A fost tăiat curentul la centrala nucleară de la Cernobîl. Răcirea combustibilului uzat ar fi în pericol şi există risc de creştere a radiaţiilor
Alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost oprită, informează AFP. Potrivit sursei citate, operatorul ucrainean al centralei spune că, fără energie electrică, răcirea combustibilului nuclear uzat nu este posibilă şi există risc de creştere a radiaţiilor.
De Redactia Observator la 09.03.2022, 14:54Răcirea combustibilului uzat este în pericol, spune compania ucraineană de energie nucleară Energoatom, după ce ruşii au tăiat curentul.
Substanțele radioactive ar putea fi eliberate din centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina, deoarece nu poate răci combustibilul nuclear uzat după ce a fost întreruptă conexiunea electrică, a anunțat miercuri compania nucleară de stat Energoatom.
"Lucrările pentru repararea conexiunii și restabilirea energiei centralei, care a fost ocupată de trupele ruse, nu au fost posibile, deoarece luptele sunt în desfășurare", se arată într-un comunicat.
NPC Ukrenergo, operatorul sistemului electric ucrainean a transmis un comunicat în care se arată că "din cauza acțiunilor militare ale ocupanților ruși, centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată complet de la rețeaua electrică. Centrala nucleară nu are alimentare cu energie electrică. Acțiunile militare sunt în desfășurare, așa că nu există nicio posibilitate de restabilire a liniilor".
- Război Rusia - Ucraina, ziua 14 LIVE TEXT. Bombardamente şi în Harkov: cel puţin 27 de morţi. Rusia: "Nu vrem...
- AIEA a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear de la centrala Cernobîl, aflată sub...
- Cât de aproape am fost de un nou Cernobîl. Imagini cu bombardamentul de la Zaporojie care a dat fiori Europei
La rândul său, Compania Nucleară ucraineană Energoatom a transmis pe canalul său de Telegram că "în depozitul de combustibil uzat Numărul 1 sunt aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat. Au nevoie de răcire constantă, care este posibilă doar dacă există energie electrică. Fără energie, pompele nu vor produce răcirea. Ca urmare, temperatura combustibilului uzat va crește, existând riscul emanării unor substanțe radioactive în mediul exterior. Din cauza vântului, un eventual nor radioactiv poate fi transferat în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia, Europa. De asemenea, sistemul de stingere a incendiilor nu funcționează. Acesta este un risc uriaș în cazul unui incendiu care poate apărea ca urmare a unei lovituri de obuz. În prezent, ostilitățile continuă, ceea ce face imposibilă efectuarea reparațiilor și reluarea alimentării cu energie", se arată în mesajul companiei ucrainene Energoatom.
Energoatom a mai comunicat anterior că 200 de angajați sunt blocați în interiorul fostei centrale de la cucerirea zocei de excludere de către Armata Rusă, iar personalul este în pericol de a fi iradiat cu o doză periculoasă de radiații.
Anterior, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a comunicat faptul că nu mai are control asupra instalațiilor de monitorizare a radiațiilor și că “nimeni nu înțelege ce se întâmplă la Cernobîl”.
AIEA a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear de la centrala Cernobîl
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat, marți, că a pierdut legătura cu sistemele care monitorizează materialul nuclear la instalaţiile de deşeuri radioactive de la Cernobîl, centrala nucleară dezafectată capturată de ruși în urmă cu aproape două săptămâni.
"Transmisia de date la distanţă de la sistemele automatizate de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută", a anunţat într-un comunicat AIEA. "Agenția analizează starea sistemelor de monitorizare din alte locații din Ucraina și va furniza informații suplimentare în curând", se mai arată în comunicat.
Muncitorii de la centrala din Cernobîl, blocaţi de aproape două săptămâni sub paza ruşilor
Totodată, AIEA transmite că Ucraina a informat agenția cu privire la faptul că ”devine din ce în ce mai urgentă” schimbarea personalului tehnic și de gardă de la centrala Cernobîl, după ce aceasta a intrat sub controlul forțelor ruse.
Rusia a anunțat că a securizat situl de la Cernobîl împreună cu garda naţională ucraineană, dar Ucraina contestă acest lucru şi spune că trupele ruse deţin controlul deplin.
Muncitorii continuă să se ocupe de îndatoririle lor şi atmosfera pare calmă, dar BBC a primit informaţii că în interior condiţiile sunt dificile, cu mâncare şi medicamente limitate. Din cauză că muncitorii nu ştiu cât timp vor rămâne acolo, ei se limitează la o masă pe zi.
Există, de asemenea, îngrijorări tot mai mari cu privire la faptul că stresul le-ar putea afecta capacitatea de a-şi îndeplini sarcinile la centrala nucleară.
Război Rusia - Ucraina, ziua 14
Au trecut două săptămâni de la începerea războiului. Autorităţile din Ucraina anunţă prima evacuare reuşită: 5.000 de civili au plecat din Sumy. Pe de altă parte, Rusia a mutat un tren blindat plin de armament din Crimeea în Ucraina, anunţă Pentagonul. Potrivit aceloraşi surse, o nouă coloană rusă se îndreaptă spre Kiev şi se pregăteşte încercuirea capitalei Ucrainei. Rusia a anunţat că astăzi, începând cu ora 09:00, va fi încetat focul în 5 oraşe importante, inclusiv Kiev, pentru a se permite evacuarea civililor.