Antena LIVE

Curs valutar

Video

Midii din Marea Neagră, retrase de pe piaţă de autorităţi. Ancheta Observator a scos la iveală primele nereguli

Pericol în Marea Neagră! Midiile şi rapanele pescuite la noi au fost retrase din mai multe retaurante şi cherhanale, iar Direcţia Sanitar Veterinară a suspendat recoltarea lor. Deşi măsura e în vigoare de trei zile, autorităţile nu au informat şi oamenii. Luna trecută, o anchetă Observator a arătat că midiile recoltate ilegal din zona porturilor aveau o concentraţie de hidrocarburi de 20 de ori peste limită. 

De la 06.06.2024, 22:20
WhatsApp
Vezi și:

Alarma a fost dată de analizele din 29 şi 31 mai. Mostrele luate din Marea Neagră, din zonele de recoltare a midiilor şi rapanelor, au arătat o concentraţie uriaşă de micro-alge. "Este o mare problemă. Pescarii acum vor intra în faliment, deoarece rapana şi midia erau o resursă importantă", a declarat Sorin Mănăilă, președinte Federația Rompeacador. 

Direcţia Sanitar-Veterinară Constanţa a interzis recoltarea moluştelor între Năvodari şi Magalia. Adică din cele două zone ce ţin de Constanţa din care se pot lua, legal, midii şi rapane. Acum se mai pot recolta moluşte doar din zona Petrişor - Chituc. "Este un fel de plăntuţă, să-i spunem aşa, care trăieşte în apă. Acest fitoplancton acţionează ca un fel de semnal de alarmă. Ca un trigger. Dacă depăşeşte anumite valori, există posibilitatea, dar nu confirmarea certă că am avea biotoxină în moluscă", explică Corina Ivanciu, Director Executiv Adjunct DSV Constanţa.

Midiile şi rapanele care au ajuns în magazinele şi restaurante în perioada 23 mai - 3 iunie trebuie retrase de la vânzare. Decizia a fost luată pe 3 iunie, dar autorităţile nu au informat şi populaţia. "Noi am acţionat conform legii, în momentul când am avut un buletin cu depăşire semnificativă, am retras loturile respective. Este ceea ce se face în mod normal, la nivelul... ziceţi... la nivel european", adaugă Corina Ivanciu, Director Executiv Adjunct DSV Constanţa.

Numărul microalgelor din Marea Neagră a explodat

Pe acelaşi subiect

Numărul microalgelor din Marea Neagră a explodat. Ar trebui să fie 50.000 într-un litru de apă. Doar că nivelul a crescut acum la un milion, deci de 20 de ori mai mult. Bacteriile se înmulțesc, algele le asimilează, se descompun și apoi sunt filtrate de midiile care rețin această toxicitate. Deci, pot deveni periculoase pentru consum.

Una dintre cauze o reprezintă temperaturile neobișnuit de crescute de la finalul lunii mai. "Poate să fie şi un efect întârziat inclusiv al deversărilor de pe Dunăre şi al incidentului de anul trecut, cu barajul Kahovka care a generat în bazinul de vest o concentraţie mai mare de nutrienţi", explică Răzvan Popescu Mirceni, biolog.

Fără legislaţie pentru biotoxinele marine

Pentru biotoxinele marine nu există o legislație națională care să indice nivelurile de contaminare permise sau interzise. Sunt doar valori de referință din norme europene. Până acum, în Marea Neagră, nu au fost făcute studii la care autoritățile să se poată raporta și să spună în ce măsură și în ce cantități devin aceste midii periculoase dacă sunt consumate. Se lucrează la aceste norme de doi ani, după ce Uniunea Europeană a impus României monitorizarea și clasificarea apelor. 

"Aceste alge nu realizează concentraţii toxice la ingestie. Ele pot deveni toxice în situaţia în care se concentrează, se adună în corpul moluştei care filtrează săptămâni la rând astfel de alge şi să adune această moleculă chimică. Apa nu are niciun fel de pericol la scăldat", a declarat Adrian Bîlbă, cercetător ştiinţific.

Problema midiilor, semnalată de Observator

Problema midiilor din Marea Neagră a fost semnalată, luna trecută, de Observator. Am aflat, atunci, că unii pescari recoltează moluște din zona poluată a porturilor, unde este strict interzis. Aşa că, am adunat și noi de acolo și am mers cu scoicile la analize.

Analizele au arătat că scoicile din porturi au un nivel ridicat de metale grele și niveluri uriașe de poluanți. "Totalul hidrocarburilor din uleiuri minerale saturate este de 21. Nu există o limită, dar recomandările se duc undeva pe la 2. În cazul hidrocarburilor aromatice din uleiuri minerale, la fel, nu există o limită, dar recomandările se duc la 0.5. Noi avem 7", a declarat Alexandru Cîrîc, director la Institutul de Cercetări Alimentare. 

Rapanele colectate de noi din zonele permise au ieșit, atunci, conforme. Însă, noi am făcut analizele ca la carte. Adică şi pe midiile şi rapanele în sine. Autorităţile române n-au reuşit acest lucru. Au analizat doar apa. Laboratorul unde ar fi trebuit trimise moluştele este închis. "După cum ştiţi, laboratorul naţional care a devenit cel mai performant, putem spune, din Europa, şi-a mutat sediul într-un sediu nou. Este o chestiune de câteva zile pentru a avea o nouă acreditare RENAR", a declarat Corina Ivanciu, Director Executiv Adjunct DSV Constanţa.

Autorităţile nu au răspuns la solicitări 

Am căutat răspunsuri la alte autorităţi ale statului. Ministerele Săntăţii, Agriculturii şi Mediului nu au răspuns încă la solicitări. Direcţia Sanitar Veterinară aşteaptă acum deschiderea laboratorului care poate controla midiile în sine. Sau două probe bune de apă în Marea Neagră, pentru a da din nou drumul la recoltarea moluştelor.

Andreea Filip

Nu cred în coincidențe, cum nu cred că am ajuns întâmplător în această meserie. Unele lucruri sunt predestinate și, orice ai face, se întâmplă. ...

scoici midii rapane ancheta marea neagra toxic restaurante
Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Leguma din România pentru care străinii ar putea sta la coadă. A fost...
Fanatik.ro
Publicat 23.11.2024
Colonel american: Rusia are tot dreptul să atace NATO acum
spotmedia.ro
Publicat 21.11.2024
Culmea birocrației: O fetiță trecută, din greșeală, băiat în certificatul...
spotmedia.ro
Publicat 20.11.2024
Cum vede alegerile MEDICUL român din Franța DECORAT de Macron. ”Țara...
Gandul
Publicat 23.11.2024
Cum arată polata construită în Clisura Dunării. Șoseua spectaculoasă din...
Adevărul
Publicat 23.11.2024
Cel mai scump obiect din garderoba Iulianei Pepene. Câți bani a dat...
A1
Publicat 22.11.2024
Horoscopul zilei de 24 noiembrie 2024. Balanțele au parte de o perioadă...
CaTine
Publicat 23.11.2024
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au...
spynews.ro
Publicat 22.11.2024
S-au aliat OFICIAL cu Kosovo împotriva României în războiul de la TAS:...
GSP
Publicat 22.11.2024
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost...
Click.ro
Publicat 21.11.2024
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de...
Useit
Publicat 23.11.2024
Doliu în lumea artistică din România! Artistul a suferit un infarct înaintea...
Redacţia.ro
Publicat 23.11.2024
Cine a ucis-o pe Cristina? Dosarul de crimă în care e implicat fiul unui...
libertatea.ro
Publicat 23.11.2024
Lady Gaga va lansa albumul „LG7” în 2025. Prima piesă de pe acest proiect...
ZU
Publicat 23.11.2024
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Hello taste
Publicat 22.11.2024
Cum să devii cea mai bună bunică din lume. Activitățile care te pot apropria...
Deparinti
Publicat 23.11.2024
România, înspre recesiune. De ce au ajuns previziunile economice să...
ziare.com
Publicat 23.11.2024
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba...
Happy
Publicat 22.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Legătura dintre acnee și sindromul ovarelor polichistice. Cum îți poate afecta...
Medicool
Publicat 23.11.2024