Cafeaua ar putea deveni un lux la care mulţi nu vor cu niciun preţ să renunţe. Cât va costa un cappuccino
Încet, dar sigur, cafeaua devine un lux! Pe pieţele internaţionale, preţul a ajuns la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, din cauza recoltelor slabe din Brazilia și Columbia. Scumpirile de pe burse se suprapun şi cu majorările de la energie şi gaze. Ca să nu iasă în pierdere, proprietarii de cafenele vor ridica preţurile cu 15- 20%, dacă nu au făcut-o deja.
De Andra Mitu la 16.12.2021, 17:27Preţurile la cafeaua Arabica, cea mai consumată, au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu. Criza energetică şi recolta slabă de anul acesta au generat scumpiri în lanţ. "Brazilia este ţara principală care practic produce prețul. Sunt cei mai mari producători de Arabica. Și atunci preţul pleacă din Brazilia", explică Afshin Roshanian, importator de cafea verde.
Preţul cafelei, în creştere. Scumpiri în lanţ, din Brazilia până în România
Şi cum România importă cantităţi semnificative de cafea, scumpirile se văd şi în buzunarul cumpărătorului de la noi. "Am văzut deja creşteri de preț", povesteşte o tânără. "Cu doi lei mai mult, dar nu știu dacă pe viitor nu va crește mai mult". "Clar sunt creşteri de preţuri și rău este că salariile nu fac faţă inflaţiei. În orice caz, cafeaua de dimineață nu ne-o ia nimeni, indiferent cât s-ar face de scumpă. Am noroc că nu fumez și atunci compensez", este de părere o femeie.
Cosmin Preda este proprietarul unui lanţ de cafenele. Până acum, antreprenorul a reuşit să acopere toate scumpirile, însă din ianuarie va modifica şi el preţurile, ca să nu iasă în pierdere. "Avem în plan ca de la începutul anului viitor să avem o creștere de preț. Estimăm un maximum 20%. Toată aparatura noastră, toate echipamentele sunt mari consumatoare de curent electric", spune Cosmin Preda, proprietar cafenea de specialitate.
Asta înseamnă că un cappuccino, spre exemplu, va costa 12 lei, în loc de 10, cât este acum. Vorbim însă despre un prim val de scumpiri, pentru că tot de anul viitor se vor vedea la raft şi scumpirile generate de recolta slabă din Brazilia şi Columbia. "Dacă se vor menține aceste preţuri uriașe în zona de cafea vom fi nevoiţi să adaptăm și acolo prețul pe parcursul anului viitor", mărturiseşte Cosmin Preda. "Din februarie, martie, când încep să fie achiziţii pe o cotă nouă, eu estimez undeva 10–15%, dacă se oprește aici", adaugă Afshin Roshanian.
"Beau mai mult ness și cam două-trei pe zi, de la toate mărcile. Aș renunța la orice, dar nu la cafea. Și dacă crește prețul mult voi rămâne un fan fidel al cafelei", spune un bărbat. Potrivit celor mai recente statistici, vânzările în retail depăşesc 400 de milioane de euro anual.