Ce se va întâmpla luni, la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a. Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Niciun alt eveniment din Europa sau din lume nu va mai trezi un astfel de interes"
PODCASTURILE OBSERVATOR. Sandra Gătejeanu Gheorghe, directorul de protocol al Casei Regale a României, a vorbit la Podcastul Observator, cu Marius Pancu, despre cum se resimte moartea Reginei Elisabeta a II-a la nivelul familiilor regale din Europa, dacă Charles are greutatea de a duce monarhia mai departe, dar și despre funeraliile care vor avea loc luni, în Londra.
De Marius Pancu la 17.09.2022, 14:59Cum se resimte moartea Reginei Elisabeta la nivelul familiilor regale din Europa
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Este un moment trist, știm cu toții că Regina avea o vârstă înaintată. Este un moment la care te aștepți, dar cu toate acestea lasă un gol imens. Era decanul între familiile regale europene. Nu are rost să mai repetăm că a avut cea mai lungă domnie din lume în acest secol. Se apropie Regina Margareta a Danemarcei, care a sărbătorit recent 50 de ani de domnie. Cum spuneam, Regina Elisabeta a fost un decan în această privință. Este o pierdere pentru persoane din întreaga lume".
Legăturile de rudenie dintre Regina Elisabeta și Regele Mihai
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Familiile regale aveau un fel de soft power. Se înrudeau cu monarhiile din întreaga lume și astfel exista o cooperare și colaborare mai bună. Ajungând inclusiv în România, dacă ne referim la Regina Maria. Legăturile dintre regele Mihai și regina Elisabeta erau veri de gradul al treilea - practic regina Maria, bunica regelui Mihai, era descendentă directă a reginei Victoria. De asemenea, familia regală română și cea britanică se înrudesc și prin principele Filip, soțul reginei Elisabeta a II-a, care ne-a părăsit în urmă cu un an, acesta făcând parte din familia regală a Greciei. Această familie, la rândul său, are descendență în familia regală britanică. Legăturile au fost mereu strânse, au existat vizite în Regatul Unit al Marii Britanii. Și astăzi, principesa Margareta, custodele coroanei, și principele Radu păstrează o legătură strânsă. Principele Filip este nașul de botez al custodelui coroanei. Totodată, regele Mihai a cunoscut-o pe regina Ana la căsătoria reginei Elisabeta cu principele Filip. Astfel, cumva an de an cele două familii s-au reunit. Obișnuiau să se întâlnească. Majestatea sa mi-a povestit despre prima întâlnire cu regina Elisabeta a II-a și își aducea aminte că deși regina Ana a învățat-o cum să facă o reverență, cum să se comporte, pusă în fața unei situații a uitat...De asemenea, existau diverse jocuri, unde făceau echipe... De fiecare dată majestatea sa făcea referiri la astfel de momente. Am avut onoarea să îl însoțesc pe regele Mihai la aniversarea principelui Charles, cât și la căsătoria actualilor principe și principesă de Wales".
- Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au paralizat Londra. David Beckham, surprins stând la coada kilometrică pentru...
- Autorităţile nu îi mai lasă pe oameni să se așeze la coadă pentru a-i aduce un omagiu Reginei Elisabeta a...
- Lady Gabriella de Windsor, verișoara Reginei Elisabeta a II-a, a leşinat la vederea sicriului. Mii de britanici...
Despre protocolul regale
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Protocolul regal britanic este cel mai tradițional, păstrează tipicul și încărcătura evenimentelor. Pregătirea începe cu mult timp înainte atât pentru evenimentele fericite, cât și pentru cele mai puțin fericite. Sunt atenți la toate detaliile și totul de desfășoară pe baza unui ghid strict. Prezența oricărei persoane la un eveniment regal cuprinde și o scurtă descriere. Am avut privilegiul să particip la un training, iar printre informațiile pe care ni le-au dat, ne-au arătat și o broșură cu detalii despre ce trebuie să faci. Nimic nu este lăsat la voia întâmplării. (...) Unele detalii pot părea exagerate, dar fără o pregătire minuțioasă nu poți asigura succesul unui astfel de eveniment".
Va însemna domnia lui Charles o relaxare a cutumelor Casei Regale
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Rămâne de văzut. Aș spune că, pe de-o parte, regele Chales își va schimba stilul de a se comporta, în special în public. Această trecere de la rolul de principe la suveran este o tranziție pe care cu siguranță că o va face încet. Este greu pentru ca cineva care a fost obișnuit timp de 70 de ani cu un stil să renunțe la această libertate pentru a prelua rolul de suveran. De altfel, a vorbit despre asta în primul său discurs, despre renunțarea la unele evenimente caritabile de exemplu. Am putut observa deja imagini din spatele camerelor, ceea ce în timpul reginei nu s-a întâmplat. Trăim vremuri diferite. Dacă regina a avut Încoronarea difuzată la TV, în cazul regelui Charles cu siguranță că vom asista și la alte astfel de evenimente".
Despre funerariile Regelui Mihai
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "În general, în familiile regale există un plan de acțiune, un ghid, care stă la baza organizării funeraliilor. În România a fost puțin diferit. Vorbeam despre rege, dar nu vorbeam despre o monarhie în funcțiune. Cu toate acestea, era un fost șef de stat, deci a avut parte de funeralii naționale. Desfășurătorul a fost stabilit cu mult timp înainte și a avut la bază alte astfel de evenimente, precum funeraliile reginei Maria. Am făcut un recurs la istorie, am mers la arhivele regale și am văzut desfășurătorul. A fost o îmbinare între specificul românesc și cel britanic, pentru că ne-am uitat și la funeraliile regelui George, ori ale principesei Diana".
La ce să ne așteptăm luni
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Să ne așteptăm la o ceremonie plină de solemnitate, așa cum am văzut și în aceste zile. O ceremonie care va avea amprenta suveranului anterior, a reginei Elisabeta. De exemplu, ei îi plăceau florile de mazăre, astfel că s-au regăsit în coroanele folosite până acum. Erau, culmea, și florile preferate ale reginei Ana, pe care le-a avut în buchetul de la căsătoria cu regele Mihai. Vom vedea probabil un număr mare de șefi de stat, dar și de membrii ai familiilor regale. În ceea ce privește demnitarii, cred că va fi probabil cea mai numeroasă prezență pe metru pătrat. Niciun alt eveniment din Europa sau din lume nu va trezi un astfel de interes. Totuși, vorbim despre un spațiu limitat. La Westminster Abbey capacitatea este limitată, numărul nu poate fi foarte mare. Evident, vom avea lume pe stradă, dar în catedrală nu se va putea merge peste limitele date de spațiu, peste ceea ce este sobru și demn".
Cum se explică această suferință a oamenilor
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Atât regina Elisabeta, cât și regele Mihai, au fost simboluri. O figură maternă, respectiv paternă. Oameni la care nu te gândeai că probabil vor trece la cele veșnice, pe care îi vedeai cumva mereu lângă tine. Este astfel o emoție provocată de pierderea unei persoane apropiate. De altfel, am văzut în interviurile luate pe străzile Londrei cum oamenii spuneau că era practic ca un membru al familiilor lor. În plus, solemnitatea momentului te face să suferi și să simți că ai pierdut pe cineva drag".
Controverse regale. De ce prințul Harry și prințul Andrew nu poartă uniforma militară
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Aș spune că familia regală britanică a fost mai mereu înconjurată de unele controverse, dar prezența reginei Elisabeta a reușit să îi țină împreună. Lucrurile se vor schimba. Odată cu ascensiunea la tron a regelui Charles, care devine și liderul familiei regale, rolul în viața publică va fi mai suplu. Dacă în timpul majestății sale, prezența publică însemna un concept mai extins, regele Charles a făcut destul de clar faptul că din familia regală britanică vor face parte doar descendenții săi direcți. Cred că disensiunile dintre principele William și principele Harry s-au diminuat, i-am văzut împreună, probabil că lucrurile se așează. E dificil de imaginat în acest moment dacă principele Harry își va asuma un rol public, cred că depinde și de dorința sa și a soției, nu doar de invitația regelui Charles. Iar în ceea ce privește purtarea uniformei, s-a menționat că vor purta uniformă doar membri familiei regale care au un rol activ. Principele Andrew a fost în centrul unei controverse și nu mai e văzut ca un membru activ al familiei regale. Se spune că la procesiunea finală principele Andrew va purta uniforma, ca o derogare - și eu sunt curioasă să văd".
Vor folosi unii lideri de stat acest eveniment drept unul de PR? Și care este protocolul pentru aceștia
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Fiind un număr atât de mare de participanți, cu siguranță aspectele logistice sunt foarte importante. Îmi aduc aminte că și la căsătoria principelui William cu principesa Catherine, membrii familiilor regale străine s-au deplasat cu autobuze. La fel se întâmplă și în Suedia, și în alte monarhii. Este adevărat, pentru alți lideri de stat poate nu e ceva obișnuit. Dar prezența a sute de mașini și zeci de coloane oficiale ar îngreuna derularea evenimentului. În ceea ce privește tipicul, nu se va deosebi cu nimic de un alt eveniment al familiei regale britanice. Este protocolul aplicat la toate evenimentele. Poate va fi puțin diferit pentru că vor participa mai mulți șefi de stat decât de obicei. În ceea ce privește programul, poate să existe o diferență între cele două categorii: oficiali de stat și membri ai familiilor regale".
Cum se va schimba monarhia
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Schimbarea va fi treptată. Sunt convinsă că regele Charles va avea o monarhie diferită față de cea a mamei sale. Va reuși să își pună amprenta asupra lucrurilor pe care le consideră esențiale, dar sub umbrela monarhiei constituționale. Nu va mai putea spune tuturor lucrurilor pe nume, așa cum o făcea când era principe de Wales, dar nu cred că acest lucru va impacta într-un fel negativ".
Ce putea să facă și ar fi putut face în plus regina din punct de vedere politic
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Foarte puțin. Pentru că vorbim despre o monarhie constituțională, suveranul nu are puteri executive, nu poate influența direct lucrurile. Are un rol onorific. Indirect, prin întâlnirile săptămânale pe care regina le avea cu premierii britanici influența sau putea să aibă un rol în a ajuta ca acest lider, respectiv premier, să aibă un ajutor în luarea deciziei. Nu putea să spună că trebuie făcut așa sau așa, dar putea să asculte și să vină cu exemplul personal. Dacă ne raportăm la primii premieri, poate că rolurile erau ușor diferite. Dar dacă ne raportăm la David Cameron, de exemplu, care nu era născut când regina Elisabeta a urcat pe tron, clar situația era alta".
Are Charles greutatea de a duce monarhia mai departe?
Sandra Gătejeanu Gheorghe: "Cred că da. Deși au existat critici, pentru că întotdeauna vor fi două tabere, cred că regele Charles își va îndeplini misiunea cu onoare, cu succes, cu demnitate. Cred că legământul făcut în prima sa zi de domnie, acela de a continua moștenierea mamei sale, va fi respectat. Sprijinit de ceilalți membri ai familiei regale britanice, de regina consort, care în ultimii ani a căpătat popularitate, ajutată fiind și de regina Elisabeta. Deci va reuși să joace un rol important în istoria contemporană. Tranziția a început de mult, încă de acum ceva ani s-a vorbit despre fuziunea echipei de presă a prințului Charles pe atunci cu cea de la Palatul Buckingham. Deci nu este ceva brusc, ci a început de ceva vreme, iar echipa este numeroasă și compactă. Evident, vor fi schimbări în stafful casei regale, dar cred că toți erau deja obișnuiți cu ideea".