Antena Meniu Search
x

Video Patru azile din Bucureşti şi un centru de îngrijire din Timişoara au fost închise. Ororile descoperite la controale de astăzi

Azilele groazei. Demiteri în lanţ după ororile descoperite, acum o săptămână, în azilurile groazei de lângă Bucureşti. Şase şefi de instituţii cu atribuţii de control au fost daţi afară, iar unul singur, cel al Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, şi-a dat demisia. Între timp, primul centru de îngrijire înfiinţat în România este şi primul centru închis din Timişoara, în urma controalelor la sânge din toată ţara. Potrivit informaţiilor Observator, pe lângă centrul de la Timişoara, astăzi au mai fost închise alte patru azile din Bucureşti, unde erau internaţi 77 de bătrâni. Imaginile filmate aici prezintă o realitate cruntă. În plus, conducerea DGASPC Sector 4 a fost demisă, în urma neregulilor constatate la un control într-un apartament unde erau găzduiţi şase copii.

Andreea Petrescu
de Andreea Petrescu

la 10.07.2023, 17:57

Vezi și

Peste 5.000 de cămine sociale din toată ţară urmează să fie controlate de luni. "Dacă vorbim concret de măsuri, acestea au fost puţine chiar dacă de-a lungul anilor s-au făcut controale, fie ele făcute de inspectorii de la Direcţiile de Sănătate Publică din ţară sau de către alte instituţii care merg de obicei la verificări acolo. O realitate dură, pe care multă lume o ştia dar despre care puţini vorbeau este aceea a controalelor făcute pe hârtie", spune Andreea Petrescu, reporter Observator.

Azilele groazei. Primul centru închis după valul de controale

"Într-o conferinţă de presă, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila spunea că este nevoie de modificarea legislaţiei astfel încât persoanele care merg în control să şi poată verifica concret ce se întâmplă acolo, care sunt condiţiile. Se referea la angajaţii DSP care merg în controale la aceste centre, fie că este vorba despre cele care adăpostesc copii, bătrâni sau persoane cu dizabilităţi, dar nu pot face mare lucru şi nu pot controla concret ce se întâmplă acolo, pentru că verifică doar anumite aspecte", adaugă Andreea Petrescu, reporter Observator.

"Este nevoie de modificarea legislaţiei astfel încât personalul care merge în control să fie calificat să facă acest lucru şi, chiar dacă se referea la aspectul medical al controalelor, este nevoie de o legislaţie modificată şi pentru celelalte instituţii de verificare. În acelaşi timp, este nevoie şi ca unele dintre centrele de bîtrâni sau de persoane cu dizabilităţi să devină secţii externe ale spitalelor de Psihiatrie. Ministrul vrea, de asemenea, să dezvolte un proiect pilot cu mai multe echipe formate din personal specializat (medici, asistenţi) care să meargă în aceste centre şi să vadă la faţa locului care este starea persoanelor internate în azile", transmite Andreea Petrescu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Azil din Timişoara, închis după controale

Primul centru de îngrijire înfiinţat în România, aflat în Timişoara, a fost închis în urma controalelor. Condiţiile în care erau ţinuţi pacienţii sunt greu de descris.

  • Reporter: V-ar veni să dormiţi pe o astfel de saltea?
  • Angajat azil: Păi, nu!
  • Reporter: Dar este curăţenie aici, doamnă?
  • Angajat azil: Nu este...
  • Reporter: De câte ori vă ocupaţi de curăţenia de aici din această cameră?
  • Angajat azil: Aproape în fiecare zi, dar acum sunt la geamuri şi la perdele. 
  • Reporter: Acolo, sub dulap, s-a şters vreodată?
  • Angajat azil: Am mai spălat, dar sunt petele alea... Nu se duc. 

Alte 4 centre, închise la Bucureşti

Potrivit informaţiilor obţinute de Observator, luni au fost închise şi patru centre din Capitală, unde erau internaţi în total 77 de bătrâni. Imaginile filmate aici arată o realitate cruntă. Pe podeaua saloanelor au fost găsite inclusiv materii fecale.

Patru azile din Bucureşti au fost închise

Conducerea DGASPC Sector 4, demisă

Conducerea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 4 a fost demisă, luni, în urma unor nereguli constatate, în timpul unui control care a vizat centrele sociale destinate adulţilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi, la un spaţiu unde erau găzduiţi şase copii. Deficienţele au vizat pereţi şi mobilier deterioraţi, dar şi condiţiile de depozitare a alimentelor. Copiii au fost relocaţi.

Acţiunea de control a avut loc luni, în cadrul seriei de verificări făcute la nivel naţional, în toate centrele sociale destinate adulţilor, copiilor şi persoanelor cu dizabilităţi. ”În cadrul acestor verificări, realizate în Sectorul 4, de o echipă mixtă de control, au fost constatate deficienţe în raport cu standardul necesar, precum cele în privinţa aspectului deteriorat al pereţilor interiori, al mobilierului, al echipamentelor sanitare, cât şi în privinţa condiţiilor de depozitare a alimentelor. Până la momentul transmiterii prezentei informări de presă, locaţia respectivă a fost deja închisă, iar minorii au fost relocaţi în alte spaţii conforme, pentru ca toate deficienţele constatate să fie remediate în regim de urgenţă”, a precizat sursa citată de news.ro.

Controale şi demiteri în scandalul căminelor

Au loc demiteri în lanţ după ororile descoperite, acum o săptămână, în căminele de lângă Bucureşti. Mai mulţi şefi de instituţii au fost daţi afară, iar unul singur, cel al Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov, şi-a dat demisia. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recunoaşte că "de multe ori controlăm hârtii în loc să controlăm evidenţe" şi că "cel mai important este să vedem cum sunt îngrijiţi în mod efectiv pacienţii".  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Patru azile din Bucureşti şi un centru de îngrijire din Timişoara au fost închise. Ororile descoperite la controale de astăzi