Antena Meniu Search
x

Video Insula care apare şi dispare în fiecare vară, în mijlocul Dunării. Oamenii sunt în acelaşi timp fascinaţi şi speriaţi de acest fenomen

O insulă cu nisip fin răsare în fiecare vară în mijlocul Dunării, în dreptul oraşului Galaţi. Oamenii spun că păsările şi vegetaţia îi dau un farmec aparte, dar mulţi ar vrea să găsească şi un loc unde să bea o cafea. Doar că insula apare şi dispare, în funcţie de debitul Dunării. 

de Redactia Observator

la 25.07.2023, 21:06

Vezi și

Pe insula din mijlocul Dunării se ajunge în câteva minute cu barca. Tot mai mulţi oameni vin să se bucure de plaja cu nisip fin şi să petreaca o zi in mijlocul apelor

Adrian Obreja, reporter Observator: Lungă de un kilometru și lată de aproximativ 100 de metri, insula împarte Dunărea în două, aici, în dreptul Galațiului. Pe o parte orașul Galați, de cealaltă parte, judeţul Tulcea.

Fâşia de nisip are o istorie lungă. Ar apărea vara când dunărea scade încă de pe vremea imperiul otoman. 

Viorel, navigator: Acum 150 de ani, aici exista o pădure de un kilometru lungime. Există multe scrieri istorice, hărți în acest sens, în care se spune că turcii treceau cănălușul în această pădure, se odihneau noaptea, apoi, năvăleau dimineaţa oraşul Galați. 

Pe acelaşi subiect

Insula nu afectează navigaţia pe Dunăre

Florin Uzumtoma, AFDJ Galați: Șenalul este și era între insulă, aşa-zisa insulă pe care o vedem, și malul nostru. Adâncimile sunt cele conforme cu cerinţele comisiei Dunării, deci avem peste 7 metri.

Autoritățile spun că în următorii ani insula va fi tot mai mare şi chiar îşi va modica forma. 

Florin Uzumtoma, AFDJ Galați: După cum o vedeți acum, ea se întinde. Probabil că în câțiva ani, ea se va duce până aproape de cotul pisicii. În funcție de curenții și de morfologia Dunării, asta deci natura o face. 

Oamenii care păşesc pe insulă sunt fascinaţi de natură, dar şi speriaţi de ea

Turist: Acum câțiva ani, nu vedeai așa ceva. Pentru mine e un semn de întrebare și ar trebuie să ne gândim să facem ceva să schimbăm clima. 

Turist: Cred că ar putea fi folosită, când este la suprafață să stai să bei o cafea. 

Odată ce debitul Dunării creşte, insula dispare sub ape. În fiecare vară însă revine la suprafaţă tot mai mare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Travel » Insula care apare şi dispare în fiecare vară, în mijlocul Dunării. Oamenii sunt în acelaşi timp fascinaţi şi speriaţi de acest fenomen