Antena Meniu Search
x

Video Experiment Observator. Verdețurile din piață contaminate cu substanțe periculoase, din nou la control. Ce arată analizele acum

Verdeaţa pică testul pesticidelor din nou. Pentru a doua oară, descoperim că multe alimente, în teorie sănătoase, ascund pericole imense. De data aceasta, am găsit în piaţă mărar contaminat cu o substanţă chimică de 10 ori peste limita legală. Anul trecut, campania Observator "Ce ne puneţi în mâncare" a declanşat anchete, după ce leuşteanul s-a dovedit scăldat în pesticide, la testele de laborator. Iată dovada că fenomenul a scăpat de sub control.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 05.02.2024, 21:21

Vezi și

Pentru noi toţi hrană, pentru unii afacere. Pe o piaţă invadată de produse injectate, tratate, stropite, modificate, alimentaţia sănătoasă a ajuns un joc de noroc.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Vremurile în care ştiam ce şi de unde mâncăm s-au încheiat. Azi, rar mai ştim exact de unde vine hrana pe care o punem zilnic pe masă. Cum a fost produsă, prin câte mâini a trecut şi mai ales ce conţine. Există o singură cale de a afla: să o testăm în laborator.

Facem acest lucru de anul trecut. Am descoperit nereguli grave şi repetate, care ne pun sănătatea în pericol. Autorităţi legate la mâini şi pesticide cât cuprinde.

Aleandru Cîrîc, director ICA: Leuşteanul, cu 452 de ori depăşire. Acel produs trebuie absolut distrus.

Pe acelaşi subiect

Ca să vedem ce s-a schimbat de la primele noastre dezvăluiri, ne-am întors de unde am plecat: la cumpărături. Prima probă - verdeaţa, din nou la control.

Mădălina Iacob, reporter Observator: Mărar, pătrunjel, leuştean. Am cumparat verdeata din mai multe surse din capitala, si de la piete, dar si de la supermarket. Mergem acum, la analize cu toate.

Oana Negoescu: Vom analiza prezenta reziduurilor de pesticide atat din punct de vedere calitativ, cat si din punct de vedere cantitativ.

Rezultatele arată încă o dată ce loterie e hrana. De data aceasta, leuşteanul a trecut testul. În schimb, mărarul din piaţă e contaminat.

Aleandru Cîrîc, director ICA: O probă de mărar a înregistrat depăşiri la unul dintre pesticide, la epoxiconazol, de peste 10 ori fata de limita legala.

Epoxiconazolul devine cangericen când e folosit în cantităţi peste limită

Epoxiconazolul, un fungicid folosit la scară largă în agricultură, devine cangericen când e folosit în cantităţi peste limită. Afectează oasele, sistemul endocrin şi ficatul, iar copiilor nenăscuţi le poate provoca malformaţii.

Aleandru Cîrîc, director ICA: Consumul unor astfel de produse sunt un pericol pentru siguranta consumatorului. ICA a notificat autoritatile in confirmatate cu obligatiile legale, iar autoritatile cu siguranta vor lua masuri.

După descoperirile Observator, Autoritatea Fitosanitară a trimis o echipă în piaţă. Controlul e însă tardiv: mărarul contaminat a ajuns deja pe mesele multor români.

Paulina Gabor, director direcția fitosanitară: Daca se confirmă, producatorul va fi monitorizat pe o perioadă indelungată, cât e ciclul de vegetație al culturii. Nu ştiu dacă la acest moment produce cineva, date fiind conditiile climatice.

După descoperirile Observator, Autoritatea Fitosanitară a trimis o echipă în piaţă

Asta înseamnă că nimeni nu garantează că vânzătorul e cu adevărat producător sau samsar.

Aşa cum nimeni nu controlează comerţul online de pesticide. La o simplă căutare pe internet, oricine poate cumpăra substanţe chimice pe care le poate folosi oricum.

Un lucru e sigur: obiceiurile proaste se schimbă greu. La fel şi inerţia autorităţilor. Noi însă vom continua să testăm hrana şi să punem aceeaşi întrebare: ce ne puneţi în mâncare.

Echipa Observator va continuă să testeze alimente pe care le mâncăm zilnic şi din piaţa şi de la supermarket, şi să pună autorităţilor aceeaşi întrebare: Ce ne puneţi în mâncare? 

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 29 voturi
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Exclusiv Observator » Experiment Observator. Verdețurile din piață contaminate cu substanțe periculoase, din nou la control. Ce arată analizele acum