Antena Meniu Search
x

Americanii anunţă în premieră cine a aruncat în aer gazoductele ruseşti Nord Stream

Noi informaţii obţinute de serviciile americane sugerează că un grup pro-ucrainean ar fi aruncat în aer gazoductele ruseşti Nord Stream şi că nu există nicio dovadă că guvernul rus e implicat în atac. Noi rapoarte ale serviciilor de informații americane oferă primele indicii despre cine este responsabil pentru atacul asupra conductelor ruseşti Nord Stream care transportau gaze naturale din Rusia în Europa, relatează publicaţia americană The New York Times. Moscova a susținut, fără a furniza dovezi, că Occidentul, în special SUA şi Marea Britanie, se află în spatele exploziilor din septembrie 2022. 

de Redactia Observator

la 07.03.2023, 21:36

Vezi și

Noile informații analizate de oficialii americani sugerează că un grup pro-ucrainean a efectuat atacul asupra gazoductelor Nord Stream. Este un pas pentru a face lumină cu privire la cine este responsabil pentru un act de sabotaj care a derutat luni de zile anchetatorii de pe ambele maluri ale Atlanticului, scrie publicaţia americană The New York Times. Oficialii americani susţin că nu au nicio dovadă că președintele Volodimir Zelenski sau locotenenții săi de top au fost implicați în operațiune şi nici că autorii au acționat la îndrumarea vreunui oficial al guvernului ucrainean.

Cine a aruncat în aer conductele Nord Stream - unul dintre cele mai mari mistere ale războiului

Atacul asupra conductelor de gaze naturale care leagă Rusia de Europa de Vest a alimentat numeroase speculații cu privire la cine e de vină, de la Moscova şi Kiev la Londra şi Washington, aminteşte NYT. A rămas unul dintre cele mai importante mistere nerezolvate ale războiului declanşat de Rusia în Ucraina.

Ucraina și aliații occidentali au fost consideraţi de unii oficiali drept principalii câştigători de pe urma atacului asupra conductelor. Ei s-au opus proiectelor ani de zile, numindu-le o amenințare pentru securitatea națională, deoarece permitea Rusiei să vândă mai ușor gaze către Europa. Oficialii guvernului ucrainean și ai serviciilor de informații militare spun că nu au avut niciun rol în atac și nu știu cine l-a comis.

Pe acelaşi subiect

Oficialii americani susţin că nu știu foarte multe despre responsabili și despre afilierile acestora. Analiza informațiilor nou colectate sugerează că cei care au aruncat în aer conductele sunt oponenți ai președintelui Vladimir Putin, dar nu specifică cine sunt membrii grupului sau cine a condus şi plătit operațiunea.

Oficialii americani au refuzat să dezvăluie natura informațiilor, modul în care au fost obținute sau detalii despre cât de puternice sunt dovezile. Ei susţin că nu există concluzii ferme şi lasă deschisă posibilitatea ca operațiunea să fi fost efectuată în secret de către un grup susţinut de guvernul ucrainean sau care are legături cu serviciile de securitate de la Kiev.

Iniţial, speculațiile unor oficiali din SUA și din Europa s-au concentrat pe posibilitatea ca Rusia să fi organizat atacul, deși nu este clar ce motivație ar avea Kremlinul în sabotarea conductelor, având în vedere că acestea au fost o sursă importantă de venituri și un mijloc pentru Moscova de a exercita influență asupra Europei. Oficialii americani spun că nu au găsit nicio dovadă a implicării guvernului rus în atac. Costul reparațiilor ar porni de la aproximativ 500 de milioane de dolari potrivit unei estimări.

Nord Stream 1 și Nord Stream 2, fiecare constând în două conducte, au fost construite de compania Gazprom, controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaz natural pe an în Germania, pe sub Marea Baltică. Gazoductele Nord Stream urmează să fie sigilate și blocate deoarece nu există planuri imediate de reparare sau reactivare a acestora, conform Reuters.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Americanii anunţă în premieră cine a aruncat în aer gazoductele ruseşti Nord Stream