230 de morți în Canada în 4 zile din cauza temperaturilor de aproape 50 de grade. Organizația Meteorologică Mondială, în alertă
Un val istoric de căldură sufocă America şi Canada. Cel puţin 230 de oameni au murit în Canada, în patru zile, din cauza caniculei. Mercurul din termometre a ajuns aproape de 50 de grade Celsius, iar serciviile de urgenţă nu mai fac faţă solicitărilor.
De Redactia Observator la 30.06.2021, 16:59La fel de cald este şi în Statele Unite, unde cel puţin şase oameni au murit din cauza temperaturilor de foc, iar 24 de milioane de oameni sunt sub alerte de cod roşu de caniculă.
Peste 230 de decese au fost raportate în British Columbia pe durata a patru zile, din cauza unui val istoric de caniculă care a adus temperaturi record. Medicul legist șef din provincia canadiană a numit-o „o perioadă fără precedent”, potrivit CNN.
"De la debutul valului de căldură la sfârșitul săptămânii trecute, serviciul legist a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de decese raportate. Se suspectează că temperaturile extreme au contribuit la asta”, a declarat oficialul.
Serviciul legist primește în mod normal aproximativ 130 de rapoarte de deces pe o perioadă de patru zile. De vineri până luni, au fost raportate cel puțin 233 de decese, a declarat medicul legist șef, adăugând că „acest număr va crește pe măsură ce datele vor continua să fie actualizate”.
- Zeci de oameni au murit subit din cauza caniculei în Canada. Sunt înregistrate temperaturi de 50 de grade Celsius
- Containere anti-caniculă, în lupta cu căldura: "Mă simt fără putere, aş sta undeva să simt că bate vântul,...
- Iunie, luna extremelor. Vestul Americii de Nord se confruntă cu un val de căldură fără precedent. Rusia,...
- Groază pe străzi, într-un oraş din Franţa. Strat de gheaţă de peste jumătate de metru, în Plombières-les-bains
- Ce este domul de căldură, responsabil pentru temperaturile extreme din Canada și nordul SUA
Medicii adună acum informații pentru a determina cauza și modul deceselor și dacă căldura a jucat un rol, se arată în comunicat. „Expunerea la căldura din mediul înconjurător poate duce la rezultate severe sau fatale, în special la persoanele în vârstă, sugari și copii mici și la cei cu boli cronice”, se explică în comunicat.
Autoritățile au mai raportat marți o creștere a numărului de decese în regiunile Vancouver, Burnaby și Surrey din apropiere.
Organizația Meteorologică Mondială, în alertă din cauza domului de căldura care a lovit vestiul Canadei și al SUA
În doar trei zile, recordul termic din Canada stabilit în 1937 a crescut cu 4,5 grade Celsius. Este o situaţie nemaiîntâlnită, care a provocat alertă printre specialiştii Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
”Vechiul record a fost pur şi simplu spulberat, în mod normal atunci când este depăşit un record este cu o diferenţă mică. Vedem temperaturi care sunt întâlnite mai degrabă în Orientul Mjilociu sau în Nordul Africii”, a declarat Clare Nullis, purtător cuvânt OMM - Organizaţia Meterologică Mondială.
Criza fără precedent este provocată de o blocare atmosferică regională care a transformat British Columbia într-o oală sub presiune - meteorologii o numesc ”domul de căldură”. ”Nu este o problemă a statului British Columbia, nu este o problemă a Canadei, este o provocare globală”, a spus John Horgan, premierul din British Columbia.
De vineri, valul de căldură a ucis cel puţin 230 de oameni au murit. Majoritatea victimelor sunt adulţi între 70 şi 82 de ani. Specialiştii susţin că numărul victimelor ar putea fi însă mai mare.
”Pe certificatele de deces nu avem cum să bifăm o căsuţă pe care scrie "căldură extremă", aşa că în general oamenii sunt înregistraţi ca fiind decedaţi de atacuri de cord şi insuficienţă respiratorie.” a explicat Sarah Henderson, director ştiinţific British Columbia.
Serviciile de urgenţe primesc apel după apel, iar ambulanţele sunt suprasolicitate. La urgenţe se ajunge cu întârzieri de o oră, iar în cazuri mai puţin grave întârzierile ajung şi la 15 ore.
”Din ce mi s-a spus şi mie, serviciile de urgenţe din Vancouver nu au fost solicitate niciodată la un aşa nivel.”, a spus Karen Fry, şef servicii de urgenţă din Vancouver. Autorităţiile cer persoanelor vulnerabile să se îndrepte către adăposturile cu aer condiţionat, iar oamenii caută la rândul lor soluţii pentru a învinge valul de căldură.
Căldura nu este singura ameninţare. Locuitorii din trei localităţi au fost sfătuiţi să evacueze locuinţele după ce incendiile de vegetaţie au scăpat de sub control. Pompierii se luptă să stingă 40 de focuri, iar meteorologii avertizează că în weekend numărul acestora va creşte.