Val de caniculă istoric, periculos și prelungit în nord-vestul Pacificului. În Canada este mai cald ca în Dubai
Un val istoric de caniculă cu temperaturi de până 47 de grade Celsius coace literalmente milioane de americani și canadieni din Nord-Vestul Pacificului în aceste zile.
O cupolă de căldură fără precedent a prins dedesubt o masa de aer neobișnuit de caldă. Căldura extremă a spulberat deja numeroase recorduri de temperatură în weekend, dar cele mai periculaose zile vor fi însă luni și marți. Meteorologii au descris valul de caniculă drept ”un eveniment istoric, prelungit, care pune viețile în pericol”, potrivit severe-weather.eu.
Temperatura în Lytton, în Columbia Britanică, a urcat duminică la 46,6 de grade Celsius, depășind un record de 84 de ani, au spus oficialii. Peste 40 de alte localități din Columbia Britanică au stabilit noi recorduri de caniculă, relatează BBC.
SUA și Canada și-au avertizat cetățenii cu privire la valul de căldură „periculos” din această săptămână. Experții spun că se așteaptă ca schimbările climatice să crească frecvența evenimentelor meteorologice extreme, cum ar fi valurile de căldură. Cu toate acestea, legarea oricărui eveniment de încălzirea globală este complicată, scrie BBC.
În vestul Canadei este mai cald ca în Dubai
„Îmi place să bat un record, dar ce se întâmplă acum este ca și cum l-ai pulveriza. Este mai cald în părți din vestul Canadei decât în Dubai”, a spus David Phillips, climatolog. El a spus că există riscul de a fi depășită temperatura de 47 de grade Celsius.
Furnizorii de energie din Columbia Britanică au declarat că a existat o creștere a cererii de energie electrică pentru a menține aparatele de aer condiționat în funcțiune. Alberta și părți din Saskatchewan, Yukon și Teritoriile de Nord-Vest din Canada sunt în alertă. În avertismentul său, a prognozat că o „caniculă prelungită, periculoasă și istorică va persista în această săptămână”, cu temperaturi de 10-15 grade Celsius peste normal, la aproape 40 de grade Celsius în multe locuri.
Seattle și Portland, zone renumite pentru climatul ploios, ar putea fi printre cele care stabilesc recorduri de temperaturi luni. Ambele au depășit deja 40 de grade Celsius. Oregon a relaxat restricțiile Covid pentru a deschide piscine și zone cu aer condiționat, cum ar fi centrele comerciale. În Seattle autoritățile au trebuit să închidă o piscină din cauza „temperaturilor periculoase în interiorul bazinului”.
Cultivatorii de fructe s-au grăbit să culeagă recolta, temându-se că aceasta va fi distrusă de căldură. Testele de calificare din SUA pentru Jocurile Olimpice au fost oprite duminică în Oregon, deoarece publicului i s-a transmis să părăsească stadionul din motive de siguranță. Unele centre de vaccinare Covid au fost închise, de asemenea, din cauza căldurii.
Unele zone de-a lungul coastei de vest s-ar putea răcori la final de săptămână, dar Boise, Idaho, are prognozată o săptămână întreagă cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. Serviciul Național de Meteorologie a declarat că anumite părți ale statului ar putea suferi „unul dintre cele mai extreme și prelungite valuri de căldură din istoria înregistrată.”
Urgență climatică
”Nu putem spune cu certitudine că acest episod de căldură brutală a fost cauzat de emisiile industriale, dar este exact genul de eveniment extrem despre care oamenii de știință au avertizat pe măsură ce nivelurile de CO2 continuă să crească. Ceea ce este extrem de îngrijorător este că aceste temperaturi au fost atinse în situția în care temperatura globală este cu doar 1,1 grade Celsius peste cea din perioada preindustrială. Iar cercetătorii avertizează că în acest ritm vom ajunge la o creștere cu 2 grade Celsius sau chiar mai mare.
În acest context China și India continuă să construiască noi centrale electrice pe cărbune. Iar G7 - Canada, Franța, Germania, Japonia, Marea Britanie și SUA - nu a convenit o dată pentru a le elimina treptat. Marea Britanie și alte țări încă mai forează pentru a arde mai mult petrol și gaze, spunând că este încă nevoie de asta până în 2050. Cu siguranță este o urgență climatică.” a comentat analistul BBC Roger Harabyn.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰