Antena LIVE

Curs valutar

Video

Comparaţie între o sală de operaţii din România şi una din Viena: calcule la milimetru şi eliminarea erorii umane

Campania "Alege ce urmează!" 60.000 de români mor în fiecare an deşi ar putea fi salvaţi. În timp ce în spitale ne lipsesc cel puţin 10.000 de medici. În ultimii 30 de ani, România şi-a trimis sănătatea la export. Ne-am pierdut specialişti preţioşi, pe care îi găsim astăzi în clinicile din toată Europa. Echipa Observator a mers pe urmele lor, la Viena, unde a întâlnit români care tratează români, la mii de kilometri de casă.

De la 29.05.2024, 22:22
WhatsApp
Vezi și:

Iulie 2023, Urziceni. O femeie naşte pe trotuar, chiar în faţa spitalului. Înăuntru... nu mai sunt locuri: "Naştere în curtea spitalului! Ăsta e spitalul din România!". "O imagine pe care nu credeam s-o mai văd. Am văzut-o o singură dată, în 1985", declara Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Septembrie, Botoşani. Însărcinată în 3 luni, Alexandra moare după 9 ore de agonie, în maternitate. Motivul: neglijenţa medicilor: "N-am aer. Sunt ultimele cuvinte ale Alexandrei, tânăra mamă care a murit într-o maternitate din Botoşani".

"În joc nu este doar prestigiul unui spital, ci al întregului sistem de sănătate", transmite Bianca Iacob, reporter Observator. Un sistem de sănătate bolnav de neputinţă, sărăcit de corupţie şi slăbit de marele exod al medicilor. 

Sistemul medical din România, măcinat de "boli"

Pe acelaşi subiect

În primul deceniu de după aderarea la Uniunea Europeană, 3 milioane şi jumătate de români au părăsit ţara. Aproape 45.000, cadre medicale. În 2017, înainte de creşterea salariilor din sănătate, la fiecare patru ore un medic părăsea România. În prezent, ne pierdem doi doctori pe zi.

"Cei mai mulţi au plecat şi au rămas în Franţa şi Germania. Şi acum se estimează că în fiecare din aceste ţări mai lucrează în jur de 4.000 de medici din România. Pe care nimeni şi nimic nu i-a convins în tot acest timp să se întoarcă acasă. Au plecat însă, dupa ei, pacienţii români, şi ei în căutare de servicii mai bune. Îi găsim în spitale din toată Europa, dar mai ales cele apropiate de ţară. Suntem în Austria, la Viena, într-o clinică în care se vorbeşte mult şi limba română", arată Cristi Popovici, reporter Observator. 

Spitalele din Viena, pline de români

De la recepţie, până în sălile de operaţii, ne întâlnim cu români. 

"Din Deva. Oricum ar fi, România e ţara mea, şi cu drag merg şi acolo, dar viaţa mea e aici, familia mea e aici", spune Radu Daniel, asistent medical.

Alina Emiliana Sturdza e medic primar specializat în Radioterapie oncologică. De 16 ani locuieşte în Viena.  A tratat peste 10.000 de pacienţi, inclusiv politicieni din toată lumea. A ales să emigreze, la fel ca cei mai mulţi medici, pentru condiţiile de lucru din Vest. "Înveţi foarte mult ca să devii medic. Mai ales dacă ai o specialitate, îţi trebuie şi infrastructura necesară pentru asta. Asta cred eu că lipseşte în România", este de părere Dr. Alina Emiliana Sturdza, medic primar Radioterapie oncologică. 

Cum arată o sală de operaţii în Viena

Iată, de exemplu, cum arată o sală de operaţii din Viena, unde chirurgii şi tehnologia lucrează împreună. Totul e calculat milimetric. Nu e loc de eroare umană

Europa ne-a dat şi nouă bani ca să ne dotăm spitalele ca în Vest. Dar, în lipsă de specialişti, aparatele stau degeaba. În Găeşti, de exemplu, un CT şi un RMN nou-nouţe sunt ţinute sub folie, pentru că n-are cine să le folosească. Iar în alte spitale aştepţi cu lunile pentru o programare. 

Nu e deci de mirare că peste 1.000 de pacienţi români merg în fiecare an la Viena. Îşi pun la bătaie toate economiile şi toate speranţele că vor fi trataţi bine - cu tot ce înseamnă acest lucru. Şi, paradoxal, tot români îi tratează. "De multe ori vin mai speriați sau mai nesiguri pe ei și când ne aud că îi salutăm în românește se luminează deja la față", spune Alina Ceclan, asistentă medicală.

"Dacă n-am fi ajuns aici, la această clinică, cred că n-aş mai fi fost în viaţă azi", mărturiseşte un pacient. "Știu că și în România oamenii şi-au dat interesul, dar este o diferență între sistemul medical de aici și cel de acolo", adaugă Rodica Baciu, soţia unui pacient.

Povestea profesorului Dan Rujescu

Diferenţa o fac oamenii. Doar în clinica aceasta, lucrează 14 dintre cei mai buni cercetători ai lumii. Unul dintre ei e român. Profesorul Dan Rujescu face parte din a doua generaţie de medici plecaţi. Părinţii lui au evadat din România comunistă, iar el a devenit psihiatru de renume în străinătate. 

Medicii care s-au întors să schimbe sistemul

"Mulţi colegi pleacă, dar să știți că mulți rămân. Și aveți unul în fața dumneavoastră. Am stat un an în UK și am ales să vin înapoi", spune Dr. Claudiu Stoicescu, medic primar Cardiologie intervenţională. Medicul Claudiu Stoicescu e unul dintre medicii care s-au întors să schimbe sistemul. Nu e singurul, dar sunt prea puţini pentru golurile din Sănătate. 

De asta e nevoie ca pentru ca sistemul de Sănătate să se facă bine: medici dedicaţi, spitale dotate... şi încă ceva: politicieni care să-şi respecte promisiunile. 

Cristi Popovici

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume. ...

alege ce urmeaza spital medici operatie viena romania
Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a...
Fanatik.ro
Publicat 21.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Gandul
Publicat 21.11.2024
Lasconi şi Simion, la podcastul comediantului „Micutzu”. „Îmi vine să vă...
Adevărul
Publicat 21.11.2024
Ce a transmis fiica Elenei Lasconi după apariția la dezbaterea prezidențială....
A1
Publicat 21.11.2024
Horoscopul zilei de 22 noiembrie 2024. Racii își pot transforma pasiunile...
CaTine
Publicat 21.11.2024
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la...
spynews.ro
Publicat 21.11.2024
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României
GSP
Publicat 21.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Temperatura ideală pentru centrala termică. La cât să o setezi pentru a nu-ți...
Useit
Publicat 19.11.2024
Care este numele real al lui Culiță Sterp. Ce apare în buletinul lui, de fapt
Redacţia.ro
Publicat 21.11.2024
Super-armele cerute insistent de Ucraina Occidentului și cum au influențat ele...
libertatea.ro
Publicat 21.11.2024
Coldplay a lansat videoclipul piesei „The Karate Kid”. Formația a colaborat...
ZU
Publicat 21.11.2024
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 21.11.2024
Mononucleoza infecțioasă la copii: cauze, simptome și tratament
Deparinti
Publicat 21.11.2024
Problema numărul 1 a României, în viziunea lui Kelemen Hunor:...
ziare.com
Publicat 21.11.2024
Adamari López a împărtășit detalii picante din relația cu Toni Costa....
Happy
Publicat 21.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Operația cu laser pentru dinți. La ce se folosește în stomatologie
Medicool
Publicat 21.11.2024