Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video România, păzită de F-18. O escadrilă spaniolă a ajuns la baza Mihail Kogălniceanu şi va face poliţie aeriană alături de F-16 româneşti

Frontierele ţării noastre vor fi păzite cu avioane spaniole F-18 Hornet, care au ajuns ieri la baza aeriană Mihail Kogalniceanu. Cele 8 aparate de zbor din generaţia 4-a, tehnologizate şi dotate militar, vor patrula cerul împreună cu escadrila română de avioane F-16. Acestea vor fi sub comanda NATO şi vor face misiuni de poliţie aeriană vreme de 8 luni.

de Redactia Observator

la 07.08.2024 , 08:24

De fabricaţie americană, avioanele F-18 Hornet sunt concepute pentru vânătoare şi atac la sol şi au performanţe impresionante: depăşesc viteza sunetului, zboară până la 15 kilometri altitudine şi îşi pot pierde urma pe radar. În caz de misiune sau confruntare aeriană, pot ataca cu rachete de diferite dimensiuni. Aparatele de zbor F-18 au calculatoare de ultimă generaţie, care comunică în permanenţă cu centrul tactic de luptă. De ieri, aceste avioane patrulează cerul României, după ce au fost aduse de un detaşament al Forţelor Aeriene Spaniole.

Piloţii spanioli vor sta 8 luni în România

"Vom arăta determinarea spaniolă cu aliaţii noştri din NATO. Suntem un detaşament mare de 150 de oameni cu opt avioane F-18. Vom fi aici până la sfârşitul lui noiembrie", a declarat Rafael Ichaso, comandatul detasamentului spaniol. Misiunea acestor avioane este aceea de a păzi frontierele astfel încât niciun inamic să nu intre în spaţiul aerian românesc. "România este unul din puţinele state din NATO care de foarte mult timp îşi asigură cotinuu misiunea de poliţie aeriană. Acum vorbim despre poliţia aeriană întărită, o măsură care a fost luată imediat după ce criza din februarie 2022 a început şi ne bucurăm foarte mult pentru că Spania s-a alăturat acestui demers", a declarat Nicolae Cretu, comandor Baza Aeriana Mihail Kogalniceanu.

Vezi și

Spaniolii, care vin în două detaşamente, vor rămâne la baza militară de la Mihail Kogălniceanu vreme de 8 luni. Prima escadrilă va sta până la sfârşitul lunii noiembrie, iar cel de-al doilea va efectua tot un stagiu de patru luni. Cei 150 de soldaţi îi inlocuiesc pe militarii britanici şi finlandezi care şi-au încheiat misiunea de poliţie aeriană întărită în România.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Evenimente » România, păzită de F-18. O escadrilă spaniolă a ajuns la baza Mihail Kogălniceanu şi va face poliţie aeriană alături de F-16 româneşti