Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în Vinerea Mare sau Vinerea Seacă. Ce este interzis să faci astăzi, în ziua morţii şi îngropării Domnului

Astăzi este Vinerea Mare, ziua slujbei Prohodului, în care Iisus a fost răstignit şi a murit pe cruce, spre mântuirea întregii omeniri.  Dar este şi ziua în care bisericile devin neîncăpătoare. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 03.05.2024, 08:50

Sursa foto: crestinortodox.ro Vezi și

Vinerea Mare e cea mai solemnă zi din Săptămâna Patimilor. E zi de post negru. Nu se mănâncă. Doar se bea apă. Seara, toată lumea merge la biserică, la slujba Prohodul Domnului.

Tradiţii, superstiţii şi obiceiuri în Vinerea Mare 

Tradiția spune că în mijlocul bisericii, este adusă o masă pe care e așezat Sfântul Epitaf, un obiect liturgic ce reprezintă punerea în mormânt a lui Hristos. Credincioșii trec pe sub această masă, un obicei care rememorează suferința prin care a trecut Iisus pe drumul Crucii.

Este o zi de doliu pentru creştinătate, în care bisericile nu oficiază Sfânta Liturghie. I se mai spune Vinerea Patimilor, Vinerea Paştilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă.

Pe acelaşi subiect

De altfel, în toată lumea au loc azi ceremonii și slujbe religioase.

Tradiția mai spune că astăzi, gospodinele nu au voie să facă mâncare sau curățenie, iar agricultorii nu trebuie să lucreze nimic pe câmp. Tot azi, se spune că oamenii vor afla cum va fi recolta din acest an: dacă plouă în Vinerea Neagră va fi un an bogat, dacă nu, se așteaptă la unul secetos. Sunt și superstiții legate de această zi: nu e bine să vopsim ouă azi și nici să ne tundem.

Slujbele Deniilor la Catedrala Patriarhală

Slujbele Deniilor încep zilnic la ora 17,00, la Catedrala Patriarhală. Potrivit unui comunicat al Biroului de presă al Patriarhiei Române, programul liturgic este următorul:

- Sfânta și Marea Vineri, 3 mai:

  • 08:00 – 11:30 – Vecernie cu scoaterea Sfântului Epitaf;
  • 11:30 – 16:50 – Credincioșii vor putea trece pe sub Sfântul Epitaf;
  • 17:00 – 20:30 – Denia Prohodului Domnului și procesiunea cu Sfântul Epitaf.

Sfânta și Marea Sâmbătă, 4 mai 2024

  • 08:00 – 12:30 – Slujba Ceasurilor, Obednița și Vecernia unită cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare;
  • 13:00 – 19:00 – Catedrala Patriarhală va fi închisă pentru pregătirea slujbei de Înviere.

Învierea Domnului – Sfintele Paşti, 5 mai 2024

  • 00:00 – Părintele Patriarh Daniel va oferi Sfânta Lumină ierarhilor, preoților și diaconilor în pridvorul din fața Reședinței Patriarhale, iar aceștia o vor distribui credincioșilor pe culoarele special amenajate; slujba Învierii va fi oficiată în exteriorul Catedralei Patriarhale, iar Sfânta Liturghie va fi în interior.
  • 12:00 – Slujba Vecerniei Învierii Domnului (A doua Înviere) în interiorul Catedralei Patriarhale.

Luni și marți din Săptămâna Luminată (6 – 7 mai 2024)

  • 09:30 – Sfânta Liturghie arhierească.

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în Sâmbăta Mare

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă și în acest an. Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămin­telor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional Otopeni. 

Ulterior, centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii din cadrul lor. Și în acest an, Lumina Sfântă va fi dusă, prin intermediul unui delegat al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, de la București la Chișinău, unde va fi oferită parohiilor din Mitropolia Basarabiei. În aceeași seară, în jurul orei 19:00, Sfânta Lumină va fi primită la Catedrala Patriarhală de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Nomazii digitali ar putea primi interdicţie în cafenele. Obişnuiţi să lucraţi în oraş?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii în Vinerea Mare sau Vinerea Seacă. Ce este interzis să faci astăzi, în ziua morţii şi îngropării Domnului