Antena Meniu Search
x

Video Scandal după poezia controversată de la Gala "Mihai Eminescu". Autoarea, pentru Observator: "Aș putea spune că mă simt cenzurată"

Scandal după gala de decernare a Premiului Naţional de Poezie ”Mihai Eminescu”, după ce una dintre poetele nominalizate, Cătălina Stanislav, a recitat o poezie cu un conţinut sexual. După reacțiile virulente apărute în spațiul online, organizatorii galei au șters înregistrarea de pe pagina de Facebook. ”Așa am știut să răspund microagresiunilor din timpul evenimentului”, a spus tânăra poetă, într-o reacție în exclusivitate pentru Observator.

de Redactia Observator

la 16.01.2022, 19:05

Scandal după poezia controversată de la Gala "Mihai Eminescu". Autoarea, pentru Observator: "Aș putea spune că mă simt cenzurată" - captura YouTube

Cătălina Stanislav a citit, în timpul galei, poezia "Gwyneth Paltrow şi cu mine", care conţine un limbaj licenţios. Acum, tânăra spune că poemul ales nu este despre sex, ci este un ”poem militant, chiar dacă e jucăuș”. Mai mult, ea îi acuză pe cei implicați în organizarea galei că au impus unor scriitoare să nu citească un anumit tip de poeme și se arată dezamăgită de lipsa de asumare de după eveniment.

”Am ales să citesc poemul pentru că așa am știut să răspund microagresiunilor din timpul evenimentului. Nu e un poem despre sex, e un poem militant, chiar dacă e jucăuș. Aș putea spune că mă simt cenzurată pentru că au ales sa stearga înregistrarea, da, dar poemul există în cartea mea, nominalizată de juriul acestui premiu. Că nu exista niciun fel de asumare din partea organizatorilor e altceva. Nu mă gândeam că se va ajunge în punctul asta. Speram doar la o reacție de moment, speram poate să i se ceara scuze câștigătoarei, căreia i-a impus să nu citească un anumit tip de poeme din cartea ei, care până la urmă a câștigat”, a transmis Cătălina Stanislav, pentru Observator. 

”Nu mă simt jignită. Cititorii de poezie din România sunt un public mic, dar fidel, le mulțumesc pentru susținere, la fel și tuturor scriitoarelor și scriitorilor (și nu numai) din partea cărora am primit susținere in urma acestui eveniment. Faptul că exista aceste discutii și ele vin în urma unui poem care conține 2 sau 3 cuvinte care poate incomodeaza și care nici măcar nu contează atât de mult în economia textului (dar și daca ar conta, insist că literatura se face cu toate cuvintele), mi se pare ireal”, a mai spus ea.

Poemul citit la gală de poeta Cătălina Stanislav

„Lumina slabă din pub-ul pe care l-a ales nu mă lasă să-i văd burtica de mangustă

decât atunci când se ridică să meargă la baie

mă gândesc la burtică

mă gândesc la tine pișcându-mă de burtă după o masă mare

drăguț

mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu el

și până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbește

mă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în băutură

pare destul de ok, dar zice că se masturbează când îl întreb ce face, adică ce job are

lucrează în IT

pe aproape, mă gândesc, dar nu spun

eu le studiez pe cele care ne-au ajutat să ne câștigăm dreptul la vot, condus, la a ne folosi vaginul pentru altceva

în afară de născut copii, reproducere, uneori candidoză

și totuși cele mai bune minți ale generației mele încă mă întreabă

dacă femeile pot fi pompieri

cele mai bune minți ale generației mele sunt Gwyneth Paltrow, care nu știe diferența dintre vulvă și vagin

cele mai bune minți ale generației mele sunt și eu, așteptând să termini o bucată de pizza cu brânză unsuroasă

ca să putem să mergem la tine în cameră și să nu ne f....m pentru că ești prea beat

și eu prea obosită

și am purtat salopeta mea preferată ca tu să mănânci pizza cu brânză unsuroasă

și să nu mă f..i”

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Reacția organizatorilor Galei ”Mihai Eminescu”

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” a şters deliberat de pe pagina sa de Facebook înregistrarea Galei de decernare a Premiului Naţional de Poezie pentru debut, după ce una dintre poetele nominalizate a recitat o poezie „care conţine cuvinte licenţioase”.

"Recitarea unei poezii care include şi cuvinte sau expresii licenţioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opţiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înţelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipoteşti nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg. În urma apariţiei în mediul online a înregistrării în care o poeta nominalizată înţelege să recite una dintre poeziile sale care conţine cuvinte licenţioase, am decis, fără a ne pronunţa asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării", a anunţat instituţia de cultură de la Ipoteşti.

Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opus Primum pe anul 2021, acordat de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", a revenit tinerei poete Ileana Negrea pentru volumul "Jumătate din viaţa mea de acum".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Scandal după poezia controversată de la Gala "Mihai Eminescu". Autoarea, pentru Observator: "Aș putea spune că mă simt cenzurată"