Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video "Unde să mă mai duc. La tata în cimitir". Localnicii din Galați și Vaslui, forțați să plece din casele deja distruse, de teama unei noi nenorociri

Alertă de vreme extremă în aproape în toată ţara şi măsuri fără precedent luate de autorităţi: oameni din 23 de localităţi din Galaţi vor fi evacuaţi cu câteva ore înainte ca judeţul să intre sub cod roşu de ploi. Într-o altă zonă, lovită de viituri în urmă cu două săptămâni, la Vaslui, localnicii fug singuri, de frică. Şi au încărcat căruţele şi maşinile cu ce mai aveau în casă şi au plecat la rude. Autorităţile au mobilizat în ajutorul oamenilor peste 9.000 de pompieri.

de Adrian Obreja

la 29.09.2024 , 19:23

"Cetăţenii comunei Cuza Vodă, din zonele inundate, sunt rugaţi să părăsească locaţiile.  Cei care nu au unde, vor fi duşi în zona de cazare. Încercaţi să evacuaţi şi animalele", au anunțat autoritățile.

Este mesajul care bagă iar spaima în locuitorii care şi au văzut moartea cu ochii în urmă cu două săptămâni. Şapte oameni și-au pierdut viata atunci la viituri în Galaţi. Pentru a preveni alte tragedii, autorităţile au scos acum pe străzi artileria grea: buldozere, excavatoare, autospeciale de pompieri. Judeţul intră la miezul nopţii sub cod roşu de vreme extremă.

Autorităţile au scos pe străzi buldozere, excavatoare și autospeciale de pompieri

Vezi și

"Stau cu inima la gât, că vine alta. Abia am muncit două săptămâni să scotem mâlul din casă, eu mor dacă mai vine apa încă o dată. Eu am pod, mansardă, stăm acolo", spune un locuitor din Pechea.

Pe acelaşi subiect

Oamenii din 23 de localităţi au primit ordin de evacuare. Vor, nu vor trebuie urgent să plece.

"Decizia este trecerea la evacuarea populaţiei din 21 de localităţi din zonele care sunt limitrofe apei şi cele vulnerabile, plus persoanele care nu pot să se deplaseze pe o arie mai largă", spune Raed Arafat.

"Eu nu înţeleg de ce autorităţile de 11 ani de zile se ştie că zona asta e inundabilă şi nu s-a făcut absolut nimic! Nimic şi nu o să facă niciodată! Câţi oameni trebuie să mai moară? Asta întrebare o punem toţi", spune un alt localnic. 

"Ne ducem diseară, avem un cumnat care stă mai sus, mai ridicăm sus ce mai avem din lucruri şi restul...la mila Domnului", spune un alt localnic.

Şi pe străzile din localitatea vecină, în Slobozia Conachi, oamenii tremură de frică, mai ales că autorităţile anunţă cea mai puternică furtună din ultimii 20 de ani. 

"Rămânem acasă pentru că nu avem unde să ne ducem. Abia am căpătat două paturi, dacă ni le ia şi pe astea, unde mai dormim? Ne-am suit prin pod, vai de capul nostru", spune un localnic din Slobozia Conachi.

Localnicii, evacuați cu forța

Cine nu vrea să plece, e scos cu forţa. 

"Care nu vor, vor fi evacuaţi cu armata, jandarmeria şi responsabili din primărie. Toată lumea trebuie să înţeleagă foarte clar", spune Emil Dragomir, primar Slobozia Conachi.

De această dată, autorităţile iau măsuri drastice. O şosea din Slobozia Conachi va fi distrusă, se va face o breşă de 10 metri pe acest drum în speranţa că nu vor mai fi inundate atât de multe, ca la inundațiile din urmă cu două săptămâni.

Primarul din Valea Mărului are un apel pe Facebook "Sunați-vă rudele și convingeți-le să părăsească casele!"

Sunt zeci de râuri în toată ţara care ameninţă să rupă barajele şi să inunde localităţi. Peste noapte va ploua atât de tare, încât în unele zone se vor acumula peste 100 l/mp. Jumătate de ţară este sub atenţionare de cod portocaliu până mâine dimineaţă. În plus, este așteptată și viitura pe Dunăre, care se va suprapune cu ploile torențiale.

"Să ia tot şi gata. Unde să mă mai duc...la tata în cimitir", spune un alt localnic din Pechea.

Şi în Vaslui, viiturile ameninţă să lovească a doua oară într-o singură lună. Oamenii şi-au urcat în căruţe şi maşini ce au avut mai de preţ - saltele, frigidere, haine. 9.000 de pompieri sunt pregătiți să intervină pentru salvarea oamenilor. 

Se răcește în toată țara

În Teleorman, la Islaz, unde se varsă Oltul în Dunăre, digul poate oricând să cedeze. Cu toate astea oamenii ignoră pericolul, dar si autorităţile care le cer sa evacueze zona.

La îndemnul Patriarhiei, au bătut clopotele în toată ţara pentru dispersarea norilor. 

"Aici, în Moldova, nădăşduim că bunul Dumnezeu şi Sfânta Parascheva ne ocroteşte", spune Lucian Apopei, preot.

S-au făcut rugăciuni si la nivel înalt. Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a mers special la mănăstirea Polovragi.  

"Ploaia nu ne încurcă, ne ajută! Mergem la mănăstire acum şi începem prin a ne ruga pentru toţi românii", spune Nicolae Ciucă.

Pe lângă ploi, va fi si destul de rece în aproape toată ţara. La munte, a nins deja.

"Vântul nu va slăbi din intensitate  Dar temperaturile vor scădea destul de mult. De mâine ne aşteptăm ca scăderea să se resimtă şi în zona Capitalei. Vom ajunge la maxime de până la 18 grade", spune Oana Păduraru, meteorolog ANM.

Peste noapte, autorităţile ar putea emite avertizări nowcasting de cod roşu.

Adrian Obreja Like
Întrebarea zilei
Aveţi poliță facultativă de asigurare a locuinței?
Observator » Vremea » "Unde să mă mai duc. La tata în cimitir". Localnicii din Galați și Vaslui, forțați să plece din casele deja distruse, de teama unei noi nenorociri