Antena LIVE

Curs valutar

Video

EXPERIMENT: Insecticide şi substanţe cancerigene descoperite la analize în alimentele vândute drept "BIO"

Cumpărăm PRODUSE "bio" ca să fugim de chimicale. Surpriză, însă! Testele de laborator ne-au arătat că şi de data asta e vorba doar de-o loterie. Chiar şi sub eticheta "verde" există produse care conţin urme de insecticide, atenţie, interzise în culturile ecologice. Noi am descoperit citrice şi spanac bio cu substanţe toxice, chiar cancerigene. Am cerut reactii de la autorităţi si experţi în sănătate si vă arătăm totul într-un nou episod din seria "Ce ne puneţi în mâncare".

De la 28.08.2023, 21:25
WhatsApp
Vezi și:

Când spui mâncare sănătoasă, spui automat bio. Un trend pe care care îl îmbrăţişează tot mai mulţi români, în special părinţii care vor să le ofere copiilor hrană fără chimicale. În jurul conceptului s-au dezvoltat industrii întregi. Au apărut tot mai multe produse şi magazine noi, de nişă, cu alimente naturale care erau cândva o normalitate, iar azi un lux. Dar cât de curate sunt de fapt produsele cu etichetă BIO?

Eticheta nu este, de fapt, o garanţie

A fost o singură cale să aflăm adevărul. Testele de laborator. Am analizat fructe şi legume bio cumpărate din hypermarket. Am descoperit că eticheta nu este, de fapt, o garanţie. "Din cele opt produse - două nu au fost bio. Probabil că dacă am face un studiu mai aprofundat al pieţei - am merge undeva la 20% dintre produsele bio care au reziduuri care pot fi detectate", a declarat Alexandru Cîrîc, directorul general al ICA. Trei substanţe chimice diferite au găsit experţii în produsele bio analizate. Niciuna dintre ele nu e permisă în culturile ecologice. Lista Comisiei Europene e strictă şi cuprinde doar îngrăşăminte de origine naturală, fără efecte nocive asupra sănătăţii.

"În cazul salatei "baby spinach" avem, de pildă, prezenţa spinetoramului. Este un insecticid", a declarat Alexandru Cîrîc, directorul general al ICA. Spinetoram se foloseşte ca tratament împotriva dăunătorilor, în cazul mai multor culturi agricole. Alţii îl folosesc acasă, în grădină. Insecticidul nu are ce căuta, însă, în nicio cultură ecologică. Poate cauza reacţii alergice ale pielii şi se presupune că ar afecta fertilitatea. "Produsul nu poate fi bio. Este un produs obişnuit care trebuie vândut la preţul unui produs obişnuit. Nu la preţ de bio. În cazul grapefruitului roşu, de origine Africa de Sud, avem tiabendazol. Este un antihelmitic, este o substanţă chimică. Acesta nu trebuie să apară", a declarat Alexandru Cîrîc, directorul general al ICA. Tiabendazolul este un conservant chimic sub forma unui praf alb, solubil în apă, folosit de obicei împotriva mucegaiurilor. În unele cazuri soluţia poate pătrunde în coajă, şi chiar în fruct. În doze mari, devine cangerigen.

Pe acelaşi subiect

"Mai avem imazalilul. Ştiţi că se foloseşte pe citrice, dar, la fel- pentru citricele uzuale. În niciun caz pentru citricele bio. Din nou vorbim de fals alimentar", a declarat Alexandru Cîrîc, directorul general al ICA. Şi imazalilul este un fungicid cu potenţial cancerigen, toxic dacă e inhalat sau înghiţit. Pe culturile convenţionale, el este însă utilizat în anumiţi parametri. Nu ar trebui să îl găsim, sub nicio formă, într-un produs bio. "Dacă discutăm despre un copil în creştere care consumă constant aceste substanţe chimice, evident că discutăm despre o afectare a sănătăţii pe termen lung", a declarat Florin Bălănică, medic nutriţionist.

Sfatul medicilor

Reprezentanţii hipermarketului au transmis că au retras de la comercializare articolul bio grapefruit. Pentru articolul nu s-a demarat retragerea de la comercializare, având în vedere că produsele din acest lot nu se mai aflau astăzi în stocuri. Pentru moment, orice comandă pe aceste două produse a fost stopată. Cine răspunde, de fapt, pentru că faptul că găsim astfel de produse la raft? "Încă mai sunt discuţii şi aceste lucruri trebuie să le reglăm noi, instituţiile, cine se ocupă de producţia primară şi toată lumea spune că este apanajul ministerului Agriculturii. Eu cred că ANSVSA ar trebui să se ocupe de tot ce înseamnă produs la vânzare", a declarat Dănuţ Păle, vicepreşedinte ANSVSA. Până se decid autorităţile în curtea cui se află, de fapt, responsabilitatea, consumatorii caută singuri soluţii.

Primul sfat al medicilor: nu vă lăsaţi păcăliţi de aspectul perfect al legumelor şi al fructelor din magazine sau pieţe. "Un fruct care este nestropit, care a intrat in contact cu pradatorii si si-a facut o imunitate o sa arate un pic mai nasol decat ala care este perfect lucios dar o sa fie un fruct sau o leguma mult mai sanatoasa", a declarat medicul Mihail Pautov. "Spălarea abundentă, sub jet de apă, a fructelor şi legumelor - uneori decojirea lor dacă acest lucru este posibil va duce la scăderea nivelului de pesticide, însă vorbim de depăşiri flagrante orice măsuri am lua acasă nu putem să realizăm o scădere a concentraţiei", a declarat Radu Ţincu, medic toxicolog. Natural, organic, bio - în fond, doar o loterie care ne face să ne întrebăm: ce ne puneţi în mâncare.

Greta Neagu
mancare bio pesticide natural
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024