Antena Meniu Search
x

Video Un prinț cu origini românești conduce trupele militare la funeraliile reginei Elisabeta. A fost în prima linie și la nunta prinților de Wales

Un urmaş al domnitorului Ghica conduce trupele militare la înmormântarea Reginei Elisabeta. Are sânge de român şi titlu de prinţ, dar se prezintă simplu - Chris Ghika, comandant al Regimentului de elită al Armatei Britanice. De numele lui se leagă lupte grele date pe frontul din Afganistan sau din Irak, dar si ceremonii fastuoase de la Palatul Buckingham.

de Redactia Observator

la 16.09.2022, 21:57

Vezi și

Ei sunt Irish Guards - Batalionul 1 Gardă Irlandeză, elita armatei britanice. Iar in spatele acestei perfecțiuni este un general cu spirit englezesc şi inimă de român. Generalul maior Christopher John Ghika este de fapt prinţul Christopher John Ghika, descendent al marii familii de domnitori ai Moldovei şi Ţării Româneşti. Dar nu s-a folosit niciodată de acest titlu.

Christopher John Ghika: Numele meu este Chris Ghika şi sunt comandant al London District, ceea ce înseamnă că eu conduc Armata în Londra sau, altfel spus, dacă eşti în M25 şi porţi uniforma militară, eşti al meu. 

În accentul acesta britanic nu mai e nicio urmă din limba strămoşilor lui, pe care, probabil, nici n-a avut ocazia să o audă foarte des. Tatăl, John, s-a născut la Paris, în 1928, şi a fost, la rândul lui, comandant al Gărzilor Irlandeze de paradă. În 1978, când Ceauşescu a vizitat Regatul Unit, el i-a întâmpinat pe oaspețîi români. Dar în limba engleză.

Cine este Christopher Ghika

Pe acelaşi subiect

Christopher s-a născut în Marea Britanie și a urmat cariera militară a tatălui. În scurt timp avea să ocupe chiar aceeași funcție - comandantul Gărzilor Irlandeze. Iar asta nu l-a adus doar în mijlocul celor mai importante festivități din față palatului Buckingham, dar și pe cele mai grele fronturi de luptă - Macedonia de Nord, Kosovo, Sierra Leone, Afganistan și Irak.

Când nu e pe câmpul de luptă, pregătește ceremonii fastuoase la Palat. A fost în prima linie la nunta actualilor prinți de Walles - Catherine și William, apoi omul de bază în organizarea ceremoniei funerare a prințului Philip.

Acum, de câteva zile, face repetiții pentru ultima sa misiune față de Regina Elisabeta.

Un ultim omagiu adus reginei Elisabeta

Christopher John Ghika: Cred că e clar pentru toată lumea că este un privilegiu unic - ceva trist, dar totuşi un imens privilegiu să faci parte din organizarea ceremoniei de înmormântare a Reginei. Dar e ceva pentru care suntem bine pregătiţi, este că orice altă operaţiune militară.

Oriunde ar fi, militarul cu sânge românesc, are aceleaşi misiuni: datorie şi onoare.

Christopher John Ghika: Aceste repetiţii sunt extrem de importante ca să punem la punct detaliile pentru a atinge perfecţiunea pe care o aşteaptă de la noi Regele şi o lume întreagă. Şi asta o face să nu difere de o altă o operaţiune militară - planifici, pui la punct detalii şi faci repetiţii.

În final, acesta e felul lui prin care îi poate aduce un ultimul omagiu Reginei. După care, începe o nouă misiune: În slujba Regelui.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Un prinț cu origini românești conduce trupele militare la funeraliile reginei Elisabeta. A fost în prima linie și la nunta prinților de Wales