Soluţia pentru a reduce facturile românilor. Când vom începe să exploatăm gazul din cele două zăcăminte din Marea Neagră: Ana şi Doina
Primii metri cubi de gaz românesc din Marea Neagră ar putea ajunge la ţărm de luna viitoare. Anunţul a fost făcut în exclusivitate pentru Observator de Black Sea Oil and Gas, compania americană care a făcut investiţia. Un miliard de metri cubi de gaze pe an ar putea veni de acolo, echivalentul a zece la sută din consumul României. Odată cu acest proiect, ar trebui să primim facturi mai mici şi să reducem dependența de gazele din import.
De Andreea Filip la 23.03.2022, 19:27Americanii de la Black Sea Oil and Gas au investit 600 de milioane de dolari în două platforme din Marea Neagră, dar și în sute de kilometri de conducte submarine. Gazul va fi extras din două zăcăminte - Ana şi Doina. Amândouă se află la o adâncime de 70 de metri în Marea Neagră. Apoi, va fi trimis la ţărm prin 120 de kilometri de conducte submarine la staţia de tratare care a fost construită la Vadu.
"Gazele prelucrate şi ajunse la parametrii tehnici merg în punctul de măsurare de control, apoi sunt livrate către sistemul naţional de gaze", explică un muncitor.
Un miliard de metri cubi de gaz, extras anunal din cele două platforme: Ana şi Doina
Proiectul este gata în proporţie de 90%. Primii metri cubi de gaz ar fi trebuit să fie scoşi din septembrie anul trecut, atunci când a fost instalală platforma de producţie. Însă, din cauza legii offshore, proiectul a fost pus pe pauză. Black Sea Oil and Gas a primit promisiunea că legea va fi abrogată şi spune că prima extracţie va fi în trimestrul al doilea al acestui an. "Începutul producției nu este condiționat de modificarea legislației offshore actuale, dar influenţează angajamentele viitoare ale companiei americane în România", precizează investitorii într-un răspuns pentru Observator. Din cele două platforme va fi scos un miliard de metri cubi de gaz pe an.
"Nu este un zăcământ foarte bogat. Din estimările lor, un miliard de metri cubi, în condiţiile în care noi avem un consum de 12 miliarde de metri cubi pe an. Dar este foarte important. Înseamnă o reducere a dependenţei de gazele ruseşti. Orice metru cub este important", spune Silvia Vlăsceanu, expert în energie.
Legea offshore a blocat şi cel mai mare proiect energetic al României
Legea offshore, prin care companiile petroliere sunt taxate la sânge, a blocat şi proiectul Neptun Deep, considerat cel mai mare proiect energetic al României. Acolo zac neexploatate 200 de miliarde de metri cubi de gaze, adică echivalentul a 18 ani de consum pentru România. Autorităţile dau asigurări că vor modifica legea offshore în câteva luni, iar firmele vor fi taxate mai puţin.
"BSOG şi partenerii săi şi-au luat angajamentul ferm să dezvolte acest proiect offshore, pornind de la premiza că legislația ostilă va fi abrogată. Am primit continuu asigurări din partea guvernului că Legea Offshore va fi modificată, dar încă nu am văzut un proiect de modificare publicat pentru dezbatere publică. Începutul producției nu este condiționat de modificarea legislației offshore actuale, dar influenţează angajamentele viitoare ale BSOG în România", transmite BSOG.