Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Îngheţate la dozator şi vafe, duse la control la laborator. Rezultatele sunt îngrijorătoare

Ne topim după îngheţată şi mâncăm anual cu kilogramele. Ce nu ştim este că, pe lângă aromele preferate - vanilie, ciocolată sau fructe de pădure - înghiţim şi un pic de salmonella, Ecoli sau alte bacterii periculoase. Am dus mai multe tipuri de îngheţată în laborator şi am avut parte de surprize care taie orice poftă! Urmează un nou episod din seria "Ce ne puneţi în mâncare".

de Mădălina Iacob

la 30.08.2024 , 20:37

Între români şi îngheţată e o dragoste mare. Indiferent de vârstă. Un român mănâncă, în medie, două kilograme de îngheţată pe an. Aromele preferate sunt vanilia, ciocolata si fructele de padure. Iar dozatoarele sunt tentaţia verii, plasate strategic in zona parcurilor unde vin foarte multi copii. De acolo am cumpărat şi noi mai multe tipuri de îngheţată de la astfel de dozatoare, dar şi vafe ambalate, vândute în marile supermarketuri. Dar nu ca să le mâncăm.

Inspectorii ANPC au controlat vânzătorii la începutul verii

După o săptămână ne-am întors ca să vedem, negru pe alb, "Ce ne puneţi în îngheţată".  "Enterobacteriile sunt de ordinul miilor, iar drojdiile si mucegaiurile sunt de ordinul zecilor de mii, echipamentele sunt nespalate sau conditiile in care a fost realizat mixul de înghetata au fost improprii desfasurarii unei activitati de restauratie publica de comert cu alimente", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Cu alte cuvinte, mizerie pe aparate, pe echipamente ori pe mâinile angajaţilor.

Vezi și

"Atât salmonela, o bacterie foarte periculoasa, cat si ecoli, coliformi, multe bacterii care nu pot face rau. Daca acest oprodus nu era vandut congelat, incarcatura microbiana era de mii de ori mai mare", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. "Copiii oricum sunt mai sensibili decat adultii, deci ne trebuie o doza mult mai mica decat adultii ca sa faca o toxiifectie alimentara. Se manifesta prin stare generala proasta, varsatura, scaune diareice, poate ajunge la deshidratare, poti sa ajungi cu copilul in spital si sa fie nevoie de tratament medicamentos. Este treaba autoritatilor sa controleze ca aceste aparate, ca ingredientele sunt ok din punct de vedere sanitar nu vezi salmonela cu ochiul liber", a declarat Şerban Damian, nutriţionist.

Pe acelaşi subiect

În laborator s-a văzut cel mai bine cât e lapte şi cât e "apă chioară" în cornetul cu îngheţată. "Surpriza mare a fost in cazul inghetatelor vrac, atât cea la pahar, cât şi cea la cornet. Niciunul dintre ele nu contine pic de lapte. Continutul de zahar este foarte foarte mare. Vorbim despre 16% zahar, noi suntem impotriva bauturilor racoritoare cu un continut de zahar, nu contine lipide, nu are grasimi, nu contine altceva decat apa, zahar si probabil arome si coloranti", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA.

La fel şi în cazul granita - sucurile colorate şi îngheţate care se vând tot la dozator, prin parcuri. "Am observat ca altceva decat zahar produsul nu contine, nu contine urme de fruct. acest suc este un amestec de zahar, arome si conservanti. Cel care vinde ar trebui sa eticheteze in mod clar ca acest suc este cu aroma de capsuni, nu cu capsuni, nu contine nici 1% căpşună", a declarat Alexandru Cîrîc, director ICA. Doar îngheţata ambalată a trecut testele specialiştilor.

Inspectorii ANPC au controlat vânzătorii la începutul verii. "De la condiţii de depozitare, condiţii de comercializare, modul în care era ţinută îngheţată, acele blocuri de gheata care se formeaza datorita congelarii, decongelarii şi recongelării acestui produs. Atrage sancţiuni între 2.000 si 20.000 de lei", a declarat Sebastian Hotcă, preşedinte ANPC. În aşteptarea unor măsuri mai ferme din partea autorităţilor noi rămânem cu întrebarea - Ce ne puneţi în mâncare?

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Ce variantă aţi ales pentru încălzirea locuinţei?
Observator » Exclusiv Observator » Îngheţate la dozator şi vafe, duse la control la laborator. Rezultatele sunt îngrijorătoare