Antena LIVE

Curs valutar

Video

Corespondenţă Observator de la Ierusalim în Vinerea Mare. Credicioşii au refăcut Drumul Crucii, se roagă şi aşteaptă miracolul Învierii

Mâine, la Ierusalim, în cel mai sfânt loc de pe pământ se va produce miracolul aprinderii luminii sfinte. Astăzi, în Vinerea Neagră sau Vinerea Patimilor, credincioşi din toate colţurile lumii au pornit pe Drumul Crucii. Este calea urmată de mântuitor, până la Golgota, locul în care a fost răstignit. Conform tradiţiei, drumul este împărţit în 14 opriri. 

De la 03.05.2024, 13:36
WhatsApp
Vezi și:

Istoria lumii creştine s-a scris pe acest drum de câteva sute de metri. Este calea pe care, în Vinerea Mare, Iisus Hristos şi-a purtat singur crucea. Drumul începe la Poarta Leilor, locul în care a fost judecat Iisus. Apoi sunt 14 opriri, în locurile unde a căzut Mântuitorul. Drumul Crucii se opreşte pe Golgota sau Dealul Căpăţânii, unde a fost răstignit împreună cu cei doi tâlhari. 

Mădălina iacob, reporter Observator: Noi am ajuns la Biserica Sfântului Mormânt, pentru că aici s-a încheiat Drumul Crucii, pe care l-am parcurs de dimineaţă. Au fost 14 staţii pe care le-a făcut Mântuitorul. La cele cu număr impar, Mântuitorul a căzut sub greutatea crucii, iar la cele cu număr par a întâlnit câte un personaj, de la care ne transmite şi nouă lecţii importante pentru viaţa noastră.

După coborârea pe Dealul Golgotei, Iisus a fost aşezat pe Piatra Ungerii. Aici a fost miruit şi înfăşurat în giulgiu. În Vinerea Mare, credincioşii vin să se roage, ating piatra cu obiectele personale pe care le păstrează şi cer ajutorul lui Dumnezeu. 

Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi

Pe acelaşi subiect

Ieri, la Sfântul Mormânt de la Ierusalim a avut loc o ceremonie impresionantă. În mod simbolic, Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi, la fel cum a făcut şi Iisus, în Joia Mare, după Cina cea de Taină, celor 12 apostoli. Spre deosebire de alţi ani când erau prezenţi mii de oameni, la eveniment au fost acum puţini pelerini, doar câteva sute. 

În Israel, ceremonia spălării picioarelor, se oficiază pe un podium ridicat în curtea Sfântului Mormânt. Acolo, după săvârşirea Sfintei Liturghii, patriarhul spală picioarele a doisprezece episcopi.

Interesant este ca în jurnalul lui Necolae Ses, un pelerin în Ţara Sfântă în anul 1870, se menţionează că la Ierusalim, tuturor pelerinilor le erau spălate picioarele de către monahi. Cei care participau la acest ritual, primeau un fel de "certificat de închinător la Locurile Sfinte". Pe de altă parte, străzile din Ierusalim sunt aproape goale, nu ca în alţi ani.

Comercianţii spun că în ultimele luni, turiştii nu au mai venit aici din cauza răboiului, dar preoţii ne îndeamnă să ne rugăm oriunde am fi. 

Sâmbătă, la slujba de Înviere, vor fi reguli dure. Doar 4.250 de credincioşi vor avea voie să participe la ceremonie, înconjuraţi tot timpul de poliţişti. Lumina Sfântă se aprinde la Sfântul Mormânt. Iar candela va ajunge în toate ţările ortodoxe din lume, inclusiv la noi. 

Tradiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare sau Vinerea Seacă

Vinerea Mare e cea mai solemnă zi din Săptămâna Patimilor. E zi de post negru. Nu se mănâncă. Doar se bea apă. Seara, toată lumea merge la biserică, la slujba Prohodul Domnului. Tradiția spune că în mijlocul bisericii, este adusă o masă pe care e așezat Sfântul Epitaf, un obiect liturgic ce reprezintă punerea în mormânt a lui Hristos. Credincioșii trec pe sub această masă, un obicei care rememorează suferința prin care a trecut Iisus pe drumul Crucii. Este o zi de doliu pentru creştinătate, în care bisericile nu oficiază Sfânta Liturghie. I se mai spune Vinerea Patimilor, Vinerea Paştilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. 

De altfel, în toată lumea au loc azi ceremonii și slujbe religioase. Tradiția mai spune că astăzi, gospodinele nu au voie să facă mâncare sau curățenie, iar agricultorii nu trebuie să lucreze nimic pe câmp. Tot azi, se spune că oamenii vor afla cum va fi recolta din acest an: dacă plouă în Vinerea Neagră va fi un an bogat, dacă nu, se așteaptă la unul secetos. 

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

vinerea mare vinerea neagra ierusalim drumul crucii sfantul mormant
Întrebarea zilei
Aveţi în plan să plecaţi în vacanţă de Paşte, anul acesta?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Clădirea mamut din București care se transformă. A fost abandonată și furată...
Fanatik.ro
Publicat 03.04.2025
Meteorologii ACCUWEATHER au modificat prognoza: Orașele din România în care...
Gandul
Publicat 27.03.2025
Cum se poate schimba clasamentul din sondajele pentru alegerile prezidențiale....
Adevărul
Publicat 03.04.2025
Cine este Andy Van de Gucht, cuțitul de aur al lui Chef Richard Abou Zaki de la...
A1
Publicat 03.04.2025
Horoscopul zilei de 10 aprilie 2025. Taurii trebuie să fie atenți la ce se...
CaTine
Publicat 09.04.2025
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
spynews.ro
Publicat 30.03.2025
Ariana Grande lansează 'Eternal Sunshine Deluxe: Brighter Days Ahead', cu șase...
Kudika
Publicat 03.04.2025
Andy Murray, mesaj amuzant pentru Lionel Messi: „L-am întrebat dacă poate...
GSP
Publicat 30.03.2025
Ai un IQ fantastic dacă răspunzi corect în 7 secunde. Unde este pasărea?
Click.ro
Publicat 03.04.2025
Primul sistem de operare creat de Bill Gates și Paul Allen poate fi descărcat de...
Useit
Publicat 09.04.2025
O afacere Hi-Q! Pilotul Mihai Sturzu deschide prima tabără de aviație pentru...
Money.ro
Publicat 26.03.2025
Ce nume se vehiculează să preia rolul lui Călin Georgescu. ANALIZĂ
libertatea.ro
Publicat 10.03.2025
Sean „Diddy” Combs a fost citat într-un nou proces. Un fotograf a susținut...
ZU
Publicat 30.03.2025
Piure de cartofi cu sos de leurdă. Rețetă savuroasă și hrănitoare
Hello taste
Publicat 09.04.2025
Ce este „încărcătura mentală a mamelor”. Se vorbește prea puțin...
Deparinti
Publicat 30.03.2025
Jaqueline Bracamontes a leșinat în urma unei diete stricte. Ce s-a întâmplat...
Happy
Publicat 26.03.2025
Carmen Harra vorbește despre surpriza de la alegeri: „O femeie apare în prim...
BZI
Publicat 13.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Uleiul de rapiță: proprietăți, beneficii și riscuri
Medicool
Publicat 03.04.2025