CAMERA ASCUNSĂ. Un angajat al staţiei GPL din Crevedia dezvăluie ce s-a întâmplat cu câteva secunde înainte de prima explozie
Explozia din Crevedia. Numărăm deja patru morți în catastrofa de la Crevedia. Şoferul firmei GPL, un bărbat de 43 de ani, s-a stins în această dimineaţă, la spitalul Floreasca. Avea arsuri pe 95% din corp. În exclusivitate pentru Observator, un coleg de-al bărbatului, martor la nenorocire, face mărturisiri şocante. Între timp, răbdarea localnicilor a ajuns la capăt. Avocaţii firmei GPL au venit în comună şi au promis ajutoare. Într-o nouă ieşire cinică şi ridicolă, primarul din Crevedia s-a baricadat în birou de frica oamenilor.
De Redactia Observator la 04.09.2023, 21:02Oamenii din Crevedia sunt plini de durere, dar mai ales de revoltă. În al nouălea ceas, patronii bombei cu ceas din Crevedia şi-au trimis avocaţii să discute cu localnicii pe care i-au lăsat pe drumuri. Familia Doldurea se ascunde în continuare.
Revoltă la Crevedia. Patronii firmei GPL trimit avocaţii; primarul, baricadat în birou
"Intenţia noastră este aşa: de a acoperi absolut toate pagubele - orice stricăciuni, până la animale, până la bunurile din casă", spune Florin Cojocaru, avocatul firmei FLAGAS, în timp ce localnicii protestează: "Dar vieţile oamenilor? Dar la mine? E daună totală! Vreau să intru în casă! Eu sunt pe drumuri!"
Edilul comunei şochează în continuare. Are agenda ocupată cu bani de împărţit pentru cele trei echipe de fotbal finanţate de Primărie sau cu acordarea unui teren pentru fratele consilierului său. Când e confruntat, se ascunde laş. "Avocaţii au reuşit să intre în biroul primarului, celorlalţi oameni nu le este însă permis asta pentru că cineva din interiorul primăriei ţine uşa ca presa să nu aibă acces", transmite Bogdan Dinu, reporter Observator.
- Ultimele imagini cu Luigi Pascociu, a patra victimă a tragediei din Crevedia. Era pe o targă, în stare de şoc,...
- Reprezentanţii firmei GPL vin pentru prima dată să discute cu familiile afectate de explozia din Crevedia. Mesajul...
- Primarul din Crevedia, fugărit de localnici, s-a ascuns într-un magazin. Apoi s-a baricadat în birou şi le-a...
"Stăm aici grămadă, să ne sufocăm!", strigă localnicii. "Vă rog frumos să luaţi distanţă! Nu pot să mai suport atâtea întrebări!", susţine primarul Florin Petre.
Oamenii din Crevedia se plâng că au pierdut tot: "Nu am bani! Vine iarna pe noi!"
Când au putut în sfârşit să intre, oamenii şi-au strigat nemulţumirile. Avocaţii firmei FLAGAS i-au pus pe localnici să-şi înghesuie pe o foaie de hârtie tot ce au pierdut în exploziile catastrofale. "Am plecat cu copil de 10 luni de acasă, nu m-a căutat nimeni", spune cineva. "Nu am bani! La mine în casă tavanul şi pereţii sunt crăpaţi! Vine iarna pe noi!", strigă alt localnic.
Din birouri, reprezentanţii firmei GPL şi primarul au ieşit în comună să vadă dezastrul. Lumea celor care au pierdut totul e departe de cea a patronilor responsabili de nenorocire: "Ruşine! Emoţii după morţile oamenilor!"
"Zece case au fost distruse şi alte 75 avariate. Sunt imaginile apocaliptice care nu se vor şterge, probabil, niciodată din mintea acestor oameni care au simţit atingerea morţii", arată Bogdan Dinu, reporter Observator.
Cum arată una din casele distruse de explozie. "Copiii mei au rămas pe stradă!"
Aceasta este una dintre casele care s-au făcut scrum, la mai puţin de 80 de metri de staţia GPL. Proprietarii şi-au strigat revolta la Primărie: "Vreau o estimare şi să fim despăgubiţi la realitate! Eu sunt casa cu cisterna şi camionul în curte! Nepoţelul meu de 7 luni a rămas fără lăptic, copiii mei au rămas pe stradă".
"Un dezastru total. N-a mai rămas nimic din casă şi curte. Aici era intrarea, aveam hainele, încălţămintea pentru copil", povesteşte Eduard Iliescu, localnic. 10 sufletele locuiau aici. Au scăpat pentru că au fugit la prima explozie.
- Reporter: Aveaţi cisterna în curte până acum câteva zile.
- Localnic: Da!
- Reporter: Cum au ajuns în casă?
- Localnic: La cea de-a treia explozie s-a proiectat direct în casă. Cabina o aveam în foişor! Aici în faţă era foişorul. Tot ce a mai rămas... O maşinuţă şi un tractoraş. Singurele lucruri din curte care s-au salvat.
CAMERA ASCUNSĂ. Ce s-a întamplat înainte de explozia din Crevedia
Într-o filmare realizată cu camera ascunsă, în exclusivitate de reporterii Observator, un angajat al firmei GPL care a fost acolo cu dooar câteva secunde înainte de prima explozie, povesteşte totul.
- Reporter: Aşa a fost cum se spune, de la o ţigară?
- Angajat staţie GPL: Nu există. Nu fuma nimeni. Deci nu fuma nimeni. A venit şoferul cu probleme la o roată. Cu o roată înfrânată, încinsă, nu ştiu cum a zis. Eu i-am băgat în curte şi a vorbit cu altcineva, cu alt şofer. Ce au făcut ei acolo, eu nu ştiu. Eu aveam grijă de curte.
- Reporter: Câţi eraţi în total acolo, sâmbătă? Trei, patru?
- Angajat staţie GPL: Mai mulţi.
Este în viaţă pentru că şi-a dat seama ce va urma şi a reuşit să fugă.
- Reporter: Dumneavoastră aţi plecat înainte de prima explozie?
- Angajat staţie GPL: Da. Înainte de prima explozie.
- Reporter: V-aţi dat seama că o să explodeze?
- Angajat staţie GPL: Luase foc înainte să explodeze. Vorbiţi cu şefii.
- Reporter: E vina lor?
- Angajat staţie GPL: Nu e vina mea. Eu sunt un simplu angajat. Ce s-a întâmplat acolo... Şefii ştiu ce s-a întâmplat. Doldurea Ionuţ. Eu pe el îl ştiu de şef, atât.
Bărbatul îi mulţumeşte lui Dumnezeu în fiecare clipă că a scăpat. Nu la fel de norocoos a fost colegul lui, şofer, Luigi Pascociu, a patra victimă a catastrofei care a decedat dimineaţă la Sptalul Floreasca din Capitală.
Ultimele imagini cu Luigi Pascociu, a patra victimă a tragediei din Crevedia
"Oameni care au ars! Uite oameni arşi! Arşi de vii, frate!" Sunt ultimele imagini cu şoferul de 43 de ani, năucit de suflul fierbinte. Stă pe o targă, cu hainele sfâşiate. Un medic îl sprijină şi încearcă să-l panseze. "El lucra ca şi şofer la firma aceasta! Era unul dintre şoferii din cisterne", spune Marius Pascociu, vărul victimei.
Vărul lui l-a văzut la televizor în imagini, imediat după explozie. "Eu l-am văzut plecând de acolo pe picioarele lui şi am zis: Bă, nu are cum să moară! L-am văzut pe filmare. Cum stătea pe targă, aştepta elicopterul SMURD să vină!", adaugă Marius Pascociu, vărul victimei.
Luigi era din Râmnicu Sărat şi lucra pentru firma FLAGAS de mai bine de trei ani. Alimenta cu gaz staţiile din mai multe zone din ţară. Rudele povestesc că nu era prima dată când făcea o descărcare de gaz la bomba cu ceas din Crevedia.
"Ştiam că de multe ori s-a dus să descarce acolo. Descărca în depozit că avea depozitul ăla acolo! Nu am ştiut niciodată că ce se petrece acolo sau că, de fapt, aia ar fi fost o staţie închisă. Probabil că nici ei nu ştiau despre treaba asta, ce să zic?!", mai spune Marius Pascociu, vărul victimei.
Alte zeci de răniţi se luptă pentru viaţă în spitale. Sunt în continuare 15 pacienţi internaţi în Bucureşti. Alţi 12, în unităţi medicale din străinătate. Şase dintre ei, în stare extrem de gravă.