Antena Meniu Search
x

Video E.coli şi mucegai în preparatul comandat de români o dată la fiecare 10 secunde: "Noi mâncăm de aici, nu avem niciun fel de problemă"

Comanzi şaorma cu de toate, primeşti la pachet E.coli şi mucegai. Dovada vine din laborator. Am dus la teste cel mai livrat produs spre casele românilor, ca să vedem ce se ascunde în carne, în lipii şi în sosuri. Supriza a fost mare şi când vine vorba de cartofii din şaorma. Urmăriţi campania Ce ne puneţi în mâncare.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 12.02.2024, 21:11

Vezi și

E iubită, râvnită şi simbol naţional. E şaorma cea de toate zilele, regina neîncoronată a fast-foodului. A detronat toate preparetele romanesti in comenzile online. Nici macar traditionala ciorba nu i-a facut fata. O şaorma la fiecare zece secunde au cumparat romanii in medie in ultimul an, iar vanzarile din aplicatie au crescut cu peste 60%. Doar în Bucureşti sunt sute de şaormerii. Am ales, la întâmplare, trei. Am cumpărat din fiecare, şaorma clasică de pui, pe care am dus-o în laborator.

Reţeta pentru dezastru e simplă: carnea negătită suficient, legumele nespălate sau igiena precară

Şi chiar "de toate" au găsit specialiştii pe mai multe probe. "Prezenţa pe 2 din 5 eşantioane analizate a Escherichia coli. Toate produsele au o cantitate intre 1.000 şi 20.000 de drojdii şi mucegaiuri. Acrilamida făcută separat pe cartofii prăjiţi. Este un compus cancerigen, generat atunci când supraprăjim produsele amidonoase", a declarat Alexandru Cîrîc. E-coli este o bacterie periculoasă, care poate duce la infecţii intestinale, urinare sau chiar pulmonare. Tulpinile mai grave pot ucide un copil în câteva zile. Reţeta pentru dezastru e simplă: carnea negătită suficient, legumele nespălate sau igiena precară.

"Ce ati descoperit voi, de exemplu, Ecoli, este contaminare din propriile fecale. Adica un angajat care merge la toaleta nu se spala pe maini si apoi gateste cu aceleasi maini si atunci carnea aceea acolo unde e procesata sau preparata e contaminata cu ecoli", a declarat Mihail Pautov, medic. Mucegaiul din şaorma, greu de sesizat sub atâtea sosuri, poate provoca şi el toxiinfecţii alimentare. "Probabil lipia a fost înfăinată cu făină netratată termic. Acest lucru putând conduce la mucegăirea produsului sau la alterarea rapidă a produsului", a declarat Alexandru Cîrîc.

Pe acelaşi subiect

Rezultatele nu i-au impresionat pe cei care ne-au vândut produsele contaminate. "Odată ce noi mâncăm de aici, nu avem niciun fel de problemă", spune un client. Am mers şi mai departe, la autorităţile care ar trebui să controleze ce mâncăm. Răspunsul: sunt prea puţini angajaţi, prea puţine controale, prea superficial făcute. "Apăruseră imagini cu viermi din carnea comercializată de o shaormerie. Dacă am lua registrul de control, ne-am dat seama că fie colegi de ai noştri, fie colegi din alte instituţii, trecând pe acolo au avut o abordare superficială şi mai puţin fermă", a declarat Horia Constantinescu.

Soluţia ar putea fi un cazier comercial, prin care cei care încalcă legea repetat să fie pedepsiţi mai dur. "Şi niciodată persoana respectivă, sau pentru o perioadă de ani, să nu mai poată redeschide o unitate de alimentaţie publică. Din păcate, iniţiativele noastre sunt blocate în Parlament", a declarat Horia Constantinescu. Aşadar, suntem singuri în faţa unui fenomen periculos. Nu ne rămâne decât să ne gândim şi să privim de două ori înainte să mâncăm.

"Daca POS-ul este murdar, daca tastatura de la laptop este murdara, daca nu se folosesc manusi sau se iau bani cu aceleasi maini cu care se face mancarea este un loc pe care eu l-as evita", a declarat Mihail Pautov, medic. "Şi acea hârtie in care ambalează trebziue să fie curata, si acea punga, trebuie sa fie pungi de unica intrebuintare şi cat se poate de curate si bine depozitate.

Trebuie sa fim atenti la aerul din respectiva shaormerie. Daca miroase a curat, cum se spune în popor", a declarat Alexandru Cîrîc.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 6 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Exclusiv Observator » E.coli şi mucegai în preparatul comandat de români o dată la fiecare 10 secunde: "Noi mâncăm de aici, nu avem niciun fel de problemă"