiceiuri şi tradiţii în Ajunul Anului Nou 2023
În ultima zi din an se trage linie, se fac planuri pentru viitor, dar nu înainte de a respecta şi câteva superstiţii. Purtaţi culoarea roşie la miezul nopţii, ţineţi bani în buzunar, mâncaţi struguri pentru beluşug şi sănătate şi peşte pentru abilitate. Lăsaţi uşile şi ferestrele deschise să intre norocul şi oferiţi în dar prăjituri şi fructe, pentru ca anul să fie dulce. Nimic nu garantează succesul, totuşi românii par să se ţină de aceste obiceiuri.
O altă tradiţie spune că fetele nemăritate pun într-un vas cu apă busuioc, o ramură de măr şi o monedă, pentru a visa în noaptea respectivă pe cel cu care „le este sortit” să se căsătorească. În noaptea de Revelion, să aveţi aproape tot ce vă doriţi mai mult pentru anul viitor: bani pentru bunăstare, persoana iubită pentru noroc în dragoste, paharul cu şampanie pentru veselie. Totodată, noaptea de Revelion trebuie petrecută cu zgomot, pentru alungarea spiritelor rele.
Ce trebuie să faci de Revelion 2023 ca să ai noroc tot anul viitor
În noaptea de Revelion, puneţi-vă o dorinţă. Purtaţi ceva roşu, pentru noroc. Pe masa de Anul Nou să fie o ramură de vâsc, pentru a atrage norocul. Recomandate, ca feluri de mânare de consumat în noaptea de Revelion, sunt preparatele din carne de peşte şi linte.
Prima persoană care vă bate la uşă în prima zi din an trebuie primită în casă, pentru că se spune că ar fi bine ca un om să intre, nu să iasă primul din locuinţă; ar trebui să fie bărbat brunet, care aduce noroc şi nu femeie blondă sau roşcată, care ar aduce ghinion.
Dacă doriţi să aveţi succes la serviciu, este bine ca în prima zi a anului să faceţi ceva în legătură cu ocupaţi. Să aveţi locuinţa curată, în prima zi a noului an, să aveţi geamuri sau uşa deschisă, în noaptea de anul nou şi o lumânare sau o lumină aprinsă până în dimineaţa de anul nou.
Ce este strict interzis de Revelion
În noaptea de Revelion, nu este bine să se spele rufe, să se coasă, să se tricoteze. Să nu intraţi în noul an cu datorii sau fără bani la voi; de asemenea, nu este bine să împrumutaţi bani sau alte lucruri.
Nu este bine să se agaţe calendarul pe perete înainte ca anul nou să înceapă ori să se întoarcă fila înainte ca ziua sau luna să se încheie. Nu este bine să aruncaţi lucruri din casă în prima zi de an nou, inclusiv gunoiul. Nu este bine să spargeţi ceva, să plângeţi sau să strănutaţi în noaptea de Revelion sau în prima zi din an.
Să gătiţi sau să consumaţi mâncare din carne de pasăre, în noaptea de Revelion; se spune că norocul se risipeşte, asa cum găina scormoneşte şi împrăştie pământul.
Nu este bine să dormiţi mult de 1 ianuarie; se spune că, de Sfântul Vasile, cine doarme mult va fi somnoros tot anul. Nu este bine să maturaţi ori să adunaţi grâu sau orez.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰