Vietăţile care au invadat Capitala. Șoferii sunt revoltați de mizeria pe care o lasă în urmă: "Sunt forţate să-şi mute habitatul"
Dimineţile în Bucureşti sună a mare. Sau a munte, depinde de zona în care stai. Tot mai multe specii de păsări îşi mută habitatul în centrul oraşului. Pescăruşii dau tonul, iar lacurile şi fântânile arteziene din parcuri au devenit punct de observaţie pentru pasionaţi şi copii. Doar că nu toată lumea e încântată de noii chiriaşi ai Capitalei: şoferii au declarat război mizeriei pe care o lasă în urmă.
De Cristina Filip la 29.07.2023, 19:30- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Bucureştiul a devenit Raiul păsărilor. Pe lângă vrăbii şi porumbei, Capitala adăposteşte şi specii de înaripate pe care le vedeam, până nu demult, în alte habitate. La mare, de exemplu. Antonia este fascinată de noile zburătoare de pe Lacul Morii şi s-a echipat corespunzător pentru întâlnire.
De voie, de nevoie, oamenii s-au obişnuit cu noii chiriaşi ai oraşului. Invazia păsărilor vine şi cu neajunsuri care s evăd cel mai bine în parcuri, pe bănci, pe coşurile de gunoi şi alei.
Şoferii sunt cei mai revoltați
Cristina Filip, reporter Observator: La fel ca noi, în zilele caniculare şi păsările caută orice colţ cu umbră şi răcoare. Zonele cu fântâni sunt preferatele lor. Bonus, primesc şi mâncare de la oamenii care se opresc să se odihnească.
- Insula care apare şi dispare în fiecare vară, în mijlocul Dunării. Oamenii sunt în acelaşi timp fascinaţi şi...
- Avocată din Prahova, acuzată de contrabandă cu arme. Cumpăra pistoale cu aer comprimat de pe internet pentru cei...
- O avocată din Prahova, acuzată că a cumpărat puşti şi pistoale pentru copiii săi. Minorii de 7 şi 10 ani...
Şoferii sunt cei mai porniţi şi nu văd nicio poezie în stolurile de păsări de toate soiurile. Cei care-şi parchează maşinile sub firele de electriitate sau copaci au de curăţat serios după aceea.
Invazia păsărilor nu e semn că oraşul a devenit mai prietenos cu ele, spun activiştii. Omul le-a distrus mediul natural şi acum zburătoarele sunt nevoite să îşi caute alt loc în care să trăiască.
Dan Trifu, activist de mediu: Această agricultură forţată să îi spunem. Aţi văzut câte chimicale se folosesc. Până la urmă nu mai e un fir de iarbă în lanurile respective. Ele sunt, într-un fel, forţate să-şi mute habitatul în zonele acestea urbane unde găsesc, să spunem, nişte parcuri cu arbori suficienţi să poată cuibări, să poată trece iarna.
Nu doar înaripatele au început să invadeze oraşele. Un urs a fost filmat câteva zile la rând în timp ce căuta mâncare în centrul Ploieştiului.