Video Două specii de scoici, pe cale de dispariţie pe litoralul românesc. Scandal între experţii de mediu şi firma care se ocupă de lărgirea plajelor pentru relocarea lor
Două specii de scoici pe cale de dispariţie au devenit mărul discordiei între firma care se ocupa de lărgirea plajelor şi experţii de mediu. De 3 ani se încearcă relocarea lor pe un alt sector de plajă până la finalizarea lucrărilor de înnisipare. Abia în aceste zile, biologii şi muncitorii au căzut la un acord comun. Scoicile au fost mutate, iar când plaja va fi gata, vor fi readuse în habitatul lor.
Extrem de importante pentru calitatea apei, cele două specii de scoici trăiesc la adâncimi mici şi acţionează ca un filtru viu în apa mării. Cândva, pe toate plajele de pe litoralul românesc, scocile donacilla cornea şi donax trunculus au ajuns acum pe lista speciilor protejate.
Adrian Filimon - cercetator marin: Ele sunt două specii de scoici care erau foarte des întâlnite în anii '5o - '6o. Mai târziu, prin anii '7o -'8o din cauza poluării, a construcţiilor hidrotehnice populaţiile lor au suferit nişte declinuri drastice.
Marius Stamat - director de santier: Aceste scoici protejate au fost deja relocate în celulă de plajă din spatele meu. Unele din ele stau în zona în care apa care ajunge la țărm, deci chiar pe linia țărmului, pînă la adâncime de aprox 1,5 m iar celălalt la adâncimi de pînă la 3-4 metri
Patru milioane de metri cubi de nisip au fost scosi din largul mării
Tot nisipul va fi depus în apele puţin adânci de lângă coastă, pentru largirea plajei. In total, la Eforie, sunt aproape 6 kilometri de plaja lărgită. Proiectul pe fonduri europene a costat aici 400 de milioane de lei.
"Mutarea scoicilor, dar și înmulțirea ierbii de mare costă în plus 20 milioane de lei", transmite Andreea Filip.
Salvarea speciilor aflate în pericol a fost impusă de Comisia Europeană.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰