Ziua Culturii Naţionale, celebrată la Bucureşti printr-un eveniment de gală. Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu şi Igor Grosu, printre participanţi
Ziua Culturii Naţionale a fost sărbătorită ieri printr-un eveniment de gală la Opera Naţională din Bucureşti. Printre invitaţi au fost lideri politici, mai mulţi miniştri, plus premierul Nicolae Ciucă. De asemenea, la spectacol a fost prezent şi Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova. Data în care se sărbătoreşte Ziua Culturii este data la care s-a născut Mihai Eminescu.
De Redactia Observator la 16.01.2023, 08:0815 ianuarie 2023 a marcat şi împlinirea a 172 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. "Toată lumea s-a pregătit ca pentru o mare sărbătoare şi e firesc să fie aşa pentru că nu este numai ziua lui Eminescu, este datorată lui Eminescu. Este una din zilele de suflet ale României. Cultura este pentru toată lumea, indiferent de modul de manifestare", a declarat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.
La eveniment au fost şi premierul României, Nicolae Ciucă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, mai mulţi miniştri şi prefectul Capitalei. Audienţa a urmărit Corul şi Orchestra Operei Naţionale, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.
"Este un spectacol de muzica, de poezie este un spectacol de abordează genuri muzicale diverse. Dar noi vom avea multe în seara asta la Opera Naţională şi nu va fi un specatcol lipsit de unitate, nu va fi un spectacol neomogen ci va fi un specatcol care va fi pe gustul tuturor, dar va avea şi o mare înălţime culturală", a spus directorul Operei Naţionale, Daniel Jinga.
Românii au avut acces gratuit la evenimentele culturale
- Statuia lui Mihai Eminescu, mâzgălită cu mesaje obscene, cu o zi înainte de împlinirea a 173 de ani de la...
- 172 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu. Luceafărul, recitat în 10 limbi diferite la Focşani
- Scandal după poezia controversată de la Gala "Mihai Eminescu". Autoarea, pentru Observator: "Aș putea spune că...
Invitat de onoare a fost directorul Teatrului Naţional "Mihai Eminescu" din Chişinău. "Vom încerca, într-un scurt timp, printr-un fulger de emoţie, să convingem publicul larg să se îndrăgostească şi mai departe de cultura românească, care e cea mai frumoasă", a spus directorul teatrului, Petru Hadârcă.
Ieri, românii au avut acces gratuit la toate evenimentele organizate de centrele din subordinea Ministerului Culturii. "Au fost recitări, expoziţii de pictură dedicate Zilei Culturii şi lui Eminescu", a mai spus Lucian Romaşcanu.