Super-baza NATO de la Mihail Kogălniceanu prinde contur. România are un rol-cheie în strategia Alianţei împotriva Moscovei
Între Rusia imprevizibilă şi Donald Trump care vrea oprirea războiului din Ucraina în condiţii neclare, Europa face singură planuri pentru a descuraja un eventual atac al Moscovei. România are un rol-cheie în această strategie. La Mihail Kogălniceanu, în judeţul Constanţa, se lucrează intens la construirea unei noi baze militare, pentru 10.000 de soldaţi. Observator a filmat în exclusivitate şantierul de trei mii de hectare.
De Cristi Popovici la 11.11.2024, 21:19- Ce vor românii de la România? Fii parte a campaniei Observator. Spune-ne ce vrei TU de la România printr-un video de 30 de secunde
- Premiera noului sezon Chefi la cuțite din 17 Noiembrie, Duminică 20:00, Luni, Marți și Miercuri 20:30 pe Antena 1 și AntenaPLAY
- Cât economisim dacă punem deoparte 1 leu pe zi, timp ce 5 ani. Cum să împărţim banii ca să nu trăim de la o lună la alta
Sunt sute de camioane şi buldozere pe şantierul viitoarei baze militare NATO de la Mihail Kogălniceanu, care va fi cea mai mare din Europa. În doar patru luni, firmele care au câştigat licitaţia cu statul român au dat deja formă drumurilor de acces şi a unei noi piste de aterizare decolare.
Super-baza NATO din România prinde contur
"După straturile de piatră spartă, urmează să venim cu partea de beton rutier, pe care vor circula aeronavele. Când va fi gata? Aproximativ în doi ani jumătate", spune Ciprian Lepădatu, reprezentant constructor. Proiectul este imens şi include construirea unor hangare pentru avioane, depozite de muniţii şi locuinţe pentru 10.000 de militari.
"Vorbim de o investiţie care se derulează pe o perioadă de aproximativ 20 de ani. Un buget estimat de 2.5 mld de euro. Avem în proiect să construim zona socială pentru militari, grădiniţe, şcoală, farmacii", a precizat comandor Nicolae Crețu, comandant Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
- Cum răspunde NATO dacă România este atacată de Rusia. Reportaj de la Cincu unde militarii au simulat respingerea...
- România se construieşte greşit sub ochii noştri: 150.000 de euro pe apartamente construite într-o capcană cu o...
- România, păzită de F-18. O escadrilă spaniolă a ajuns la baza Mihail Kogălniceanu şi va face poliţie aeriană...
Aici vor staţiona trupe care pot fi detaşate rapid, în caz de conflict. În prezent, la Mihail Kogălniceanu sunt dislocaţi aproximativ 4.000 de americani. Aliaţii participă la exerciţii comune cu armata noastră şi sprijină România în zboruri de patrulare peste Marea Neagră.
"Putem să avem situaţii când aeronava este din Finlanda, controlorii de trafic de la sol sunt de la noi, avem un jtack în teren care este american. Fiind împreună permanent putem să executăm misiunile ca o singură naţiune", adaugă comandor Nicolae Crețu, comandant Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu.
Strategia NATO de a întări flancul estic
Baza de la Mihail Kogălniceanu face parte din strategia NATO de a întări flancul estic al Alianţei şi de a descuraja Rusia să atace ţările membre. Planul este mult mai amplu şi include şi construirea unei baze pentru drone mari de recunoaştere în Finlanda. De asemenea, în Estonia, la Amari, a fost deschisă recent o bază aeriană capabilă să deservească avioane de generaţia a V-a, F35.
Reales preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump a promis că va pune capăt războiului care macină Europa şi a dat de înţeles că ucrainenii vor trebui să renunţe la teritoriile ocupate până acum de Rusia. În acest scenariu, Vladimir Putin îşi va revendica victoria şi va pune presiune tot mai mare pe NATO, cred analiştii internaţionali. În acest scenariu, România joacă un rol cheie în securizarea flancului estic.
"Relaţia Statelor Unite cu România este foarte bună. România este un stâlp pentru NATO, mai ales cu baza de la Mihail Kogălniceanu, care se va extinde", spune Manuel Oancia, expert în diplomaţie.
Până când Trump va fi instalat oficial la Casa Albă, pe 20 ianuarie, actuala administraţie continuă să susţină Ucraina. SUA va trimite spre Kiev ajutor militar în valoare de 7 miliarde de dolari în următoarele săptămâni. Primele livrări vor fi 500 de rachete interceptoare pentru sistemele Patriot şi NASAMS.