Antena Meniu Search
x

Suma colosală primită de gruparea de mercenari Wagner de la statul rus. Putin a recunoscut în premieră: Vreau să ştie toată lumea

Rebeliune armată în Rusia. Grupul Wagner a fost finanțat integral de statul rus, a dezvăluit Vladimir Putin. "Aș dori să știe toată lumea că întregul grup Wagner a fost finanțat de stat, de ministerul Apărării și bugetul de stat. Am finanțat în totalitate acest grup", a spus el în cadrul unei întâlniri televizate cu oficiali de securitate. "Numai din mai 2022 până în mai 2023, statul a plătit Grupării Wagner 86.262 miliarde de ruble ( adic[ 1 miliard de dolari/euro)". Putin a adăugat că autoritățile  ruse vor investiga modul în care au fost cheltuiți banii plătiți grupării Wagner și lui Evgheni Prigojin.

de Redactia Observator

la 27.06.2023, 17:26

Vezi și

După ce Moscova a negat ani la rând orice legătură cu Gruparea Wagner, Putin a recunoscut în sfârşit azi că era finanţată în totalitate de statul rus. Grupul de mercenari a primit în ultimul an aproape un miliard de euro de la statul rus, a dezvăluit marţi preşedintele Vladimir Putin, citat de Reuters.

"Din mai 2022 până în mai 2023, statul a achitat 86.262 miliarde de ruble (aproximativ 1 miliard de dolari) ca plăţi pentru grupul Wagner, salarii şi bonusuri, dintre care salariile sunt de 70 de miliarde de ruble (aproximativ 820 de milioane de dolari), bonusurile sunt de 15 miliarde de ruble (175 milioane dolari). Plățile pentru asigurări au fost de 110 miliarde de ruble (aproximativ 1,3 miliarde dolari)" a afirmat liderul de la Kremlin într-o şedinţă cu comandanţii militari, transmisă de televiziunea rusă.

Putin a negat în trecut orice legătură cu Wagner”

Putin a recunoscut că Rusia a finanţat "în întregime" mercenarii conduşi de Evgheni Prigojin, a cărui firmă, Concord, a câştigat în acelaşi timp 80 de miliarde de ruble (aproximativ 850 de milioane de euro).

Pe acelaşi subiect

"Sper că în cursul acestor operaţiuni nimeni nu a furat nimic, sau ca să zic aşa, n-a furat un pic. Bineînţeles, vom verifica toate astea", a mai spus preşedintele rus

Înainte de războiul din Ucraina, Moscova a negat câţiva ani orice legătură cu Wagner, aminteşte AFP. Autorităţile ruse au anunţat marţi că pregătesc transferul către armată al echipamentelor militare grele ale mercenarilor, iar aceştia pot opta pentru înrolarea ca militari ai ministerului apărării, plecarea în Belarus sau întoarcerea la familiile lor.

Garda Naţională a Rusiei, condusă de Viktor Zolotov, dotată cu blindate şi armament greu

După rebeliunea armată de sâmbăta trecută a mercenarilor lui Prigojin, directorul Gărzii Naţionale a Rusiei, Viktor Zolotov, a cerut echiparea forţelor din subordinea sa cu blindate şi armament greu cu rază lungă de acţiune. El a arătat că Garda, care răspunde de ordinea publică pe teritoriul Rusiei, dispune de artilerie şi elicoptere de atac, dar nu şi de arme de tipurile cu care este dotat grupul Wagner.

Zolotov a susţinut că în timpul rebeliunii, la care Prigojin a renunţat când mercenarii ajunseseră la 200 de km de Moscova, Garda Naţională s-a concentrat asupra căilor de acces către capitală şi că grupul Wagner "nu ar fi putut cuceri" oraşul.

Garda Naţională, cu efective de 200.000 de soldaţi, a fost înfiinţată de Putin în 2016 şi este subordonată direct preşedintelui. Zolotov este considerat un aliat apropiat al acestuia. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Suma colosală primită de gruparea de mercenari Wagner de la statul rus. Putin a recunoscut în premieră: Vreau să ştie toată lumea