Antena LIVE

Curs valutar

Video

EXPERIMENT. Apa din fântânile afectate de inundaţii, dusă la analize. Rezultatul: cocktail de otrăvuri

Inundaţiile au trecut, dar nu şi pericolul. În Galaţi, apa de băut e toxică. Am mers în câteva dintre comunele cele mai afectate şi am luat probe de apă din fântâni şi din râuri. După care le-am dus în laborator. Rezultatele sunt şocante. Apa nu e bună nici măcar pentru irigat sau pentru animale. 

De la 29.10.2024, 09:58
WhatsApp
Vezi și:

Pentru oamenii din Galaţi care şi-au văzut acum o lună toată munca dusă pe apa sâmbetei, greutăţile continuă. "Apa nu trebuie băută, apa este toxică. Din punct de vedere legal, apa nu este sub nicio formă potabilă. Ne îmbolnăveşte!", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Apa la analize: otrăviţi după inundaţii

Reporterii Observator au mers în comuna Slobozia Conachi şi au colectat apă din fântânile afectate de inundaţii. Şi din pârul Suhu. "Primele probe de apă le vom lua din pârâul care traversează aceste localităţi, grav lovite de inundaţiile de pe 14 septembrie. Avem recipiente sterile pe care le vom desface acum", arăta Adrian Obreja, reporter Observator.

Mai departe, echipa a ajuns în comuna Cuza Vodă. Şi aici oamenii au aceleaşi temeri - mai poate fi folosită apa de acolo? "Mai sunt cai, mai sunt vaci. Se dă la animale, oamenii udă grădina acolo, nu mai sunt bune de nimic acum", spune un localnic. "N-au curăţit-o. Doar eu am scos-o, şi de 10 ori cred că am scos-o", zice un altul.

Pe acelaşi subiect

"Am primit probele de la colegii din Galaţi, mergem acum la Institul de Cercetări ca să vedem în ce măsură pot oamenii de acolo să consume în siguranţă această apă. Pentru apa din fântână vom verifica potabilitatea conform Ordonanţei 7 din 2023, iar pentru apa de râu vom face analize fizico-chimice şi microbiologice pentru a vedea gradul de contaminare", arată Mădălina Iacob, reporter Observator.

Rezultatele analizelor de laborator

În câteva zile, au apărut şi rezultatele. Şocante. Apa din Slobozia Conachi e un coktail de otrăvuri.

"Apa recoltată de dumneavoastră din râu nu este o apă care să fie consumată sub nicio formă. Nu trebuie consumată nici de animale, de om este evident că nu, şi nu aş recomanda să fie folosită nici pentru spălat. Are un conţinut mare de amoniu, de nitraţi, de nitriţi, de asemenea au fost identificate urme de metale grele, plumb, şi din punct de vedere microbiologic, am identificat de ordinul sutelor sau miilor enterococi intestinali, Escherichia coli şi evident bacterii coliforme", a explicat Alexandru Cîrîc, director ICA.

La Cuza Vodă, apa e si mai periculoasă. Nici fiartă nu e bună pentru consum. "Cantitatea de fier este de două ori mai mare decât limita legală pentru potabilitate. Din cauza contaminării biologice, omul sigur ajunge la spital, va determina enterite, dacă nu, şi afecţiuni mai grave", adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.

Specialiştii spun că autorităţile ar fi trebuit demult să ia măsuri. "Afectează în special populaţia tânără, blochează hemoglobina din sânge. Boală numită şi boala albastră, pentru că are organismul un aspect cianotic, poate să finalizeze cu decesul. Apele pot fi contaminate cu produse chimice, dar pot fi contaminate şi cu produse biologice, virusuri, germeni. Când discutăm despre alimentarea populaţiei şi a animalelor, implică un astfel de risc. Întreaga structură a solului poate sa fie compromisă, plantele se pot îmbolnăvi şi pe noi mai departe", spune Dragoş Drăcea, şef lucrări, FIFIM.

Recomandarea DSP Galaţi

Paradoxal, Direcţia de Sănătate Publică le recomadă oamenilor să bea apă din fântânile pubice. "Echipe DSP Galaţi au verificat permenent calitatea apei din zona respectivă. Au detectat indicatori măriţi la turbitate, la culoare, au detectat bacterii coliforme sau enterococi intestinali, s-au făcut recomandări către distribuitorul de apă din zonă. Începând cu 19.09 şi până în prezent toate sunt conforme. Fântânile de pe domeniul public, din câte ştiu, sunt conforme pentru consum!", susţine Riveica Ene, DSP Galaţi.

Primarul nu are aceeaşi părere. "Vreau să le transmit cetăţenilor din localitatea Slobozia Conachi şi satul Izvoaele că apa din fântâni şi pârâul Suhu, să folosească doar la spălatul noroiului, la curţi, unde au ei de spălat pentru animale. Îi sfătuiesc ca să nu consume apa din fântâni, nici pentru irigat să nu o mai folosească", a declarat Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi.

Pe cine să creadă, oamenii nici ei nu ştiu.

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

apa inundatii laborator analize
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025