Antena Meniu Search
x

Video Noi "azile ale groazei" descoperite în ţară. Cine sunt pacienţii care îşi trăiesc ultima parte a vieţii în mizerie: "Am două picioare rupte, am fost pompier"

Cruzimea extremă descoperită în azilele din Ilfov se repetă şi în alte cămine din ţară. În urma controalelor de azi, cinci centre au fost închise. Imaginile sunt cutremurătoare, iar mărturiile bunicilor - de-a dreptul sfâşietoare. Între timp, încep să cadă capete: şase şefi de instituţii cu atribuţii de control au fost daţi afară, iar un altul şi-a dat demisia.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 10.07.2023, 19:29

Vezi și

Brusc, după ce a ieşit la iveală cruzimea din cele trei aziluri din Ilfov, se fac verificări în toate cele peste 5.000 de centre de copii, bătrâni și persoane cu dizabilități din țară.

Noi azile închise în România

Un cămin din Timişoara a fost închis temporar. "În paturi cu saltele murdare, fără lenjerii, pereţii au urme de fecale. Aici la fel, resturi de urină. Despre miros nu are sens să vă povestesc. Aici au fost cazaţi doar în această cameră, 14 bărbaţi, 14 persoane fără adăpost", arată Iulia Pop, reporter Observator. "Mai mult ne ocupăm de acte, decât de ei", recunoaşte Daniela Anghel, instructor educator.

Tencuială picată, insecte, pereţi murdari, paturi roase de rugină, podele infecte, toalete murdare. 45 de bolnavi erau ţinuţi aici într-o mizerie extremă.

Pe acelaşi subiect
  • Reporter: Ridicaţi puţin aici! V-ar veni să dormiţi pe o astfel de saltea?
  • Îngrijitoare: Nu! Astea sunt condiţiile fundaţiei, de multe ori am zis.

Cum sunt trataţi bolnavii în centre

"Face cine poate. Am două picioare rupte, am fost pompier", spune un pacient. "Aici nu se poate convieţui", crede altcineva. Ultimul control în acest centru a fost în urmă cu doi ani. "Sunt scăpări. Acum e un hei-rup, sa schimbăm ce nu s-a făcut în ani de zile", declară Petru Iliesu, președintele fundaţiei. "Toate aceste centre primesc bani frumoşi de la stat. Dacă nici atâta umanitate nu mai avem să ne îngrijim de cei în vârstă, nu ştiu ce ne mai rămâne", spune Mihai Ritivoiu, prefect Timiş.

În Bucureşti, patru centre au fost azi închise, după controalele autorităţilor, iar conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă. În acest azil din sectorul 6, imaginile sunt cumplite. Bătrânii sunt lăsaţi cu fecale lângă ei. "Am fost plecat în concediu, i-au mutat aici! Ei erau pe cameră la parter!", se scuză reprezentanţii centrului.

Mărturisiri şocante despre abuzuri

Într-un azil din Gorj, bolnavii fac mărturisiri şocante despre abuzuri.

  • Reporter: Vă bate cineva? Cine v-a bătut, doamnă?
  • Pacient: Asistenta. M-a dat cu capul...
  • Reporter: De ce?
  • Pacient: Nu ştiu. Îmi e frică, nu zic nimic.

Într-un salon, o bătrână ţintuită la pat, e plină de lovituri. 

  • Reporter: Aţi căzut sau cum v-aţi lovit? 
  • Pacient: Îmi făceau baie şi m-am lovit.
  • Reporter: Domnule doctor, de ce nu lăsaţi pacienţii să povestească?
  • Medic: Nu vedeţi că e emoţionată?!

Val de demiteri. Şeful DSP Ilfov a demisionat

Primii vinovaţi pentru azilurile groazei din Ilfov, arătaţi cu degetul de premier, au fost demişi. Sunt două persoane cu rang de secretar de stat. Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale perntru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi şi vicepreşedintele Adela Crăciun. Mihaela Ungureanu, cea care conduce Direcţia de Asistenţă Socială Sector 3, s-a autosuspendat din funcţie. La fel a făcut şi Teodor Gabriel Negulescu, şeful DSP Ilfov: "Îmi dau demisia! Înseamnă că nu am fost bun!"

Pentru ororile din cele trei aziluri, se cere şi plecarea șefei Agenției Naționale pentru Plăți - Cristina Anton şi șefa structurii județene - Alina Decusară. Pe lista neagră este şi directorul DGASPC Ilfov - Bogdan Pîntea. E şef din 2013 şi un personaj controversat. A rămas în funcţie, deşi a fost trimis în judecată pentru că ar fi dat informații unor agresori din declarația unei fetițe pe care au violat-o. 

Sunt vizaţi şi şefi din Poliţie

Surse Observator spun că vizaţi sunt şi mai mulţi şefi din Poliţie. Printre ei, Cristian Perşinaru, inspectorul şef IPJ Ilfov. Acesta a mai fost sancţionat de conducerea Poliției Române în legătură cu ancheta deschisă pe numele fraților Andrew și Tristan Tate. În urma scandalului, Perșinaru ar fi ratat o funcție de conducere în cadrul IGPR. 

În februarie anul acesta era informat şi Ministerul Sănătăţii despre azilurile transformate în centre de exterminare. Concluzia? "Abateriale constate au fost minore, doar moduri de depozitare, aşternuturi murdare. Controlul nu s-a mai repetat. De multe ori controlăm hârtii, nu evidenţe!", admite Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii. Întrebat dacă a primit vreo informare despre aceste centre, fostul premier Nicolae Ciucă răspunde: "Nu am avut astfel de informări"

Bolnavi lăsaţi în agonie până la moarte

Pe fostul premier îl contrazic materialele filmate de reporterii Observator în urmă cu doi ani, în mai multe centre din Bucureşti şi Ilfov. Aziluri transformate în închisori pentru bătrâni, cu bolnavi lăsaţi să agonizeze până la moarte. În exclusivitate, o îngrijitoare a povestit cum erau pregtiţi bătrânii pentru vizite şi tratamentele inumane din centru.

  • Reporter: Cât de des se murea în azil?
  • Fostă îngrijitoare: Păi în fiecare săptămână. 

"Mama era bolnavă de Alzheimer. În momentul în care mi-au adus-o, efectiv mi-au adus-o târâş. Nici nu vorbea. Nimic, era legumă", povesteşte ruda unui pacient.

Între timp, cei aproape 100 de bolnavi preluați din centrele din Ilfov - bătrâni și persoane cu dizabilități - sunt acum îngrijiți în mai multe spitale din București, ca soluție temporară. O bună parte dintre ei au fost transferaţi în centre de specialitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Noi "azile ale groazei" descoperite în ţară. Cine sunt pacienţii care îşi trăiesc ultima parte a vieţii în mizerie: "Am două picioare rupte, am fost pompier"