Antena Meniu Search
x

Video Moment simbolic în Ţara Sfântă: Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi. Pelerinii nu au mai umplut străzile în acest an de teama războiului

Săptămâna Patimilor, cea în care Iisus Hristos a luat asupra sa toate păcatele omenirii... şi ne-a mântuit pe toţi. La Sfântul Mormânt de la Ierusalim a avut loc o ceremonie impresionantă. În mod simbolic, Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi, la fel cum a făcut şi Iisus, în Joia Mare, după Cina cea de Taină, celor 12 apostoli. Spre deosebire de alţi ani când erau prezenţi mii de oameni, la eveniment au fost acum puţini pelerini, doar câteva sute. 

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 02.05.2024, 14:16

Vezi și

În Israel, ceremonia spălării picioarelor, se oficiază pe un podium ridicat în curtea Sfântului Mormânt. Acolo, după săvârşirea Sfintei Liturghii, patriarhul spală picioarele a doisprezece episcopi.

Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi

Interesant este ca în jurnalul lui Necolae Ses, un pelerin în Ţara Sfântă în anul 1870, se menţionează că la Ierusalim, tuturor pelerinilor le erau spălate picioarele de către monahi. Cei care participau la acest ritual, primeau un fel de "certificat de închinător la Locurile Sfinte".

Pe de altă parte, străzile din Ierusalim sunt aproape goale, nu ca în alţi ani. Comercianţii spun că în ultimele luni, turiştii nu au mai venit aici din cauza răboiului, dar preoţii ne îndeamnă să ne rugăm oriunde am fi. 

Sunt reguli dure, reprezentanţii poliţiei au transmis că anul acesta în Sâmbăta Mare vor avea voie să participe la ceremonia Învierii doar 4.000 de persoane la Biserica Sfântului Mormânt, 2750 de credincioşi în interior, iar restul în curtea. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cunoaşteţi cazuri în care medicii au refuzat nejustificat să facă întrerupere de sarcină?

Observator » Stiri sociale » Moment simbolic în Ţara Sfântă: Patriarhul Ierusalimului a spălat picioarele a 12 episcopi. Pelerinii nu au mai umplut străzile în acest an de teama războiului