Video Îngheţate la dozator şi vafe, duse la control la laborator. Rezultatele sunt îngrijorătoare
Ne topim după îngheţată şi mâncăm anual cu kilogramele. Ce nu ştim este că, pe lângă aromele preferate - vanilie, ciocolată sau fructe de pădure - înghiţim şi un pic de salmonella, Ecoli sau alte bacterii periculoase. Am dus mai multe tipuri de îngheţată în laborator şi am avut parte de surprize care taie orice poftă! Urmează un nou episod din seria "Ce ne puneţi în mâncare".
Între români şi îngheţată e o dragoste mare. Indiferent de vârstă. Un român mănâncă, în medie, două kilograme de îngheţată pe an. Aromele preferate sunt vanilia, ciocolata si fructele de padure. Iar dozatoarele sunt tentaţia verii, plasate strategic in zona parcurilor unde vin foarte multi copii. De acolo am cumpărat şi noi mai multe tipuri de îngheţată de la astfel de dozatoare, dar şi vafe ambalate, vândute în marile supermarketuri. Dar nu ca să le mâncăm.
Inspectorii ANPC au controlat vânzătorii la începutul verii
După o săptămână ne-am întors ca să vedem, negru pe alb, "Ce ne puneţi în îngheţată". "Enterobacteriile sunt de ordinul miilor, iar drojdiile si mucegaiurile sunt de ordinul zecilor de mii, echipamentele sunt nespalate sau conditiile in care a fost realizat mixul de înghetata au fost improprii desfasurarii unei activitati de restauratie publica de comert cu alimente", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Cu alte cuvinte, mizerie pe aparate, pe echipamente ori pe mâinile angajaţilor.
"Atât salmonela, o bacterie foarte periculoasa, cat si ecoli, coliformi, multe bacterii care nu pot face rau. Daca acest oprodus nu era vandut congelat, incarcatura microbiana era de mii de ori mai mare", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. "Copiii oricum sunt mai sensibili decat adultii, deci ne trebuie o doza mult mai mica decat adultii ca sa faca o toxiifectie alimentara. Se manifesta prin stare generala proasta, varsatura, scaune diareice, poate ajunge la deshidratare, poti sa ajungi cu copilul in spital si sa fie nevoie de tratament medicamentos. Este treaba autoritatilor sa controleze ca aceste aparate, ca ingredientele sunt ok din punct de vedere sanitar nu vezi salmonela cu ochiul liber", a declarat Şerban Damian, nutriţionist.
- Pepenele indian cu gust de miere sau îngheţată de vanilie. Cum a ajuns să fie cultivat în Buzău
- Cercetătorii au creat înghețata din lapte de iapă, o alternativă mai sănătoasă la cea tradițională
- Observator de bine, 26 iulie 2024. Azi este sărbătorit cel mai îndrăgit desert al verii: îngheţata. Preparatul...
În laborator s-a văzut cel mai bine cât e lapte şi cât e "apă chioară" în cornetul cu îngheţată. "Surpriza mare a fost in cazul inghetatelor vrac, atât cea la pahar, cât şi cea la cornet. Niciunul dintre ele nu contine pic de lapte. Continutul de zahar este foarte foarte mare. Vorbim despre 16% zahar, noi suntem impotriva bauturilor racoritoare cu un continut de zahar, nu contine lipide, nu are grasimi, nu contine altceva decat apa, zahar si probabil arome si coloranti", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.
La fel şi în cazul granita - sucurile colorate şi îngheţate care se vând tot la dozator, prin parcuri. "Am observat ca altceva decat zahar produsul nu contine, nu contine urme de fruct. acest suc este un amestec de zahar, arome si conservanti. Cel care vinde ar trebui sa eticheteze in mod clar ca acest suc este cu aroma de capsuni, nu cu capsuni, nu contine nici 1% căpşună", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Doar îngheţata ambalată a trecut testele specialiştilor.
Inspectorii ANPC au controlat vânzătorii la începutul verii. "De la condiţii de depozitare, condiţii de comercializare, modul în care era ţinută îngheţată, acele blocuri de gheata care se formeaza datorita congelarii, decongelarii şi recongelării acestui produs. Atrage sancţiuni între 2.000 si 20.000 de lei", a declarat Sebastian Hotcă, preşedinte ANPC. În aşteptarea unor măsuri mai ferme din partea autorităţilor noi rămânem cu întrebarea - Ce ne puneţi în mâncare?
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰