Video Afacerile reinventate ale pandemiei. Cafenele, restaurante şi gelaterii cu poveşti inspirate din piese de teatru. "Avem grijă de oameni"
Capitala are un farmec unic în Europa. Trebuie doar să îi descoperi secretele. O cafea bună se bea la o masă cu necunoscuţi care îţi zâmbesc, un cocktail perfect îl găseşti între clădiri de birouri iar în curtea unei clădiri nerenovate poţi să mănânci ca la un restaurant de cinci stele. Sunt afaceri reinventate, care au strâns o clientelă selectă şi exigentă şi au strâns mici comunităţi în jurul lor.
Piaţa Muncii. la o cafenea care s-a deschis aici de curând şi care, intr-un timp foarte scurt, a reuşit să devină vizibilă şi să atragă în jurul ei o mulţime de oameni. asa că hai să-i aflăm povestea!
Reporter: Bună, Paul! Am văzut că ai ceva clienţi afară. Bănuiesc că pregăteşti o cafea acum. Da! am de pregatit o comanda. Ne araţi si nouă?
Paul: Sigur!
În iunie 2020, când multe localuri erau deja cu lacătul pe uşi, Paul a avut curajul să deschidă o cafenea. Şi, într-un singur an, a reuşit să strângă în jur de 500 de clienţi pe zi. "A fost o explozie la care nu ne aşteptam", spune Paul Ungureanu, membru fondator al unei cafenele.
- Industria ospitalității, criticată de turiștii străini, dar și de locanici. "Nu avem niște școli care să...
- Un bărbat din Florida a luat cina alături de familie şi a lăsat bacşiş 10.000 de dolari. Chelnerilor nu le-a...
- Un clujean a deschis o cafenea în care 80% dintre angajaţi sunt persoane cu dizabilităţi
Pandemia i-a forțat pe proprietari să-și regândească business-ul, așa au ajuns să mizeze pe comunitate. Dacă ajungi la cafeneaua de la Piaţa Muncii te simţi ca într-o familie. Aici oamenii stau la aceeaşi masă, chiar dacă nu se cunosc. "E un loc de întâlnire şi de discuţie liberă intre oameni diferiţi, lucru care îl face un loc aparte pentru mine", spune un client din cafeneaua lui Paul. Succesul a fost molipsitor. Aşa că lângă cafenea a apărut, de 4 luni, şi o băcănie.
Următoarea oprire am făcut-o pe Strada Vasile Alecsandri. Locul acesta ar fi trebuit să fie raiul corporatiștilor, însă a devenit unul la mare căutare printre artiști, mai ales printre cei cu copii. La demisol, curtea înconjurată de clădirile de birouri arată ca o piaţetă din Italia.
Reporter: Care e secretul?
Barman: Cred că facem bine ceea ce facem. că avem grijă de oameni, pentru că asta inseamnă ospitalitate pentru noi.
Alexandru Tudor e unul din cei mai buni barmani din România. În urmă cu trei ani a decis că vrea să aibă propria afacere. Aşa că şi-a deschis un retro-bar din America anilor '70.
"Toată locatia este inspirată de o scenă de teatru, indiferent că vorbim de materialele folosite, tapiţeria de la scaune,. Arcadele barului sunt inspirate de arcadele de la scala", spune Alexandru Tudor.
Restricţiile nu i-au pus definitiv lacătul pe uşă. Ci l-au făcut să fie mai atent şi să se reinventeze. Şi-a câştigat clienţii oferindu-le tot felul de gusturi inedite. Cum ar fi chipsurile de mălai, care ne aduc aminte de mămăliga coaptă pe plită. Lângă localul cu un decor inventiv şi preparate inspirate din bucătăria tradițională reinventată a apărut o gelaterie. Zilnic aici vin sute de persoane. Se bucură de îngheţata artizanală, se relaxează, petrec timp de calitate.Atmosfera relaxată şi faptul că, după un an în care au stat separaţi, oamenii se bucură acum să fie împreună. Cam astea sunt ingredientele care au adus succes localurilor în vreme de restrişte.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰