Un urs se plimbă pe la ZOO Târgu Mureş şi mănâncă animalele. A ocolit toate capcanele puse special pentru el
Un urs şi-a făcut abonament la Grădina Zoologică din Târgu Mureş. Dup ce ieri seară a omorât o căprioară, noaptea trecută a atacat din nou şi a mai sfâşiat alte două. Nici nu s-a uitat la carnea din capcana pregătită pentru el. Deşi recunoaste că animalul se plimbă nestingherit prin zoo, conducerea insistă că sălbăticiunea nu este un pericol pentru vizitatori. Ursul iese la vânătoare doar noaptea.
De Redactia Observator la 05.07.2024, 19:50La miezul nopţii, ursul a venit din nou pentru o cină târzie. A mers pe cărarea bătută deja şi a mers la ţintă. Imaginile de pe camerele de supraveghere arată cum, întâi, atacă şi un pelican care zboară speriat. Seara trecută, vânători, jandarmi şi echipe de la Zoo au stat degeaba la pândă. Ursul a reuşit să îi păcălească.
Directorul grădinii zoologice vrea să monteze un gard electric
"Pericolul persistă. Noi am propus ca căprioarele pe care le avem în colecţie să le mutăm în altă parte că se vede că ursul vine direct în amplasamentul acesta. Noi suntem într-o pădure naturală, deci e normal că aici sunt diferite animale sălbatice", spune Szantho Janos, directorul grădinii zoologice.
Dacă va fi prins, ursul va fi relocat. Doar că animalul pare că nici nu se sinchiseşte de capcanele pregătite.
- Un urs terorizează de câteva zile Grădina Zoologică din Târgu Mureș. La ultima "vizită", sălbăticiunea a...
- Animalele, afectate de valul de caniculă. La grădina zoologică din Arad, necuvântătoarele primesc duşuri cu...
- Freddy și Frida, tigrii siberieni de la Zoo Oradea, au adus pe lume doi pui. Surioarele cu ochi de smarald sunt...
"Un gard care a fost făcut acum 15 ani are 3 metri înălţime, dar pentru un urs... cu uşurinţă merge peste. Acum noi încercăm un proiect să facem gard electric împrejur, să vedem cu funcţionează şi, după, o să vedem ce rezultate avem", mai spune Szantho Janos, directorul grădinii zoologice.
Ursul apare doar noaptea
Cât despre pericolul pe care-l reprezintă pentru vizitatori, conducerea grădinii zoologice spune că totul e sigur: ursul îi vizitează doar noaptea, aşa că ziua nu e niciun pericol.
"Locuieşte în zona platoului, nici nu pleacă, pe aici poate să doarmă oriunde. E posibil nici să nu fi ieşit din zona grădinii zoologice, este posibil să doarmă aici, că are destul spaţiu ca să poate sta în siguranţă, sau în apropiere", spune Silaghi Vasile, paznic de vânătoare.
Prezenţa masculul de peste 100 de kilograme îi înspăimântă însă pe turişti.
Grădina zoologică din Târgu Mureş se întinde pe o suprafață de 42 de hectare. Este considerată cea mai mare grădină zoo de la noi din țară. În România, sunt în jur de 8.000 de exemplare de urşi bruni. În ultimii ani, au ajuns în oraşe şi pe drumuri naţionale, ba chiar ne intră în case şi mănâncă din frigider ca un musafir nepoftit.
Ministrul Mediului a anunţat că ia în calcul să pună camere de supravegehre pe Transfăgărăşan, iar turiştii surprinşi că dau mâncare urşilor vor fi amendaţi cu până la 5.000 de lei. Autorităţile vor încerca să şi mute o parte dintre animalele care ies la stradă în sanctuarul de la Zărneşti.