Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Când vom mânca scoici din fermele româneşti. Proiectul-pilot lansat în urma anchetei Observator este un succes

Prima fermă românească de moluşte din Marea Neagră dă roade! Proiectul-pilot lansat în urma anchetei Observator este un succes şi stridiile aduse din italia se adaptează perfect în apele noastre. Cercetătorii sunt optimişti: toamna viitoare ne-am putea bucura de o porţie de scoici din fermele autohtone. 

de Cristina Niță

la 17.11.2024 , 20:15

"Aşa se prezintă materialul biologic introdus pe instalaţia noastră de acvacultură. Stridiile din lotul cel mic au o creştere de aproximativ 3 ori, în mai puţin de o lună", arată Victor Niţă, biolog marin INCDM. După ancheta Observator care a schimbat legislaţia, prima fermă românească de scoici prinde contur. Salinitatea Mării Negre le prieşte moluştelor aduse din Italia, iar biologii spun că mortalitatea e sub aşteptări. 

Când vom mânca scoici din fermele româneşti

"Da, minifermă! E corect minifermă! Foarte bine! Instalaţia pluteşte aşa cum trebuie, scoicile au crescut într-un ritm normal şi foarte frumos, foarte bine! Şi avem speranţe că această tehnologie va funcţiona şi pentru a dezvolta această afacere. S-o facem afacere, noi, un investitor, cine vrea. Au hrană, se vede, e ideal!", spune Mirică Crivăț, investitor privat.

Vezi și

Cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa", împreună cu un investitor privat şi un expert italian, au lansat proiectul care va dura un an. Practic, un întreg ciclu de producţie. "Până în acest moment, facem aşa o medie între cuştile de 4 şi de 6 metri adâncime şi cel mai probabil vom recomanda adâncimea de 5 metri ca fiind cea mai bună pentru această specie", adaugă Victor Niţă, biolog marin INCDM.

Pe acelaşi subiect

Acum mai bine de trei săptămâni, cele patru cuşti cu moluşte au fost lansate pentru primele teste. În prezent, ferma de stridii amplasată la trei kilometri în larg şi la 13 metri adâncime are toate premisele unui start de succes. 

"Deja am mulţi investitori şi din Turcia, şi din Bulgaria. Ne-au contactat şi pe noi la Institut pentru a afla cât mai multe informaţii despre această activitate. Sunt sigur că în toamna viitoare vom avea deja recoltă, recoltă la modul cel mai propriu al cuvântului", a precizat Victor Niţă, biolog marin INCDM.

Legea care permite înfiinţarea fermelor de scoici în România a fost adoptată în urma anchetei Observator care a dezvăluit cum în farfuriile noastre ajung moluşte recoltate ilegal, din zone portuare, contaminate cu metale grele sau poluanţi.

Zonele în care vor fi amplasate fermele piscicole sunt împărţite în 28 de perimetre, de la Gura Portiţei până în Vama Veche. Cele mai vânate de investitori sunt cele din Sudul Litoralului. 

Cristina Niță Like

Ce iubesc la profesia asta? E simplu. Faptul că nicio zi nu seamănă cu cealaltă.

Comentarii


Întrebarea zilei
Unde veți petrece sărbătorile, în ţară sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Când vom mânca scoici din fermele româneşti. Proiectul-pilot lansat în urma anchetei Observator este un succes