Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Prima fermă românească de scoici din Marea Neagră. Proiectul, realizat după ce ancheta Observator a schimbat legea

După ancheta Observator care a schimbat legea, prima fermă românească de scoici prinde viaţă în Marea Neagră. Proiectul pilot al cercetătorilor de la Institutul Naţional „Grigore Antipa“ are ca scop încurajarea investitorilor care pot acum să concesioneze luciul de apă. Patru cuşti de stridii vor fi monitorizate un an. Dacă totul merge bine, în curând am putea mânca stridii româneşti, mult mai ieftine decât cele din import.

de Redactia Observator

la 22.10.2024 , 19:49

Primul proiect al unei ferme româneşti de stridii a fost lansat la apă de cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“ împreună cu un investitor privat şi un expert italian. Patru cuşti de stridii vor fi monitorizate timp de un an. Stridiile au fost aduse din Italia. Salinitatea Mării Adriatice este aproape dublă faţă de cea de la noi, însă cercetătorii cred că pot transforma acest lucru într-un avantaj: carnea va fi puţin mai dulce, totodată, speră ei, şi mai căutată.

Tehnologia revoluţionară va fi folosită în premieră în România

Pentru ca proiectul pilot să aibă toate şansele de reuşită, cercetătorii au ţinut cont de salinitatea apei, nivelul de oxigen şi temperatura mării. Tehnologia cuştilor în care vor sta moluştele este adusă din Noua Zeelandă şi este folosită pentru prima dată în România şi în bazinul Mării Negre.

Vezi și

Ferma de stridii a fost amplasată la trei kilometri în larg şi la 13 metri adâncime. Un pui de stridie cântăreşte, acum, doar 10 grame. Dar, la maturitate, va avea cam 80 de grame. Pentru asta, este nevoie de un an şi jumătate. Stridiile mature vor fi vândute cu aproximativ 8-10 lei.

Pe acelaşi subiect

După ancheta Observator în care vă arătam cum scoicile ne ajung în farfurii contaminate cu metale grele sau poluanţi pentru că erau colectate din bazinele portuare, statul român a decis să facă un cadru legal pentru înfinţarea fermelor la noi în ţară. Aşa cum se întâmplă la vecinii noştri bulgari de ani buni.

Cât costă stridiile în ţară

"Experimentul nostru vine în întâmpinarea potenţialilor investitori care acum îşi concesionează suprafeţe de apă şi noi dorim să le oferim tehnologie şi specii pentru ca în aceste perimetre concesionate să se dezvolte şi la noi ferme profitabile şi sustenabile", explică Victor Niță, cercetator ştiinţific.

Deoarece este o ţară în dezvoltare şi cred că are potenţial în acvacultură. 

Stridiile sunt o delicatesă peste tot în lume. De ce, ne explică, Richard Abou Zaki, jurat la Chefi la Cuţite şi singurul român care deţine un restaurant cu o stea Michelin. Chef Richard Abou Zaki a inventat în Italia chiar propriul desert din dragoste pentru stridii. O îngheţată de cocos cu apă de mare, sos de fructul pasiunii şi pudră de lime.

O singură stridie costă în restaurantele din România între 20 şi 50 de lei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Obişnuiţi să căutaţi semnificaţia viselor?
Observator » Evenimente » Prima fermă românească de scoici din Marea Neagră. Proiectul, realizat după ce ancheta Observator a schimbat legea