Antena LIVE

Curs valutar

Afirmaţia care l-ar putea aduce în faţa instanţei pe Putin: mercenarii Wagner au fost finanţaţi de Rusia. Cum ar putea fi judecat pentru crime de război

Război în Ucraina. Eforturile lui Vladimir Putin de a pune capăt unei lovituri de stat date de grupul Wagner ar fi putut să faciliteze judecarea sa şi a statului rus de către o instanţă internaţională pentru crime de război comise de luptătorii mercenari, potrivit experţilor în drept internaţional, scrie The Guardian.

De la 02.07.2023, 12:19
Grupul Wagner a fost finanțat integral de statul rus, a dezvăluit Vladimir Putin Profimedia Images

După revolta condusă de Evgheni Prigojin, Putin a declarat că mercenarii fuseseră "finanţaţi în totalitate" de autorităţile ruse. Numai în anul până în mai 2023, ei au primit peste 86 de miliarde de ruble de la bugetul de stat, adică peste un miliard de dolari, a adăugat el.

"Aceste cuvinte ar putea avea consecinţe foarte semnificative în ceea ce priveşte expunerea statului rus la responsabilitatea pentru actele Wagner, iar Putin, personal şi individual, în calitate de lider al statului rus", a declarat Philippe Sands KC, profesor de drept la UCL şi autor al cărţii "East West Street", o carte despre originea dreptului umanitar internaţional.

Liderul rus s-a distanţat ani la rând de Wagner

De ani de zile, liderul rus s-a distanţat de Wagner, fondat în 2014, în timp ce acuzaţiile de crime de război împotriva luptătorilor se înmulţeau la nivel internaţional, inclusiv în cadrul unei anchete a ONU privind prezenţa lor în Republica Centrafricană.

Pe acelaşi subiect

În timpul unei bătălii din Siria cu trupele americane în 2018, Moscova a negat orice control asupra forţelor Wagner, iar un purtător de cuvânt al Kremlinului a declarat în acelaşi an că nu există companii militare private în Rusia.

Plata pentru Wagner nu l-ar face pe Putin - sau Rusia - automat responsabil din punct de vedere legal pentru crimele sale, a declarat Dapo Akande, profesor de drept internaţional public la Blavatnik School of Government, Oxford. Dar ar putea fi o parte importantă a unui caz mai amplu.

"Este o recunoaştere semnificativă"

"Este o recunoaştere semnificativă", a spus el. "Finanţarea nu este, în sine, suficientă pentru a spune că cineva este responsabil pentru o crimă internaţională... [dar] ar fi mai dificil de spus "aceste lucruri nu au nimic de-a face cu noi"".

"Aţi spus că practic aţi finanţat acest grup, ceea ce înseamnă că, într-un anumit sens, aţi contribuit la ceea ce face acest grup. Acum, acuzarea ar putea avea nevoie să demonstreze mai mult, sau o instanţă ar putea avea nevoie să găsească mai mult, dar cel puţin primul element este prezent". 

Autorităţile ucrainene, precum şi grupurile pentru drepturile omului, s-au concentrat să facă dreptate pentru crimele comise acolo de forţele ruseşti.

Cercetătorii în domeniul crimelor de război au străbătut întreaga ţară, colectând probe care să fie folosite în instanţă. Unul dintre cei mai importanţi, scriitoarea Victoria Amelina, a fost grav rănită săptămâna trecută într-un atac asupra unui restaurant, despre care colegii ei spun că a fost o crimă de război.

Atrocităţile Wagner, mai greu de pus pe seama statului rus

Dar atrocităţile Wagner, în Ucraina şi în alte părţi, sunt potenţial mai greu de pus pe seama statului rus decât atacurile comise de soldaţi înrolaţi.

Există un precedent pentru găsirea paramilitarilor vinovaţi de crime de război, dar nu legate de putere. Miliţienii sârbi au fost găsiţi vinovaţi de către un tribunal internaţional pentru masacrul de la Srebrenica din 1995 al musulmanilor bosniaci, dar Serbia a fost găsită vinovată doar de faptul că nu a reuşit să prevină genocidul. La Belgrad, această hotărâre a fost transformată de unii naţionalişti sârbi într-o exonerare.

"(Instanţa) nu a putut stabili că paramilitarii se aflau sub controlul direct al autorităţilor sârbe", a declarat Sands. "Această distincţie a fost preluată la Belgrad a doua zi, iar ziarele care sprijină guvernul sau care sunt conduse de guvern, au publicat titluri care spuneau lucruri de genul "Suntem nevinovaţi!".

Afirmaţiile lui Putin: esenţiale pentru un rezultat diferit

Acest lucru face ca afirmaţiile lui Putin să fie potenţial esenţiale pentru un rezultat diferit în procesele viitoare, a adăugat Sands.

"Chiar dacă nu va exista niciun proces, dezbaterea privind responsabilitatea pentru crimele grupului Wagner ar putea determina comunitatea juridică internaţională să se gândească mai mult la responsabilitate într-o lume în care miliţiile proliferează", a declarat Gerry Simpson, profesor de drept internaţional public la LSE.

"Având în vedere fragmentarea din ce în ce mai mare a statelor şi utilizarea companiilor militare private, aceasta va fi o problemă din ce în ce mai mare pentru instanţe, pe măsură ce timpul avansează", a spus el.

"Lăsând la o parte întrebarea destul de importantă dacă instanţele ar trebui să joace acest tip de rol în mijlocul unei situaţii politice şi militare foarte delicate, este clar că va fi important şi dificil pentru instanţe să stabilească cine este responsabil pentru anumite acte care au loc într-un război neclar care tocmai a devenit mult mai înceţoşat", a spus Simpson.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

crime de razboi mercenari razboi ucraina vladimir putin wagner
Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?

DA

NU

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Dispar două zboruri din București către două mari orașe europene. Companiile...
Fanatik.ro
Publicat 07.09.2024
Cum să trăiești mai mult și mai bine: dormi în weekend!
spotmedia.ro
Publicat 07.09.2024
Varză tocată la borcan. Cei 7 pași de aur pe care să îi urmezi pentru ca...
Gandul
Publicat 07.09.2024
Ce limbă vorbeau românii în Evul Mediu. Cum își spuneau în vremea lui...
Adevărul
Publicat 07.09.2024
E posibil să faci amor dacă ești un astronaut în spațiu? O Întrebare despre...
A1
Publicat 07.09.2024
Horoscopul zilei de 8 septembrie 2024. Berbecii sunt sfătuiți să-și...
CaTine
Publicat 07.09.2024
„Ați divorțat amândouă?”. Cum răspund Adriana și Karmen Simionescu...
spynews.ro
Publicat 07.09.2024
Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească. Concluzia...
GSP
Publicat 07.09.2024
Clădirea impunătoare construită la dorința lui Nicolae Ceaușescu care a ajuns...
Click.ro
Publicat 06.09.2024
Experții au dezvăluit secretul dunelor de nisip sub formă de stea. Ce se...
Useit
Publicat 07.09.2024
Opincile tradiționale, moda anului! Gemenele Suzana și Daciana Vlad îmbină...
Money.ro
Publicat 28.06.2024
Cine este românca care ar fi fost ucisă în atacul armat din SUA. Preda...
Redacţia.ro
Publicat 05.09.2024
SUA avertizează: „O escaladare dramatică”. Rusia a primit rachete balistice...
libertatea.ro
Publicat 07.09.2024
Divorțul dintre Jennifer Lopez și Ben Affleck ar putea „deveni urât” din...
ZU
Publicat 07.09.2024
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Hello taste
Publicat 07.09.2024
Ce să faci când copilul nu vrea la școală. Sfaturile specialiștilor
Deparinti
Publicat 07.09.2024
Mai poate continua Ciucă strategia „ostașului în slujba...
ziare.com
Publicat 07.09.2024
Angélica Rivera și José Alberto Castro apar din nou împreună. Au fost...
Happy
Publicat 06.09.2024
Intoxicația cu paracetamol: cum o recunoști și cum se tratează
Medicool
Publicat 07.09.2024
Reacţia incredibilă a lui Dan Şucu pentru Gigi Becali, când şi-a dat seama...
orangesport.ro
Publicat 03.09.2024