Antena Meniu Search
x

Video A dat 57.000 euro pe un apartament cu 3 camere lângă București, pentru că i s-a "părut un preț bun". Acum, regretă zilnic decizia

60 de mii de oameni s-au mutat, în ultimii ani, la marginea Bucureştiului. Atraşi de accesul la metrou şi de preţurile mai mici decât cele din capitală, şi-au cumpărat apartamente în blocurile pestriţe din Popeşti-Leordeni. S-au trezit din visul frumos când şi-au dat seama că se inundă la fiecare ploaie, că rămân deseori fără curent şi fără apă din cauza reţelelor subdimensionate, că nu au asfalt, trotuare, locuri de joacă pentru copii sau parcuri.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 21.11.2022, 20:10

Vezi și

La periferia de sud a Capitalei s-a mutat un întreg oraş. Doar în ultimii 5 ani, peste 20 de mii de oameni şi-au cumpărat case în cartierul-dormitor Popeşti Leordeni. 60.000 de oameni trăiesc azi în haosul imobiliar de la marginea oraşului. Preţurile sunt mai mari decât cele din Chiajna, pentru că în aglomeraţia urbană există şi o staţie de metrou.

Când visul unei case perfecte s-a transformat în coșmar

Reporter-Gabriela Homoranu, locuitor Popeşti-Leordeni: Vă pare rău că aţi cumpărat apartament aici? - Sincer, dacă aş fi cu mintea de acum, nu aş mai lua, nu aş mai lua aici.

Aurelia Homoranu, locuitor Popeşti-Leordeni: Nu se poate ieşi normal, trebuie să-ţi iei cizme de cauciuc râde Nici taxiurile nu vor să intre când plouă foarte tare pentru că ştiu că aici nu se poate intra.

Pe acelaşi subiect

Locuitor: M-am mutat în 2015 când în dreapta mea aici era un câmp neconstruit, gol.

Câmpul s-a transformat rapid într-un cartier rezidenţial fără cap şi coadă, fără reguli sau condiţii normale de trai, dar cu sute de blocuri.

Locuitor: Aglomeraţie. Foarte multă aglomeraţie, foarte multă lume, foarte multe maşini, foarte multe blocuri, extrem de multe blocuri.

Ca să încapă mai multe, sunt aproape lipite. De teama dezvoltatorilor, păcăliţii se tem să vorbească.

Locuitor: Blocurile sunt umbrite. De la ora 12 cam nu mai avem soare deloc. Blocurile sunt construite foarte aproape ceea ce duce la obturarea luminii solare.Pe perioada iernii duce la creşterea facturilor de gaze. Acesta din stânga este blocul meu şiblocul din dreapta s-a construit recent. La blocul acesta v-am arătat şi acea pancartă unde Scria p+4 şi puteti să le număraţi, să vedeţi că sunt p+5.

De aici şi numărul mare de locuitori care dorm în Popeşti Leordeni şi trăiesc în Bucureşti. Pentru că în cartierul dormitor nu au nici şcoli, nici locuri de muncă, nici spitale, şi nici parcuri.

Tânăr: Nu aşa ar trebui să arate dezvoltarea într-o ţară normală.

Dar care este normalul în coşmar residence?!

Reporter-Mamă: Cum vi se pare că arată?

- Urât. E prea greu pe pietrele astea.

Suntem pe strada Amurgului. În fapt, o prelungire a uneia dintre arterele cartierului. Arată a uliţă, deşi.

Andreea Milea, reporter Observator: Acesta este drumul care face legătura între arterele principale ale cartierului şi deşi este o zonă extrem de circulată niciodată nu a fost asfaltată. În plus artera este extrem de îngustă, cu maşini parcate. Unde mai punem că şi stâlpii de electricitate au fost montaţi aici, foarte aproape de casele oamenilor.

Locuitor: Doamne fereşte dacă cade una d-asta pe ceva. Trec şi mai aproape. Şi aici trec printre blocuri. În mod normal linia asta ar trebui să fie ori foarte sus, ori undeva pe dedesubt ceea ce vă daţi seama, costă o grămadă de bani.

Stâlpul nu îl pot muta, asfalt nu pune nimeni. Oamenii aduc din când în când câte o maşină de pietriş ca să nu rămână blocaţi în noroaie.

Bărbat: Aici stă apa.Cine vrea să treacă pe aici nu poate. E apa de 20 de centimetri acolo.

Ploaia e fenomen meteo-extrem în Popeşti.

Aurelia Homoranu: Mi-e şi frică. Dacă plouă serios nu ieşi cu zilele de aici.

Fiica Aureliei, Gabriela, locuieşte în acelaşi cartier. S-a mutat aici în 2017. A dat 57.000 de euro pe un apartament cu 3 camere nou-nouţ. În oraş, de banii ăştia, abia dacă şi-ar fi permis o garsonieră.

Gabriela Homoranu, locuitor Popeşti Leordeni: Mi s-a părut un preţ bun. Ni se promitea, la vremea respectivă, că lucrurile se vor rezolva pentru că partea cu imobiliarele a crescut de la un an la altul iar primăria ne-a promis că va rezolva absolut tot ce tine de dezvoltarea unui oras. Bineînţeles că lucrurile nu s-au întâmplat aşa.

Îşi regretă alegerea la fiecare ploaie.

Gabriela Homoranu, locuitor Popeşti Leordeni: Dacă a trecut o maşină pe lângă tine pe drumul Fermei te duci şi faci un duş. Întotdeauna iesim cu cizme de cauciuc si ne schimbăm la metrou sau în drum spre metrou.

Metroul pare că a fost şi singurul reper aici. 

Gabriela Homoranu, locuitor Popeşti Leordeni: Au ţinut cont de asta când au făcut blocurile, fix pe asta au şi mizat.În momentul în care agentul imobiliar venea şi îţi vindea apartamentul îţi spunea: eşti la 5 minute de metrou. Fix pe asta au mizat toţi.

Şi a funcţionat: cartierul s-a umplut, la fel şi buzunarele dezvoltatorilor. Doar că. apa şi curentul nu mai ajung acum la toată lumea.

Gabriela Homoranu, locuitor Popeşti Leordeni: Ei tot mereu ne dau exemple dar noi vrem ceva concret. Vino să vezi cum ies din bloc, cand plouă,Vino să vezi când pică curentul electric pt că ai legat prea multe locuinţe la acelaşi stâlp.Vino să vezi lucrurile astea concrete! Cel mai frumos e debitul la apă în preajma sărbătorilor. E spre deloc dacă stai la etajul superior.

Deşi mai are de plătit 24 de ani la creditul făcut pentru casă, Gabriela vrea să se mute.

Gabriela Homoranu, locuitor Popeşti Leordeni: Dacă am nevoie să vină salvarea la mine este posibil să dea peste maşinile parcate pe strada îngustă, dacă e un incendiu, maşinile de pompieri nu au pe unde să treacă. 

În afară de cele două artere care străbat cartierul, mai toate străzile sunt private. Aşa le-au primit locuitorii de la dezvoltatori. Unii investitori au tras inclusiv canalizare pe ele. Dar nu poate fi conectată la reţeaua publică, aşa că funcţionează ca o fosă mai mare.

Andrei Băcanu, locuitor Popeşti Leordeni: Plătim cel puţin 6.000-7.000 de lei pe an dar astea sunt intervenţii minimale.

Oamenii spun că autorităţilor le convine situaţia.

Andrei Băcanu, locuitor Popeşti Leordeni: Mi s-a dat de înţeles că tot ce înseamnă investiţii în această zonă a Popeşti Leordeniului, mai ales cu străzile astea private, nu o să mai facă obiectul unei investiţii şi o să se axeze pe o zonă mai spre câmp care are mai mult potenţial.

Adică pe terenul fostei fabrici IMGB, demolată de curând ca să facă loc unui nou cartier de blocuri.

Nicuşor Dan, primarul Capitalei: Este o dezvoltare supradensă, prevăzută de nişte documentaţii de urbanism care nu au fost potrivite.

Gospodarii Popeştiului nu au vrut să dea vreun răspuns cu privire la problemele locuitorilor. În schimb, autorităţile promit că vor investi 100 de milioane de lei în lărgirea şoselei Olteniţei, una din principalele căi de acces în cartier.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Exclusiv Observator » A dat 57.000 euro pe un apartament cu 3 camere lângă București, pentru că i s-a "părut un preț bun". Acum, regretă zilnic decizia