Antena LIVE

Curs valutar

Video

EXPERIMENT. Ce conţin de fapt micii: rezultate şocante după testele din laborator

Zgârciuri în loc de carne, apă din belşug şi E.coli. Sunt ingredientele nevăzute din câteva caserole cu mici, pe care le-am dus la testat, în laborator. Şi, aşa, o petrecere la grătar se poate transforma într-o internare de urgenţă, la spital. E.coli poate duce la infecţii grave, fatale pentru copii. Specialiştii spun că bacteria ajunge în carne pentru că angajaţii nu se spală pe mâini. Aflaţi din acest episod al campaniei "Ce ne puneţi în mâncare" cum să ne ferim de pericolele care se ascund în popularul preparat. 250 de milioane de mititei se mănâncă în România, într-un an.

De la 04.03.2024, 20:32
WhatsApp
Vezi și:

"Povestea de astăzi e învăluită în fum de grătar şi nu numai! Unii ar spune că românii sunt cei care au inventat micii. Alţii, din contră. Se spune că micul e cel mai iubit preparat de pe grătar, se spune şi că micul este nelipsit de pe mesele românilor la cele mai importante evenimente din familie, dar secretul este în primul rând bucătarul, dar şi compoziţia de bază. Intrăm astăzi în culisele unui fenomen, într-unul dintre cele mai mari restaurante din România", transmite Mădălina Iacob, reporter Observator.

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne

Unde, într-un an, de 1 Mai s-au vandut nu mai puţin de 24.000 de mici. Doar în acest restaurant! O mică parte dintr-o mare industrie bazată pe tradiţie, arome irezistibile şi gust. 

Ziua de 1 Mai, de exemplu, bate toate recordurile. 18 milioane de mici sfârâie pe grătarele românilor în această zi. Mai adăugăm aici aniversări de familie, ieşiri la iarbă verde ori sărbători câmpeneşti şi ajungem la o cifră ameţitoare. 250 de milioane de mici se mănâncă în România, într-un an. Asta înseamnă cam 20.000 de tone. 

Pe acelaşi subiect

Ca să vă faceţi o idee cât înseamnă asta, o să luăm doar câteva exemple. 20.000 de tone cântăresc la un loc 4.000 de elefanţi sau 500 de TIR-uri încărcate la maximum cu grâu sau orz. Sau, dacă vreţi alt exemplu, 20.000 de tone de mici sunt echivalentul a 40 de avioane Airbus, fără pasageri şi bagaje.

Ce conţine un mic corect

Românii iubesc micii, asta e clar. Dar ştiu ei, oare, ce iubesc cu adevărat? "Micul corect trebuie să fie făcut din sută la sută carne, nu din înlocuitori proteici cum ar fi soia şi emuslia de şorici. De exemplu, micul nostru conţine 40 la sută carne de porc, 30 la sută carne de vită, 15 la sută slănină şi 15 la sută carne de oaie, care e foarte importantă pentru textură şi gust", spune Marius Chiru, manager restaurant.

Toţi ne dorim micul corect în farfurie. Dar drumul până acolo e lung. De obicei, pleacă din raionul de carne, unde micii sunt deja preparaţi şi închişi în caserole. După care mergem acasă, încingem grătarul şi îi prăjim, după gust. Noi am ales alt drum. Am luat carne deja preparată din trei locuri diferite, şi de la piaţă, şi de la retaileri, şi am dus-o în laborator. 

Experiment. Rezultatul testelor e şocant

Testele sunt gata după câteva zile. Iar rezultatele sunt şocante.

"Sunt germeni vii în produs, de ordinul zecilor de milioane într-un singur gram. Avem câteva sute de Escherichia coli. E.coli este de obicei provenită din lipsa de igienă. Pot proveni din apa uzată din secţie, de pe mâinile angajaţilor care nu s-au spălat pe mâini", explică Alexandru Cîrîc, director ICA.

"Pot cauza infecţii periculoase care se manifestă prin diaree, scaun diareic cu sânge, vărsături, crampe, greaţă, febră şi în unele cazuri pot fi chiar severe, fatale, în special la copii şi la vârstnici", a precizat Mihail Pautov, medic. 

"Atunci când am făcut analiza produsului am găsit urme de soia în produs. Nu este în regulă să aibă un mic soia, este, probabil, o contaminare provenită din condimentele adăugate", mai spune Alexandru Cîrîc, director ICA.

Iar dacă lucrul ăsta nu e menţionat pe etichetă, micii pot provoca alergii grave celor care au sensibilitate la soia. Şi asta nu e tot. Un alt set de teste a scos la iveală şi alte nereguli: apă mai mult decât trebuie şi zgârciuri în loc de carne. 

"Aşa ar trebui să arate carnea propriu-zisă şi aşa avem bucăţele de zgârciuri, ca să le spunem pe româneşte. Nu ar trebui să avem asemenea mărimi. Carnea este de calitate inferioară. Putem presupune multe alte lucruri despre aceşti mici", arată Alexandru Cîrîc, director ICA.

Un mic bine făcut, gustos şi sănătos

Dincolo de presupuneri, un lucru e cert: un mic bine făcut pare să nu fie doar gustos, ci şi mai sănătos. Pentru că prin ardere, scăpăm de mulţi germeni. "Temperatura de care avem nevoie este de 71 de grade Celsius. În mod cert nu o să stăm cu un termometru să măsurăm temperatura din fiecare mic, dar e important să gătim micul bine inclusiv la interior", explică Mihail Pautov, medic. 

"Micii mai în sânge înseamnă expunere la un risc de îmbolnăvire. Micii în sânge putem să îi comnsumăm atunci când îi preparăm în gospodărie şi ştim că normele de igienă au fost respectate", adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.

Din păcate, singuri trebuie să învăţăm să ne ferim de capcanele de pe raft. Şi să nu încetăm niciodată să îi întrebăm pe cei responsabili - Ce ne puneţi în mâncare? 

Mădălina Iacob

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva. ...

mici mancare laborator analize ecoli
Întrebarea zilei
V-a crescut salariul în ultimul an?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025