Un nou tip de escrocherie online: mesaje false în numele Poliției și a Europol. "Nu dați curs acestor solicitări!"
Sindicatul Europol a atenționat, pe pagina oficială de Facebook, că mai multe persoane au primit email-uri prin care sunt informate că trebuie să se jusitifice după ce au accesat site-uri erotice. Cei care trimit aceste mesaje se folosesc de numele Poliției sau ale Europol.
De Redactia Observator la 28.10.2022, 12:49"Dacă primiți astfel de mesaje prin intermediul postei electronice, NU dați curs acestor solicitări, întrucât riscați să fiți înșelați cu sume de bani pretinse pentru a nu se lua măsurile legale față de voi!", scriu reprezentanții Europol pe rețeaua de socializare.
Conform sindicatului, este noul mod de operare al infractorilor care se folosesc de denumirile unor organizații sau instituții cu scopul de a-i intimida pe destinatari și a le sustrage diferite date cu caracter personal pe care ulterior să le folosească în alte activități infracționale.
Cum recunoaștem o escrocherie online?
- Cum au fost înșelate zeci de europence, pe un site de întâlniri, în Spania. Victimele, escrocate cu peste un...
- Un nou tip de escrocherie: email-uri false trimise în numele Poliției. Cum putem ști că suntem victima unei fraude
- Femeie din Vaslui, lăsată fără 120.000 de euro și bijuterii de către o chiriașă. Ce îi promitea în schimbul...
Printre instituțiile în numele cărora sunt trimise astfel de email-uri false se numără inclusiv Interpolul. Experţii spun că există o modalitate extrem de simplă prin care putem să verificăm autenticitatea mesajelor primite. "Sunt câteva greșeli gramaticale, sunt tot felul de instituții menționate care nu există în România. Când primim orice fel de mesaj pe internet care vine cu o urgență în spatele lui... Atenție, trebuie să faci neapărat ceva acum pentru că se întâmplă ceva rău... La fel, trebuie să ne pună în gardă", a explică Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică.
De foarte multe ori, expeditorii nu sunt nici măcar români. Străinii au învățat să profite de vulnerabilitățile utilizatorilor din ţara noastră și transmit astfel de mesaje, fie ele și traduse de multe ori eronat, pentru a-i șantaja să transmită informații personale sau bani. Cu greu sunt prinși de polițiști, pentru că îşi schimbă des adresele de mail, folosesc servere din mai multe ţări iar datele introduse nu sunt niciodată cele reale.