Antena Meniu Search
x

Iunie, luna extremelor. Vestul Americii de Nord se confruntă cu un val de căldură fără precedent. Rusia, afectată de furtuni violente

Vestul Americii de Nord se confruntă cu un val de căldură fără precedent. În Canada, pentru a doua zi la rând a fost spulberat recordul termic din toate timpurilor, iar pericolul de insolaţie este iminent. În Moscova, după mai multe zile de caniculă, furtunile violente şi-au făcut de cap şi au provocat inundanţii şi pagube însemnate.

de Redactia Observator

la 29.06.2021, 12:45

Iunie, luna extremelor. Vestul Americii de Nord se confruntă cu un val de căldură fără precedent. Rusia, afectată de furtuni violente
Iunie, luna extremelor. Vestul Americii de Nord se confruntă cu un val de căldură fără precedent. Rusia, afectată de furtuni violente

De 48 de ore pe coasta de Vest a Canadei a venit infernul. Un record termic vechi de 84 de ani a fost spulberat în două zile consecutive. Mercurul termometrelor din orăşelul Lytton a indicat 47.9 grade Celsius, mai mult cu 1,3 grade faţă de ziua precedentă. 

Kyle Brittain, jurnalist The Weather Network: Atunci când bate vântul te simţi de parcă îţi suflă în faţă un uscător de păr, trotuarul este atât de fierbinte, încât te simţi de parcă îţi iau foc pantofii. 

Doar 40% dintre localnici au aer condiţionat, iar lupta cu canicula este un calvar pentru cea mai mare parte dintre ei. 

Localnic: Fără tricouri, fără pantaloni. Cam aşa arată viaţa noastră în case acum. Am vândut 159 de ventilatoare astăzi. Practic s-au dus toate. 

Pe acelaşi subiect

În mai multe oraşe din statul British Columbia şcoala a fost anulată, iar multe din afaceri au fost nevoite să tragă obloanele. 

Localnici: Temperatura din bucătărie este înăbuşitoare. Nu putem să lăsăm angajaţii să lucreze în aceste condiţii meteo. 

Oamenii sunt sfătuiţi să se hidrateze cât mai mult şi să evite ieşirile în orele de vârf. 

Troy Clifford, paramedic: Insolaţia poate să fie o urgenţă medicală şi oamenii nu au respectat indicaţiile pentru că vedem acest val de căldură mai rapid decât era aşteptat.

Temeperaturile vor rămâne ridicate până la finalul săptămânii, iar meteorologii avertizează că furtunile care vor urma vor produce incendii de vegetaţie devastatoare. 

Incendii de vegetație în California

În California, zeci de echipaje de pompieri se luptă cu flăcările de mai multe zile. Canicula este însă mai apăsătoare în statele Washington şi Oregon. Două zile la rând s-au înregisrat peste 40 de grade Celsius în Seattle şi Portland. 

Localnici: A început atât de devreme. Mi-e frică ce se va întâmpla mai târziu în această vară când vom avea canicula aşteptată din august. 

Temperaturile sunt complet neobişnuite pentru Seattle, unde luna iunie este în mod istoric cunoscută pentru ploi. 

Furtuni puternice în Moscova

De precipitaţii au avut parte locuitorii din Moscova. Un fulger a produs un incendiu la o centrală electrică, o macara a fost pusă la pământ şi mai multe acoperişuri au fost distruse. Mai multe staţii de metrou şi zeci de străzi au fost inundate, iar moscoviţii mai curajoşi s-au aventura la o sesiune de înot printre canalele proaspăt formate. 

Furtunile vin după mai multe zile de caniculă, în care capitala Rusiei a doborât recordul termic pentru luna iunie. 

Experţii avertizează că aceste fenomene extreme sunt provoate de încălzirea globală. Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat ieri aşa-numita "lege a climei" prin care îşi iau angajamentul ca până în 2050 să nu emită mai multe gaze decât poate absorbi. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Vremea » Iunie, luna extremelor. Vestul Americii de Nord se confruntă cu un val de căldură fără precedent. Rusia, afectată de furtuni violente