Video Ceafă de porc, pastramă şi piept de pui - la analize la laborator. Rezultatele sunt îngrijorătoare
Porc injectat sau cu condimente, care să acopere mirosul de stricat din galantare. Asta a descoperit echipa Observator într-o perioadă în care românii cumpără carne mai mult ca oricând, ca să o pună pe grătare. Un real pericol pentru sănătate, avertizează medicii.
Fix 30 de secunde. Atât a durat ca Chef Orlando Zaharia să pregatească două bucaţi de carne pentru gratar. Atât dureaza si daca am face si noi la fel acasa.
"Ştim cu toţii că anumite cărnuri care sunt marinate şi împachetate, nu întotdeauna este sub acest ambalaj produsul atât de fresh. Daca citim eticheta o sa vedeti ca contine glutamat, coloranti alimentari, sotia, tot felul de lucruri care ajuta sa ajunga la aceasta culoare", spune Chef Orlando Zaharia.
Observator a dus carnea la laborator
Cu toate astea, din graba sau din comoditate, românii preferă să cumpere pana si aceasta carne gata pregatita pentru a fi aruncata pe gratarul incins. E plina de condimente însă. Abia daca se mai vede ce culoare are carnea. Observator a dus carnea la laborator ca să vedem ce se ascunde în spatele acestui strat.
- Câştigurile fabuloase cu care sunt ademeniţi românii cu ajutorul AI. Ce profit i s-a oferit unui posibil client...
- EXPERIMENT. Micii găsiți cu E. coli acum două luni, duși din nou la laborator pentru a fi analizați. Rezultatele...
- EXCLUSIV. Românii ar putea primi banii înapoi pe unele bonuri de cumpărături. Guvernul pregăteşte sistemul...
Am cumpărat ceafă de porc, pastramă, frigarui, piept de vită şi pui din trei pieţe mari din Capitală.
"Carnea pentru gratar nu iese foarte bine, in special la carnea gata condimentata. Carnea gata condimentata este de obicei cam veche. Indicii de prospetime sunt mari. Nu putem avea o valoare legala pentru acest parametru, dar valorile sunt uneori alarmante de 30,40, azotul usor hidrolizabil, nu este o carne proaspata in niciun caz. Condimentul acopera intotdeauna din probleme", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.
Chiar si dupa ce sta pe gratar si se prajeste bine si pe o parte si pe alta, carnea aceasta e tot extrem de periculoasa pentru oricine o maninca. Mai ales sezonul cald.
"Riscurile pentru o carne mai putin proaspata sunt destul de mari. Putem suspecta că respectiva carne este şi contaminată microbiologic", mai spune Alexandru Cîrîc, director ICA.
Carne injectată cu apă şi aditivi
Iar când nu e veche sau contaminată, carnea pentru grătar are o altă gravă problemă.
"Avem polisfofatii, unul dintre aditivii folositi pentru injectare, prezenti in cantitati importante. Carnea injectată înseamnă o carne în care s-a adus un plus de apă cu aditivi care o stabilizează. o fac să ţină apă. Dacă noi injectăm carnea acasă cu apă vedem că în câteva ore apa se scurge din canre. În mod industrial se adaugă anumite substanţe chimice care fac această apă să rămână în carne. De fapt, este o metodă de a creşte masa de carne, masa musculară şi a ne face să plătim apă", adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.
Cât de mult înseamnă asta?
"Hai sa facem un mic experiment, sa iti arat cum se intamplă. Exista niste masini care au foarte multe ace si cand trece puiul pe banda, il injecteaza", spune Chef Orlando Zaharia.
Carnea injectată nu şi-a schimbat deloc aspectul, aşa că e imposibil să o diferenţiem în magazin.
Potrivit normelor europene, concentratia de apă adăugată din carne nu ar trebui sa depasească 4,5%.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰