Coșmar Residence: S-au mutat la marginea orașului pentru liniște, au primit în schimb promisiuni deșarte și mocirlă
Au fugit de agitaţia şi poluarea din marile oraşe şi au sperat că îşi vor găsi liniştea şi aerul curat într-o comună limitrofă. Deşi nu există apă curentă, gaze sau canalizare, comuna Şimnic face parte din zona metropolitană Craiova. Oamenii nu şi-au imaginat că vor trăi ca la ţară o viaţă, mai ales că nu sunt decât cinci kilometri până în oraş. De ani de zile, însă, civilizaţia nu a ajuns pe uliţa lor. Primele investiţii în comună au început în această iarnă. Şi au înecat locul în mocirlă.
De Cristina Oprea la 04.02.2023, 21:51Aşa arată străzile din Floreşti după o ploaie zdravănă. Nici excavatorul nu poate înainta cu uşurinţă prin noroiul care se lipeşte de roţi şi face mastondontul să derapeze. Cine s-a aventurat să îşi scoată maşina din curte a făcut-o pe propria răspundere
"Cum e să locuieşti aici?"
"Foarte greu. Greu. Dar nu a fost aşa. De când au început aceste lucrări s-a… Eu stau cu maşina în şanţ de azi dimineaţă de la 5 jumătate."
"Cum aţi reuşit să o scoateţi?"
- Cartierul în care se trăieşte mai rău ca la ţară. Au dat bani grei să se mute aici, dar au ajuns să-şi...
- Cele 6 cuvinte cu care un dezvoltator a convins mii de oameni să îşi ia apartament aici, lângă Bucureşti
- A dat 57.000 euro pe un apartament cu 3 camere lângă București, pentru că i s-a "părut un preț bun". Acum,...
"Cu buldozerul!"
"Cum aţi reuşit să ieşiţi?"
"Cu chiu şi cu vai."
"Am văzut că au rămas blocaţi vecinii..."
"Au căzut în şanţ. Au căzut în şanţ şi au rămas blocaţi, au stat vreo 5, 6 ore pe aicea. Lumea n-a mai plecat la muncă că n-a mai putut să plece. Că toată lumea a rămas blocată pe stradă."
Localnicii nu au cui să ceară socoteală
Alţii, mai precauţi, au luat-o la pas. Cu cizme de cauciuc în picioare şi copilul în braţe, aceşti doi tineri fac slalom printre bălţi. În capătul străzii îi aşteaptă un Uber.
"Ei în mintea lor se gândesc că e normal să lucrezi pe timp de iarnă, să introduci canalizarea. Pe o stradă cu accces unic. Deci nu avem pe unde să ieşim, ăsta e singurul acces."
"Aţi venit pe jos din vârful dealului, de acolo?"
"Am venit pe jos cu copilul în braţe, îmbrăcat de serviciu unde trebuia să fiu de azi dimineaţă de la ora 9 şi cu cizme în picioare. Înnămoliţi."
Nu au cui să ceară socoteală, spun ei. Iar, de o fac, primesc scuze şi îndemn la răbdare şi înţelegere.
"Primăria se spală pe mâini, nu sunt ei contractanţi ci compania de apă. Compania de apă spune "am înţeles că e un disconfort, uşor disconfort". Aşa văd dânşii ce se întâmplă aici. Eh, le urez să meargă şi ei cu copiii în braţe, cum am mers eu mai devreme, prin nămol."
Încercăm şi noi să înaintăm spre o echipă de muncitori. Şanţurile sunt cât vezi cu ochii. Iar strada pare, mai degrabă, albie de râu. Pământul afânat în urma săpăturilor s-a surpat din loc în loc.
Cristina Oprea, reporter Observator: "Câteva plăci din metal pe care să le pună punte peste nămolul care abia poate fi trecut la picior. Asta este soluţia găsită de firma care lucrează aici, la canalizare, pentru ca oamenii să nu rămână definitiv sinistraţi în propriile locuinţe."
"Doamne fereşte să nu fie probleme. De vreun incendiu sau de altceva."
"Nu se poate intra cu vreo autospecială pe aici?"
"Păi nu vedeţi ce e aici?"
Lucrările sunt abia la început aşa că oamenii mai au de îndurat destul pentru a intra în rând cu lumea. Au ştiut unde se mută, însă nu şi-au imaginat că norocul de a li se aduce utilităţi la poartă îi va lovi în plină iarnă.
"Am cumpărat pământul şi atât. Nu e apă potabilă, nu sunt gaze. Dar totuşi suntem declaraţi zonă metropolitană a Craiovei. De ce, nu ştiu."
"Aveţi vreun avantaj că locuiţi în zona metropolitană?"
"Da, ia uite-l. Se vede."
Laurențiu Ifrim, primarul comunei Şimnic: "Din păcate constructorul nu prea a înţeles situaţia. Nu a înţeles situaţia reclamată de oameni în nenumărate ocazii. S-a ajuns la ISC. (...) Primăria a făcut o reclamaţie către ISC pentru a veni şi a controla lucrarea."
Amăgiți cu promisiuni
Constantin Ilinca stă în Albeşti, celălalt sat al comunei Şimnic, din 2008. Are doar apă curentă şi a auzit, în ultimii 15 ani, o mulţime de promisiuni deşarte. Când au început, în sfârşit, lucrările la canalizare pe strada lui, s-a bucurat ca un copil. I-a trecut repede.
Constantin Ilinca, localnic: "Îşi bate joc de lume! La unii ce au făcut? La unii unde au fost, au tăiat cu fierăstrăul ăla mecanic. La mine ce au făcut? Au luat cu asta, cum îi spune, cu lama, cu tractorul a ridicat şi şi-a bătut joc. M-a lăsat aicea să nu pot să ies din curte cu maşina."
Ca să nu i se surpe podeţul pe care iese din curte, omul se chinuie din răsputeri să îl sprijine cu un trunchi de copac.
Constantin Ilinca, localnic: "Să facă proiectele cum trebuie. Că le-au făcut anapoda! Au venit oamenii ăia care lucrau pe aci. Şi conductele Întreba ăla unde e conducta, unde e aia, n-au nicio schiţă, n-au niciun plan de lucrări."
Comuna Şimnic atrage anual sute de oameni, păcăliţi de mirajul liniştii şi apropierii de oraş. Aveţi mare grijă ce cumpăraţi, însă!
Cristina Oprea, reporter Observator: "Unu, doi, trei. Faci trei paşi şi ai ajuns în curtea vecinului. Pe o astfel de stradă, nu mai poţi spera că vei avea vreodată trotuare. Iar fără o maşină de teren e mai bine să nu te încumeţi pe aici, mai ales dacă a mai şi plouat."