Un sat din România a fost împânzit de conducte de gaze. "E ca o centrală termică. E bătaie de joc"
Este revoltă într-un sat din Hunedoara recent racordat la reţeaua de gaze naturale. Pentru că proiectantul lucrării nu a îngropat conductele, din lipsă de bani, oamenii s-au trezit cu ţevile şerpuid pe lângă ferestre, porţi şi case. Iar în timp ce unii dintre localnici se tem de o explozie, alţii nu se împacă deloc cu noul design industrial. Dar speră că, poate aşa, turiştii vor ajunge şi în satul lor.
De Marius Alexoiu la 08.03.2023, 18:48Cine ajunge pentru prima oară în satul Livadia din comuna hunedoareană Baru Mare nu este atras nici de frumuseţea caselor şi nici de cea a peisajului. Ţevile galbene care traversează localitatea atrag toate privirile. Peisajul industrial i-a revoltat pe localnici.
Sat "decorat" cu ţevi şi conducte de gaze
"Oamenii nu sunt multumiţi de ceea ce s-a făcut. Sunt mulţumiţi că s-a băgat gazul metan, dar nu în orice condiţii. Uitaţi-vă dumneavoastră cum arată satul ăsta! Ca şi o centrală termică care e plină de conducte. Gândiţi-vă ce poate întâmpla că poate să fie un accident, poate să lovească o maşină... Poate să fie de la Dumnezeu un trăsnet, cum se întâmplă vara, şi atunci ce facem?", se întreabă un localnic.
"Dar mergea pe subteran decât pe deasupra. Arăta estetic mai frumos", comentează un bărbat. "Cu atâta conductăraie în satul ăsta, efectiv a dispărut satul românesc. Ăsta nu mai e sat. E bătaie de joc", adaugă un localnic.
- Americanii anunţă în premieră cine a aruncat în aer gazoductele ruseşti Nord Stream
- Piatra cubică din Centrul Vechi al Capitalei, peste care treceau odinioară trăsuri, înlocuită cu asfalt: "Este...
- Profituri istorice pentru Norvegia în ultimul an. Veniturile scandinavilor au crescut e trei ori în 2022 față de...
Reacţia primarului comunei
Noua reţea de gaze a fost finanţată din bani europeni însă, spune primăria, aceştia nu ar fi ajuns şi pentru lucrări subterane. Oricum, proiectanţii spun că ţevile sunt sigure. "Oamenii au înţeles situaţia şi şansa de a băga gaz metan o singură dată, şansa de a nu da banii înapoi, iar disconfortul vizual... El sigur că, în viitor, acolo unde se poate şi există soluţii tehnice, se poate rezolva după recepţie, după ieşirea din monitorizare", a declarat Daniel Răducan, primarul din comuna Baru Mare. Până atunci, oamenii speră ca circuitul de ţevi să devină obiectiv turistic.