Bătrânii ascunși în mijlocul unui câmp din Tunari, ținuți în condiții inumane timp de o săptămână. Prefect Ilfov: "Din nefericire, asta este situația"
Azilele groazei. 11 persoane vârstnice şi vulnerabile, unele dintre ele cu dizabilităţi, au fost descoperite într-o clădire în construcţie din Tunari, tot in Ilfov în urma unei sesizări făcute de reporterii Observator. Alături de bătrâni, poliţiştii, pompierii şi medicii care au participat la acţiune, a fost descoperit şi un însoţitor. Din primele date, vârstnicii fuseseră mutaţi acolo dintr-un centru de îngrijire din Capitală.
De Redactia Observator la 11.07.2023, 08:12După ce un utilizator ne-a scris pe Fii Observator că mai mulţi vârstnici ar fi fost luaţi dintr-un centru şi ascunşi într-o casă în construcţie din Ilfov, pentru a nu fi descoperite posibile nereguli în cazul unor controale, Observator a sesizat autorităţile, iar Poliţia a mers la faţa locului. Mai precis, la două case în construcție, aflate în mijlocul câmpului, unde nu există curent electric sau utilități.
Despre această situație îngrozitoare, Simona Nicolae, prefectul de Ilfov, a făcut declarații în exclusivitate la Observator.
"Astăzi după-amiază (ieri n.r.) am fost informată de către reprezentanții Poliției Române că au fost sesizați prin 112 că au găsit o parte dintre bătrânii care au fost relocați dintr-un cămin din Pipera, închis de către Comisariatul județean pentru protecția consumatorilor, într-o locuință inadecvată, fără licențe, fără condiții pentru a putea fi găzduiți bătrânii respectivi. După care am luat toate măsurile necsare. Au fost solicitate ajutoare de la ISU, s-a dat o hotărâre a comitetului județean pentru situații de urgență ca bunicii respectivi să fie relocați într-un centru de îngrijire de persoane vârstnice și acum îi așteptăm să vină la acest centru, unde vor primi o masă, îmbrăcăminte și tot ce au nevoie", a declarat Simona Nicolae, prefect Ilfov.
Bătrânii au fost ținuți, timp ce o săptămână, în condiții inumane, într-o casă în construcţie din Tunari
- Noi "azile ale groazei" descoperite în ţară. Cine sunt pacienţii care îşi trăiesc ultima parte a vieţii în...
- Patru azile din Bucureşti şi un centru de îngrijire din Timişoara au fost închise. Ororile descoperite la...
- Azilele groazei: Primele trei demiteri în acest caz. Surse judiciare: Instituțiile de la ministerul Muncii nu...
- Descoperire a Poliţiei după o sesizare făcută de Observator: 11 bătrâni, unii cu dizabilităţi, luaţi...
Prefectul a precizat că celălalt centru a fost închis de ANPC săptămâna trecută, în jurul datei de 4 iulie. Drept urmare, toți cei 11 bătrâni au stat, timp ce o săptămână, în condiții inumane, într-o casă fără curent electric, fără utilități, într-o casă în plin câmp.
"Din nefericire, aceasta este realitatea, pentru că operatorul economic respectiv nu a anunțat nicio autoritate, cei de la Protecția Consumatorilor nu ne-au spus ce vor face cu bătrânii care erau găzduiți în acel centru pentru care dispus închiderea. Din punct de vedere legal, măsura închiderii unui centru înseamnă că nu imediat bătrânii de acolo vor fi relocați. S-a încercat să se ia legătua cu aparținătorii de către Inspectoratul județean de poliție Ilfov. Se pare că o parte din bătrânii respectivi au fost preluați de familiile lor, iar de restul am fost anunțați astăzi, prin IPJ și, în câteva ore, am pus la punct aducerea lor într-o locație sigură. Eu, în momentul în care am aflat ce s-a întâmplat, am luat toate măsurile necesare", a continuat Simona Nicolae. Ea a precizat că toate deconcentratele care au competențe de control asupra activității unor astfel de centre nu raportează Instituției Prefectului ceea ce fac în obiectul lor de activitate. Oficialul a mai spus că centrul închis a avut acreditare, nu licență, și funcționa din 2021. În procedura de acreditare, operatorul economic poate să ofere servicii de asistenţă socială şi trebuie să îndeplinească anumite condiţii ca să obţină licenţa respectivă. Sunt condiţii legale, prevăzute în legea Asistenţei Sociale.
Comunicatul Poliţiei privind cazul pacienţilor vârstnici, unii cu dizabilităţi, ascunşi de controale
Reamintim că mai mulți pacienți dintr-un centru din București au fost găsiți luni noaptea într-o casă în construcție din Tunari, relocați pentru a nu fi găsiți de autorități, anunță ISU București-Ilfov.
"Poliţia Română a anunţat că, luni seară, în urma unei sesizări a Observator, poliţiştii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF şi personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcţie, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilităţi), precum şi o altă persoană, care le însoţea.
Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul Bucureşti, pentru a nu fi identificate de autorităţi. Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate într-o altă locaţie adecvată”, a precizat poliţia.
IPJ Ilfov a sesizat autorităţile cu atribuţii în domeniu, pentru verificări specifice.